Искра Михайлова: Въглищните централи дават евтина електроенергия за бита

52% от енергийния микс се произвеждаха именно от въглищните централи преди дни, когато времето беше по-студено. Представете си да ограничим капацитета има на 40% от 2026 г. или да ги няма изобщо. Ние имаме достъп от тези централи, за да има нормални цени за бита – това заяви депутатът от Старозагорски регион Искра Михайлова от „Възраждане“ в студиото на БНТ.

От една страна те дават евтина електроенергия за бита, от друга страна част от средствата за компенсация на бизнеса, който е на свободния пазар, идват именно от въглищните централи, а също така все още имаме износ, подчерта Михайлова.

12 000 работни места може да бъдат загубени, ако се изпълни частта от Плана за възстановяване до 2026 г. и общо 27 000 работни места до 2038 г, каза Михайлова. По думите ѝ няма нищо гарантирано в алтернативна посока.

Затова от „Възраждане“ още в началото на 48-ото Народно събрание са внесли проект на решение, с което се иска промяна на Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“ и по-конкретно на текстовете, в които се казва, че до 2026 г. държавата трябва да намали с 40% капацитета на въглищните централи, а до 2038 г. да ги затворим.

От повече от 10 години е отворен този разговор в общественото пространство, зеленият преход върви, а решения няма. Спешно трябва да бъдат извадени тези ангажименти, защото не можем да ги изпълним и може да търпим санкции, подчерта Искра Михайлова.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram