Ето защо полицаи обитават емблематичната Вила „Роза“

Единствената къща, наречена на розата в Казанлък, е Вила „Роза“. Тя е една от аристократичните къщи, строени в началото на ХХ века, за фамилията на розотърговеца Сава Папазов – брат на друг прочут търговец на розово масло – Александър Папазов.

Обикновено къщите на заможните казанлъчани носели фамилните имена на стопаните си – Папазовата, Орозовата, Шипковата, Христовата къща, но Сава решил да я кръсти на гюловото цвете, основата на неговия бизнес.

Вила „Роза“ е построена през 1908 г., тя и до днес се намира срещу популярното по онова време в цялата страна Педагогическо училище. Местни краеведски изследвания разказват, че по време на строежа й учениците влизали свободно вътре, защото им било интересно да видят отвътре, макар и в такъв вид, какво е „богатска“ къща. Недоумявали как ще тече вода в чешмата на горния етаж. Чудели се на тоалетната, че не е клекало, а гърне с дупка. В Казанлък тогава нямало модерен водопровод с вода под налягане. Думата „канализация“ не била известна. Прилагал се примитивният начин за чистене на клозетни ями с кофи, при съпътстващата ги невероятна и отвратителна миризма, без никаква хигиена. Затова бъдещата тоалетна на Папазови юношите приемали като някакво чудо, подобно на първия грамофон, появил се по това време в града.

Във Вила „Роза“ преобладава светлорозовият цвят, подсказвайки за наименованието й. Пъпките и разцъфналите рози са нарисувани с плътни листа, нарисувани по няколко в букет.

На 8 ноември 1943 години Сава Папазов решава и продава на тогавашното Министерство на вътрешните работи и народното здраве масивната сграда на два етажа със застроена площ от 273 кв. м.

В наше време вилата е обявена за паметник на културата от местно значение, но дълги години не е правен основен ремонт, нанасяни са само козметични промени и състоянието и от година на година се влошава и се стига до там, голяма част от помещенията да са реално непригодни за работа.

През 2011 г. ръководството на ОДМВР – Стара Загора взема решение за извършването на основен ремонт, реконструкция и реставрация на съществуващата сграда. Средствата в размер на 300 000 лв. са осигурени със съдействието на Дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“ към МВР. Реставрацията е извършена, като са запазени всички дървени врати, изцяло преобразена е входната врата на Вила „Роза“. Възстановени са таваните в стаите, както и част от старинните мебели във вилата. Финалът на реставрацията й е през 2013 г.

На двата етажа във Вила „Роза“ днес работят 27 служители на МВР, сред които разследващи полицаи и инспектори от Детска педагогическа стая.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram