Искра Михайлова от „Възраждане“: Решението за запазване на комплекс „Марица-изток“ е въпрос на 30 секунди

„Предложение за промени в Плана за възстановяване и устойчивост има. То е направено от „Възраждане“ и е внесено в Деловодството на Народното събрание на 27 октомври 2022 г. Предложението е съгласувано със синдикати и заетите в комплекс „Марица-изток“. Преминало е през Комисия по енергетика и вчера беше внесено в Пленарна зала като задължителна точка и дебатите по него започнаха. Не бяха завършени поради изтичане на парламентарното време и нежелание от страна на всички останали политически партии времето да бъде удължено.  От тук нататък всяко внасяне на второ предложение за запазване на въглищните ни мощности, от ГЕРБ – СДС или друга политическа формация, ще постигне едно единствено нещо – ще забави процеса. Предложението на „Възраждане“ вече е внесено и е преминало през нужните процедури. Въпрос на 30 секунди е въглищните ни мощности да бъдат запазени. Толкова трае едно гласуване в Пленарна зала на Народното събрание.“, коментира пред журналисти Искра Михайлова от „Възраждане“.

Поводът на коментара е днешният дебат в Пленарна зала, който прерасна в скандал в кулоарите на парламента между двете доскоро управляващи по различно време партии – ГЕРБ–СДС и „Продължаваме промяната“, които с управленските си решения са допринесли енергийният суверенитет на страната ни да е застрашен.

„С внесеното предложение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост ние от „Възраждане“ настояваме в част енергетика и свързани с нея текстове в Плана да се направят промени и да отпаднат поетите от последните правителства ангажименти за закриване на 40 % от въглищните мощности. Единственото действие, което е стъпка в посока запазване на енергийния суверенитет на страната ни чрез запазване на въглищните мощности, е да завършим процедурата с гласуване. Не намирам смисъл да се внася същото предложение от друга партия, която и да е тя, защото това ще доведе до забавяне и удължаване на несигурността, в която се намират ежедневно хората от Старозагорски регион, заети в сектора. Все по-очевидно е, че вървим към избори, и допълнителното забавяне няма да доведе до решение. Вероятно ще бъде разпуснат парламентът и пак няма да се стигне до решение. Тези игри с енергийния суверенитет на страната ни не са в обществен интерес. Всяко забавяне с повтарянето на едни и същи процедури, за да може една партия да си препише политически дивиденти, които да ползва по време на предстоящата предизборна кампания, не води до решение. Пак повтарям, ние от „Възраждане“  сме предложили решение, което е на 30-секундно гласуване на предложението ни в Пленарна зала.“, добави още Искра Михайлова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram