Иван Ченчев от Казанлък: БСП още преди 3 години би тревога – нужни са закон и държавна защита за маслодайната роза

Още преди 3 години депутатите на БСП поведоха битка за закон, който да е за всички розопроизводители, дори и за най-малките. През февруари отново първи заявихме опасността маслодайната роза да бъде квалифицирана като химическо вещество – не ни подкрепиха

“Празникът на розата в Казанлък за пореден път доказа, че имаме национално богатство като българската маслодайна роза. И точно затова днес е денят, в който трябва ясно да кажем – нужна е категорична държавна защита на сектора, който се е превърнал в емблема на България по света”.  Това заяви в Казанлък днес зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев. Заедно с него бяха народният представител от БСП Георги Гьоков и председателят на БСП в Казанлък Пламен Караджов. 

“БСП още през 2020 година казахме: Нужна е категорична държавна защита за розопроизводители и розопреработватели и закон, който да гарантира това”, посочи социалистът. 

Иван Ченчев припомни поредицата от законодателни предложения, които Веска Ненчева, депутат от 44-то НС тогава, която е свързана с Розовата долина, и депутатите на БСП направиха – за да бъдат защитени и подкрепени от държавата всички розопроизводители, дори и най-малките.

“Отново от БСП, през февруари тази година първи бихме тревога – розопроизводители ни сезираха за опасността българската маслодайна роза и други етерични масла да бъдат квалифицирани като химическо вещество, а не като натурален продукт. Това ще убие едно силно българско производство, което е на 4 века”, каза още Инан Ченчев. Социалистът припомни, че Веска Ненчева и нейни колеги са ангажирали институциите сериозно с проблема. 

“Опасността не е преминала – нужни са реални действия и държавна мисъл за сектора и БСП ще продължи да ги отстоява”, заяви Иван Ченчев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram