Искра Михайлова: Настоящият ПВУ няма нищо общо с възстановяването от COVID кризата

„Възраждане“ поиска Народното събрание да задължи Министерски съвет да изготви нов План за възстановяване и устойчивост на България. 

„Основните ни забележки са свързани със заложените в настоящия вариант на Плана цели за декарбонизация чрез намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40 %, вземайки изходните нива от 2019 г. , както и с идеята за извеждане на битовите потребители на електроенергия на свободния пазар“, коментира в интервю за Радио Стара Загора Искра Михайлова – депутат от ПП „Възраждане“ от 27 МИР Стара Загора. 

Според партията в сегашната си версия Планът няма нищо общо с възстановяването от COVID кризата, каквато е основната идея, а коментира климатични проблеми. Искра Михайлова допълни, че въпреки че нова процедура по изработването му, ще стопира получаването на средства по него, това не би било проблем. 

Какво са 6 месеца на фона на десетилетия напред. Не е никакъв риск това. Трябва да започнем да разсъждаваме държавнически“, обясни старозагорският депутат. „Не може непрекъснато да разсъждаваме краткосрочно заради няколко милиарда лева, които ще влезнат по някоя европейска пътека в България и ще бъдат откраднати или усвоени нерационално от някое си правителство, което е на власт“, обясни Искра Михайлова.

 Тя коментира и дискусията на тема „Енергетика“, която се проведе в пленарна зала по време на разискванията върху предложението на ГЕРБ да бъде задължено служебното правителство да внесе разработените законопроекти по настоящия План за възстановяване.

„Ние гласувахме против това предложение, макар че логически ГЕРБ са прави“.

Като член на постоянната комисия по енергетика в парламента, Искра Михайлова заяви, че ще работи за енергийната независимост на България.

„От Възраждане се обявяваме за разкриване на нови мощности от АЕЦ“,каза тя.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram