„Златно перо“ за старозагорски журналист

Журналистът от 24 часа Ваньо Стоилов с най-високото отличие на Съюза на българските журналисти. Той получава наградата „Златно перо“ в раздела за книги от тазгодишното издание на годишните награди за творчески постижения за книгата си „Сплав човешка“.

„Приемам тази награда като стимул за нови творчески търсения, а не като намек, че е време вече да сляза от професионалната сцена на журналистиката!“ сподели Ваньо Стоилов.

30 – годишен запасняк-учител по вероучение заповядал разстрела на децата от Ястребино, разказва авторът на „Сплав човешка“

На практика работата над 400-страничната „Сплав човешка“ /заглавието е от стихотворение на родени в Чирпан Васил Узунов, който прекарва като политзатворник зад решетките 28 години , 3 месеца и 12 дни/ започва в средата на 80-.те години на миналия ХХ век , когато току що завършилият факултета по журналистика при СУ „Климент Охридски“ Стоилов е изпратен за кореспондент на вестник „Работническо дело“ в Търговище. Където по силата на случайността става съсед на Рангел Калайджийски, чийто братчета Иван и Стойне, сестричката му Надежда и родителите му са сред жертвите на трагичния 20 декември.

Случилото се в горичката край село Ястребино, където днес живеят едва петдесетина възрастни мъже и жени е обрасло с мълчание. Новите поколения, които случайно попадат на музейната сбирка в случайно оцелялото от палежите селско училище дори не разбират какво е могло да мотивира войниците да стрелят на „месо“ по живи мишени на по 7, 10 и 13 години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram