И август идва с рекордна жега

Високите температури през август месец продължават. Максималните най-често ще са между 30° и 35°, а най-ниските градуси през месеца ще бъдат между 10° и 15°, съобщи Гергана Козинарова, синоптик в НИМХ-БАН, предаде БГНЕС.

Тази година през август се очаква средната месечна сума на валежите да е под нормата. Дните с валеж ще са малко, свързани с преминаване на студени атмосферни фронтове, а валежите ще са с петнист характер. Средната месечна температура ще е над нормата. Малка е вероятността за по-продължителен много горещ период, но повечето дни ще са със сравнително високи температури – максималните най-често ще са между 30° и 35°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°.

През повечето дни от първото десетдневие времето ще е слънчево. По-масови валежи и гръмотевични бури ще има през първия ден и през последните дни от периода, когато и температурите ще са относително по-ниски, а в средата на периода ще е слънчево и горещо, особено около 6-ти – 7-ми, когато се очакват най-високите температури – между 33° и 38°, не е изключено на отделни места отново да станат и 40 градуса. През последните дни от десетдневието има повишена вероятност за преминаване на студен атмосферен фронт и да има краткотрайни валежи и гръмотевици.

В началото на второто десетдневие отново е възможно на места да превали и прегърми. Впоследствие откъм 13-ти до края на десетдневието ще преобладава слънчево време, а температурите ще се повишат. Доста ще са слънчевите дни и през третото десетдневие. През първата половина и в края има повишена вероятност за преминаване на атмосферни смущения.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 06.18 часа и залязва в 20.46 часа. Продължителността на деня е 14.28 часа. В края на месеца Слънцето изгрява в 06.50 часа и залязва в 20.02 часа. Продължителността на деня е 13.12 часа. Фазите на Луната през месеца са: 2 август — пълнолуние, 9 август — последна четвърт, 17 август — новолуние, 24 август — първа четвърт.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram