Казанлъчани под карантина джиткат из района

Пставени под задължителна 14-дневна карантина след завръщане от чужбина грубо нарушават правилата и излагат на риск както себе си, така и околните, съобщават от казанлъшката районна прокуратура където са образувани три нови досъдебни производства по член 355 от НК.

Първият случай е от 1 април, когато около 3,30 часа на изходен контролно-пропусквателен пункт в Стара Загора е засечен в такси 45-годишен казанлъчанин, който наместо да пази „стаята“ тръгнал да се разхожда при роднини .Шест дни по-късно, на 7 април в КАТ – Казанлък е открит 48-годишен мъж, който се е завърнал от Нидерландия на 26 март и тръгнал да регистрира новозакупен автомобил. Ден по-късно на същото място е забелязан и завърнал се от Англия 32-годишен водач на МПС със същите претенции.

Делата за неспазване на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. 

На 11 април в РУ „Полиция“ – Казанлък и Второ РУ – Стара Загора са образувани две бързи досъдебни производства спрямо двама юноши на по 15 и 18 години, които са нарушили карантинните мерки.И двамата са се завърнали преди седмица от Великобритания, където са били на работа със семействата си.

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Монитор

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram