Експерти дискутираха върху рисковете, дебнещи децата в социалните мрежи

Повече от планираното време от два часа и при сериозен интерес премина дискусията за влиянието на дигиталните технологии и социалните мрежи върху деца, подрастващи и техните родители, проведена миналия петък вечерта в Камерната зала на ДК „Арсенал“ в Казанлък. Събитието е по инициатива на Кирилка Димитрова, която бе и модератор, и с участието на казанлъчаните Младен Желев, собственик на софтуерна компания, Станимир Георгиев, управляващ дигитална агенция и специалния гост Александър Степанов, психолог във Фондация „Асоциация Анимус“.

По време на събитието бяха посочени положителните страни на пребиваването социалните мрежи, а именно социално взаимодействие, обмен на информация и възможности за учене, развитие на дигитални умения. Рисковете като прекомерната употреба, водеща до липса на физическа активност, дефицитът на внимание, отказът от реално общуване, формирането на нереалистични представи, онлайн тормоза и измамите, фалшивите новини, достъпа до нецензурно съдържание бях причислени към отрицателните страни.

Според фасилитаторите основни фактори за негативни влияния на социалните мрежи са алгоритмите, водещи до пристрастяване и до т.нар. информационни балони, както и попадането на неподходящи инфлуенсъри, заблуждаващо съдържание и онлайн измами.

Младите експерти дадоха ценни съвети и приведоха конкретни примери как да се предпазваме и как да предпазваме децата си от рисковете в мрежите и при ползването на интернет без да нарушаваме личното им пространство.

Това, вероятно, е само пилотното издание на това събитие, което ще има и последващи такива заради сериозността на тематиката и засиления интерес.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram