Живея не за да ям, а ям, за да живея” – Квинтилиан
На 8 ноември в Европа се чества Денят на здравословното хранене. По този повод на гости на учениците от ОУ,, Антон Страшимиров“ бе шеф Петко Петков, който даде ценни напътствия и съвети за здравословното хранене при децата. Той разказа за полезните и вредни храни в менюто и получи съдействие от страна на любознателните младежи от училището в приготвянето на вкусна храна с по-малко калории, богата на витамини и в полза за нашето здраве.
Европейският ден на здравословното хранене има за цел да насочи вниманието към значението на балансираното хранене и поддържането на здравословни килограми, особено при децата. Според последни статистики, България е сред страните с най-висок процент на затлъстяване при подрастващите. Около 10% от децата с наднормено тегло имат медицински причини за състоянието си, но експертите твърдят, че основният фактор е нездравословният начин на живот, включващ неправилно хранене и липса на физическа активност.
Последвайте ни и в Телеграм