Йоан Богданов и неговите пет причини защо община Мъглиж е отлична за местоживеене

Нашите читатели проявиха сериозен интерес около Йоан Богданов, чиято визитка представихме в началото на месеца. Най-често задаваният въпрос бе защо чаровният мъж, който наблюдаваме от екрана в хитово предаване на Нова телевизия, доскоро автор на спортни анализи, редом до колеги като Краси Боев и Ивайло Цветков – Нойзи, знае как да се популяризира и печели от социалните мрежи, решава да си тръгне от София, за да се върне и заживее отново в община Мъглиж.

Йоан Богданов реши сам да отговори на отправените запитвания. 32-годишният мъж, който в момента е познат като пристав Богданов в „Съдебен спор“, заяви, че живота му е преминал наполовина в Старозагорско и в София. Това прави още по-интересен анализа му, като акцентът от впечатленията на Йоан в общината падат логично върху „големите три“ – Мъглиж, Тулово и Ягода. Ето какво сподели той за PressTV – своите пет причини, които го задържат в родния край:

Отношението на хората един към друг

Ако се върнем 15 години назад, ще си спомним за масовото разделение, което хората налагаха и то по всевъзможни критерии. На първо място – делението на българи и представители на друга етнически групи. В онези години масово българите не искаха да допуснат ромите близко до себе си, а едновременно с това, голяма част от ромите пък не знаеха как да се интегрират. За мен е голяма радост, че днес в община Мъглиж не просто това е забравено, а дори ясно се вижда обратната тенденция. Българите приемат всеки жител на страната за равен, също като тях самите, а представителите на други етноси не просто искат и знаят как да се интегрират, а стига само да видите децата им – още от 1 клас колко модерни и същевременно възпитани са, за да се уверите в думите ми на секундата. Разделение няма и на основа – „този завършил в София, значи е шоп“, „онзи е роден в Пловдив – значи е майна“, „третият пък ми се връща след 10 години в Англия – и той не наш, да се маха, чужденец!“. О да, преди години имаше и такова деление. Че и аз самия съм попадал под него. Сега дори абсолютни преселници биват посрещани топло. Така е редно – културният човек трябва да се радва на новодошлите в родния му край. Това, че някой няма нашите корени, а е дошъл от Добрич например, не значи че не може да заобича нашата земя!От нас зависи да му помогнем това да стане, а не обратното и да го прогоним. Е, жителите на община Мъглиж днес са топли и отоврени към новодошлите от далеч.Това израстване спрямо първите години на новия век заслужава адмирации!“

Мъглиж

Отличното местоположение

В което и населено място в общината да живеете, то едновременно хем живеете спокойно на село, хем се чувствате сякаш се намирате в квартал на големия град. Че дори и на два града – Стара Загора и Казанлък. Като цяло самата област се намира на място, от което нищо не е особено далеч. Хем до морето се стига бързо и по двата пътя, хем Пловдив е съвсем съвсем близо. Аз имам ангажименти, най-често в София и да ви кажа, и столицата е на приемливо разстояние. Без да скромничим може гордо да кажем, че да си в сърцето на България си е повече от практично.

Обществените институции функционират правилно, назначени са кадърни кадри които знаят как да си вършат работата.

Д-р Душо Гавазов

Здравеопазване, образование и сигурност. Тези три звена в човешкото битие са толкова жизнено необходими за нормален живот в дадено населено място, че което и от тях да забоксува, то той би бил трудно възможен. Винаги съм го казвал, съвсем на скоро в едно интервю също споделих, че по-важно от здравето няма. За това първо обръщам внимание и на него. На първо място, разбира се, ще се върна на отличното местположение на общината, което вече изтъкнах и това че тя се намира в близост до цели два големи града. Така шанса за скоростна спешна медицинска помощ от лекари на високо ново е значителен. За щастие, никога не съм попадал там и нямам лични впечатления, но до колкото съм запознат, се очаква нов филиал за спешна медицинска помощ в самия Мъглиж. За да не изпадам в дълги обяснения и полемики, ще обърна внимание на най-важната част от образованието, според мен – неговите първи стъпки.

Разбира се, общината е известна със специализираната гимназия по селско стопанство „Гео Милев“, където десетки мои приятели са завършили своето образование, а днес изхранват семействата си прилагайки уменията научени в Мъглижкото учебно заведение. Лични наблюдения през 2021 и 2022 г имам обаче върху основното образование в района. Смело мога да кажа, че учителите, които познавам от Тулово и Ягода, имат необходимите качества и биха били на почит дори в софийските училища. Добротата към децата която се откроява у тези преподаватели е съчетана с богати знания и най-важното – умението тези знания да бъдат предадени на малчуганите по правилния начин.

За мен е привилегия, че в Тулово избраха мен да давам пример и да мотивирам децата, като се повявам често да ги поздравя или поговоря с тях. Планираме събития около деня на Народните Будители и Коледните празници, на които да изненадаме и дадем хъс на първокласниците. Идеята е, освен мен, да се включат и други лица от нашия край, познати от телевизионния екран. През лятото пък, заедно с моя близка, преподавателка в Ягода, водихме на църква и игри в мола в Стара Загора по-големите деца.

Не мога да не поздравя и полицейските служители. Като внук на висш полицай, макар и дядо ми да напуска този свят преди да се родя, от малък в ценностната ми система са породени уважение и респект към органите на закона. Тези, с които съм имал възможността да поговоря, определено заслужават и двете. Който и местен жител да попитате от града или някое от селата ще ви каже, че корупция спрямо полицията в нашата община е несъщестуващо понятие. Освен това кражбите са значително намалели спрямо преди години, а от това което служителите на реда лично са коментирали с мен знам, че хулиганските прояви са сведени до минимум. Като заключение мога да кажа, че местният жител вярва в местната полиция, а това е едно от най-важните неща в този аспект.

Спортът в общината

Може би най-важното – в близко бъдеще виждам преспектива това развитие да продължи

ФК „Локомотив“ Тулово

Вече споменах за спортния комплекс в Мъглиж и за другите съоръжения в района. Нямаше да може да им се радваме, ако не беше общинският кмет д-р Душо Гавазов. Каквото е казал и обещал в лични разговори, които съм водил с него, впоследствие бива скоростно реализирано. Малко ми напомня за престоя ми в Китай, където се строи буквално за дни. Е, нашата държава няма техния бюджет и численост на работната ръка, но за нашите възможности, нещата се случват бързо и качествено. Новоизградените пътни настилки в Ягода промениха цялостно куроротното село. Имам близки приятели във вилната зона и да ви кажа, новият асфалт се разпростира чак до нея, като прави достъпа до там не само лесно възможен, а изключително приятен. Съжалявам единствено, че неотложни ангажименти в София ме лишиха от удоволствието да присъствам на откриването на  банята в Ягода, може би събитието на годината в общината. Явно общината е попаднала на точните хора.

С това би се съгласил и всеки жител на Тулово. Най-близкото населеното място до Мъглиж буквално разцъфна под ръководството на кметицата Петя Цонева и нейния съпруг Цветан Цонев. Центърът се превърна в една живописна картина – зеленина, бесетки, фонтан, а по устието на реката – съвсем пресни засети зелени площи, където след години ще пораснат дървета. Спокойно за Тулово ще може да каже, че има своя нов – втори парк. В продължение на половин година, впечатлен от новата визия на селото влязах в ролята на нещо между фотограф и историк в групата на Тулово. Качвах снимки на всевъзможни красиви и интересни места, като всяко едно от тях познавам в детайли. Като прибавим позитивизма у повечето жители в общината, историята на хората, постигнали успех в най-големите градове на страната и по света, но са се завърналив община Мъглиж, мога да заключа, че светло бъдеще има!То обаче зависи от нас самите, а аз вярвам че точните хора сме на точното място за да го сбъднем заедно!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram