За малките магазинчета, базари и пазарите с нови изисквания от събота

Наред с хранителните магазини, търговските обекти, в които се предлагат стоки и услуги, без да имат общо със забавленията и развлеченията, няма да бъдат засегнати от триседмичната карантина. В т. 15 от заповедта на здравното министерство за временните противоепидемични мерки на територията на Република България, в сила от 23.30 часа на 27.11.2020 г. до 21.12.2020 г., се дава възможност на малките магазини да продължат да работя, но при определени изисквания.

В текста се казва: „Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват
търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. Така, магазини за обувки, бельо, домашни потреби, детски стоки, парфюмерии и др. ще продължат да посрещат клиенти предпразнично, а единствено засегнати ще бъдат големите търговски центрове, тип МОЛ, в които обикновено има струпване на хора.
На всички пазари, тържища и базари ще трябва да се осигури еднопосочно движение и дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лица.

Магазините за хранителни стоки ще организират работата си, като не допускат лица
под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа. Това е т.нар. зелен коридор за възрастните хора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram