Избраха тестовете за децата, връщат ги в училище след 8 ноември

Според последната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, всички ученици в областите със заболеваемост над 750 на 100 хил. души за двуседмичен период трябва да учат дистанционно. От днес, това нареждане е в сила за децата от община Казанлък, без изключение.

За да бъдат върнати максимално бързо децата в класните стаи, здравното министерство ще прилага варианта с тестването. Избрани са два доставчика на тестове за учениците от 1 до 4 клас, съобщи в интервю за „Дневник“ министър Кацаров. Първоначално договореното количество е 400 хил. теста, които по думите му ще стигнат поне за няколко седмици, а впоследствие ще се обявят нови поръчки. Тестовете ще бъдат единствено под формата на плюене на децата в торбичка и при негативен резултат те ще могат да учат присъствено от 8 ноември.

По-големите ученици в общини със заболеваемост над 500 на 100 хил. души за 14 дни (досега заявката беше, че ще е за тези със заболеваемост над 750) също ще могат да се върнат в клас при направен тест, съобщи министърът, който ще подпише днес заповедта. На учителите пък ще бъде изискван сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, като изследванията и за тях ще бъдат безплатни и ще се правят на място в училище. Към тази седмица заболеваемостта в почти цялата страна пък е над предела от 500 на 100 хил. души на двуседмична база.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram