Зам.-кметът на Павел баня Милена Кавръкова и френският й колега Жером Вио разговаряха за бъдещето на розовото масло

Заместник – кметът на Община Павел баня Милена Кавръкова се срещна с кмета на френския град Грас Жером Вио в рамките на неговото посещение в Долината на розите. Двамата разговаряха за статута на етеричните масла и в частност българското розово масло, предвид готвените промени в Европейската комисия за промяна на Регламента и попадане на маслото в категорията „опасни химикали”. 

Кавръкова препотвърди участието на българската Община в Асоциацията на кметовете на европейски градове, в чиито региони се произвеждат етерични масла, каквато заявка даде още през февруари тази година и кметът на Павел баня Иса Бесоолу. Милена Кавръкова подчерта значението на розата и лавандулата за региона, както и произвежданите от тях масла: „На територията на нашата община има над 12 000 дка насаждения с рози и лавандула, десетки са производителите и преработвателите на тези култури, 13 са розоварните в павелбанско и сме длъжни като институция, но и като жители, да защитим родното производство.” 

От своя страна кметът на Грас Жером Вио подчерта, че е важно за ЕП и за ЕК да чуят гласа на местните власти, защото именно хората от местната власт представляват земеделското стопанство и индустрията на местно ниво. Той каза също, че към Асоциацията са се присъединили кметове и от Румъния и Италия. 

И Жером Вио, и Милена Кавръкова бяха единодушни, че опазването на етерично-маслените култури и произвежданите от тях масла трябва да продължат да бъдат обща кауза, за да се чуе гласът на кметовете на европейските градове, в чиито региони се произвеждат етерични масла. 

От заместник – кметът на Община Павел баня френският кмет получи новия двуезичен туристически каталог на Павел баня и покана да посети общината отново, като междувременно Кавръкова представи пред Вио възможностите за балнеолечение и спа, които Павел баня предлага целогодишно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram