Казанлък наистина иска да рециклира

Доброволците в Казанлък отчетоха успешни резултати от своята работа за разделно събирането на отпадъци от пластмасови капачки и бутилки. Благодарение на проекти („Солидарна общност” и „Еко”) на организацията „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” бяха осигурени 4 броя метални сърца за капачки, като две от тях са разположени в гр. Казанлък, а другите – в селата Бузовград и Копринка. По проект на сдружение „BG Бъди активен“-„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ на 2 места в града са бяха монтирани и съоръжения за пластмасови бутилки, така наречените Шишеяди.

Събраните капачки и шишета доброволците в града ни предават за рециклиране в пункт в с. Шейново, а от отпадъка се създават нови изделия, които отново влизат в ежедневието ни. Кампанията на организацията се нарича „Капачки за Казанлък” и подкрепя местни инициативи. От началото на 2022 г. са събрани и дарени средства за трима граждани от Казанлък, нуждаещи се от лечение.

Организаторите на кампаниите споделят, че Казанлък наистина иска да рециклира. „Шишеядите са вече факт в града ни и много хора целеустремено ходят, за да оставят торбички с пластмасови бутилки. Това за нас е много похвално и им благодарим, че не замърсяват околната среда и че имат култура на рециклиране“, споделят от организацията. От поставянето на Шишеядите в града ни през лятото са събрани приблизително 250 кг. отпадъци от тях.

От няколко години в традиция се превърна и друга инициатива на „МЦР Взаимопомощ“, озаглавена „Без пари“, която цели повторно използване на употребявани дрехи и вещи.

За съжаление, вариантите, предлагани от казанлъшката организация, са единственият начин за рециклиране в града на розите. Община Казанлък е сред малкото в страната, в които няма контейнери за разделно сметосъбиране.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram