Журналистът Христо Христов с награда „Стара Загора“ посмъртно

Журналистът Христо Христов беше удостоен посмъртно с индивидуалната награда „Стара Загора“ за 2023 година в направление „Култура и изкуство“. За първи път журналист е номиниран за наградата и я получава, каза зам.-кметът Милена Желева на церемонията. Номинацията на Христов е от неговите колеги-журналисти за значими професионални постижения и незаличима следа в старозагорската журналистика, популяризиране на постиженията на старозагорските културни институти  и дейността на най – видните старозагорски творци в национален мащаб, принос в съхранението  на уникалното културно – историческото наследство  на Стара Загора. Наградата прие съпругата му адв. Йорданка Малешкова, която беше категорична, че той би я приел като признание за труда му, но и за признание на журналистиката като четвъртата власт в обществения живот.

Още две индивидуални награди „Стара Загора“ бяха връчени в направление „Култура и изкуство“  –  на писателя Димитър Никленов и на Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей.

Колективната награда „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“ за 2023 година получи екипът на  Драматичен театър „Гео Милев“ за значимо присъствие в културния живот на града и престижни номинации за национални театрални отличия и завоювани награди през настоящия творческия сезон.

Две индивидуални награди „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“ бяха връчени на церемонията – на  Мима Михайлова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“, и на  Снежана Богева – старши учител по история и цивилизация в СУ „Максим Горки“.

В същото направление с  колективна награда бяха удостоени екипът на Тракийския университет, екипът  на Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ и екипът на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора, насочен към деца със специални образователни потребности.

Общо 20 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2023 година постъпиха в Общината. С наградата се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката в общината. Отличията  се връчват в навечерието на  24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram