Започват работа три измервателни станции за качеството на въздуха в региона

Започва тестване на работата на новозакупените три измервателни станции на качеството на въздуха в региона. Станциите са монтирани на сградата на Община Казанлък, на кметството в село Голямо Дряново и до язовир „Копринка“.

Кметът Галина Стоянова, съвместно със заинтересования местен бизнес, предприе мерки за закупуването им във връзка с инвестиционното намерение за разширяване на инсталацията на „Кастамону България“АД и големия обществен интерес.

Станциите дават възможност за отчитане на качеството на въздуха: фини прахови частици, атмосферно налягане, влажност, температура, замърсявания, специално е включено и съдържание на формалдехид и др. в реално време, което при опасност ще позволи на местната власт да предприеме необходимите мерки своевременно.

Първите регистрирани данни отчитат, че въздухът в региона е чист и в норма, много под допустимите норми, според международните стандарти.

Станциите са сертифицирани по най-тежките международни процедури, със швейцарски датчици и са изключително прецизни. Предоставяната информация е с възможно най-добрите данни за моментната ситуация.

Допълнително ще бъде дадена възможност данните да бъдат следени в реално време и през сайта на Община Казанлък.

Производителите на станциите са добре познати в цяла Европа, с монтирани около 3 000 станции.

Дарители от местния бизнес са инвестирали около 20 000 лв. за закупуването на станциите и конфигурациите, с грижа за здравето на всички жители и въздуха, който дишат.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram