Казанлъчанка, студентка от Пловдив се готви да управлява самолет Боинг

„Мечтая да летя над целия свят, но да се връщам винаги в България“, пуска ослепителната си  усмивка Стилияна Бакалова. Студентката от Техническия университет в Пловдив учи за летец-пилот и светкавично прикова вниманието с мащаба на своите начинания. Четвъртокурсничката вече е правоспособен шофьор на 16 различни видове моторни превозни средства – мотоциклет,мотопед, автомобил, камион, автобус, автомобил с ремарке, камион с ремарке, автобус с ремарке и трактор.

Отскоро има и документ за управление на едномоторен самолет.  В момента завършва квалификациите си за получаване на „Сommercial pilot license“, който ще й даде възможност да пилотира пътнически самолети. „Мечтая да се реализирам в гражданската авиация и един ден да управлявам големи машини като „Еърбъс А320“ и „Боинг 737“, допълва Стилияна. Резервният й план е да се развие като авиоинженер.

Желанието да превземе небесната шир се заредило у родената в Казанлък студентка малко преди абитуриентския бал. Днес е на финалната права.

Стилияна Бакалова бе избрана за студент на годината в техническите специалности. Тя впечатли колегите си в Техническия университет е с множеството научни доклади, които изнесе на различни конференции. В кръга на темите попадат радионавигацията, авиационните двигатели, сравнителните характеристики на летателни, изследване на маневрените свойства на военни самолети и други.

„Всеки полет е различен. Истинско удоволствие и за мен, когато параметрите на полета са изпълнени стриктно и съм направила както добро излитане, така и меко кацане“, обяснява тя. Стилияна вече е навъртяла над 180 летателни часа и планира все по-рядко да каца на земята. Според нея жена да се изявява като пилот вече не екзотика. В пилотската кабина жената не се отличава по нищо от мъжа. „Добрият пилот трябва да бъде амбициозен, инициативен, организиран, да се развива непрекъснато и всеки ден да дава частица от себе си“, отбелязва студентката с външност на фотомодел./PlovdivTime.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram