„Зелената сделка“ ще бъде реализирана рано или късно и е добре да бъдем подготвени

„Зелената сделка“ ще бъде реализирана, въпросът е как, каза за БТА Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. 

„Може да има някакви малки промени заради конкретната геополитическа обстановка, но визията като цяло няма да се промени и до нейната отмяна няма да се стигне“, смята ръководителят на Бюрото на ЕП в България.

„Имаме замърсяващи централи, които не отговарят на екологични изисквания, те няма да продължат да съществуват по този начин“, посочи още той. Стойчев каза, че засегнати от нея ще има не само в Старозагорска област, но и в няколко други области в България.

Той напомни, че Европейският съюз има специален фонд за допълнителна квалификация и обучение на хората, които работят в тези централи, за да могат да си намерят нова работа. Теодор Стойчев допълни, че има различни инструменти и фондове за помощ на региони като Стара Загора, които ще бъдат пряко засегнати от „зелената сделка“.

„Тук важна роля има държавата и каква стратегия ще направи за подпомагане и пренасочване на хората, които работят в тези индустрии“, коментира той. От думите му стана ясно, че през цялото време ще има финансиране от Европейския съюз за промяна в енергийния микс на страната.

Дългосрочната визия е, че ще бъдат затворени или трябва да бъдат променени към по-малко замърсяващо производство, каза още той и беше категоричен, че това не е лесен процес, но той ще се случи рано или късно и е добре да бъдем подготвени.

Ръководителят на Бюрото на ЕП даде пример с Германия, която беше решила да спре с атомната енергия и да закрие атомните си централи, и отложи това решение с около година. Това обаче не променя глобалното решение да спрат с атомната енергия, посочи Теодор Стойчев.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram