Затвор и глоба за казанлъчанин, отглеждал коноп

Районен съд – Казанлък одобри споразумение, постигнатото между 58-годишния Е. К., защитника му и представител на Районна прокуратура – Стара Загора – Териториално отделение – Казанлък. По силата на съдебния акт, който е окончателен и има последици на влязла в сила присъда, на подсъдимия е наложено едно общо наказание в размер на едва година и два месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим, и глоба в размер на 9000 лева.

Пред съдебния състав подсъдимият, който е осъждан, се призна за виновен в това, че на 04.08.2021 г. в село, находящо се в община Казанлък, е държал огнестрелно оръжие – самоделна ловна пушка, пригодена за стрелба с ловни патрони, и боеприпаси за огнестрелни оръжия (ловни патрони), без да има за това надлежно разрешение. Наложеното наказание за това престъпление е една година и два месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим.

Другите две обвинения, по които Е. К. призна вината си са, че:

на неустановена дата и месец през 2021 г. е засял и до 04.08.2021 г. е отглеждал в двора на дома си в село, находящо се в община Казанлък, 35 броя растения от рода на конопа, на обща стойност 19 452 лева, за което на подсъдимия бе определено наказание от една година и два месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим, и глоба в размер на 9000 лева;

на 04.08.2021г. в дома си в същото село, без надлежно разрешително, е държал високо рисково наркотично вещество – коноп (марихуана, канабис), на стойност 988.50 лева. Размерът на определеното наказание е  една година лишаване от свобода, при първоначален общ режим, и глоба в размер на 3000 лева.

Съдът приложи законовата разпоредба на чл.23 от НК, като определи общо наказание „лишаване от свобода“ и „глоба“.

В съдебна зала подсъдимият заяви, че разбира последиците от споразумението, съгласен е с тях, доброволно е подписал споразумението и декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram