Зам.-кметът Марияна Маринова на Община Гурково, участва в дискусия за Туристическите ценности на област Стара Загора

Зам.-кметът Марияна Маринова участва в дискусия в Стара Загора на тема „Туристическите райони – обединение за развитие на комплексен туристически продукт и ефективен регионален маркетинг“, организирана от вестник „Стандарт“.

▪️ Тракийският район и Долината на розите са с възходяща тенденция за посещение на туристи. Общият брой на туристите през изминалата година в област Стара Загора е 250 000. 2023 – бе годината на пълното възстановяване след ковид пандемията.

През 2024 г. се очаква ръстът от 2019 г. да бъде надхвърлен, която се счита за най-добрата преди пандемията. Основните пазари, освен вътрешния пазар, който е лидер, са Румъния, Турция, Германия, Франция и Гърция, бе обобщено на срещата, която целеше дискусия за новото туристическо бъдеще на региона и превръщането му във визитка на България пред света.

▪️ Събитието събра представители на бизнеса, научните и културните среди и туристическия сектор и е част от голямата национална кампания Бранд България, инициирана от Общество „Културно наследство” преди три години и приета от вицепремиера Мария Габриел за стратегически държавен приоритет.

Участници в дискусията бяха зам.-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова, зам.областният управител на Стара Загора, проф. Мариела Модева – съветник на министъра на туризма, Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство” – българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра, д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, Радост Иванова, изпълнителен директор на ОУТР „Тракия“, народни представители и др. представители от общините в областта.

▪️ „Какво е направило Министерството на туризма до момента – дефинирахме девет туристически района, заложени в Закона за туризма. На базата на два проекта бяха изградени организациите за управление на туристическите райони, които са много специфични. Създадени са стратегии, девет имиджови клипа, обучени са екипите и разбира се създадени бяха и лого и слоган на всеки район“, поясни проф. Модева.

Туристическите ценности на област Стара Загора коментираха и народните представители Красимир Вълчев и Георги Гьоков и представители на туристическия сектор на регионално и национално ниво.

Информация от Община Гурково

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram