Искра Михайлова: Настоящият План за възстановяване е заплаха за националната сигурност

ПГ на „Възраждане“ е внесла за разглеждане проект за решение за изготвянето на нов План за възстановяване и устойчивост. Това съобщи народният представител Искра Михайлова по време на брифинг на партията в кулоарите на Народното събрание. Тя определи настоящия вариант като „заплаха за българската сигурност“.

Настояваме в новия план да отпаднат всички текстове, свързани с либерализацията на пазара за битови потребители и това, което вчера няколко часа се дискутира в пленарна зала по отношение на намаляването на капацитета на въглищните мощности, които имаме към момента. Трябва да отпаднат заложените планове за купуване на батерии и огромната сума, която е за проучвания за геотермална енергия, каза Михайлова, като посочи, че с този План за устойчивост страната ни ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

На кантара на здравия разум трябва да сложим едни пари, които биха дошли готови. За да получим парите по ПВУ, първо трябва да бъдем изрядни в документацията, в законопроектите, които трябва да бъдат изцяло приети в Народното събрание. И това поставя в риск това какво точно ще усвоим. От другата страна, въпреки че този План за възстановяване и устойчивост акцентира върху COVID кризата, 59% от него се занимава със закриването на производството ни на енергия. В момента България е един от големите износители. Ако изпълним регламентите, заложени в Плана, от износител ще се превърнем във вносител, поясни Искра Михайлова.

Снимка: Булфото

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram