Д-р Душо Гавазов: Продължавайте да носите в себе си пъстротата и живеца, характерни за Вашата битност!

Кметът на Община Мъглижд-р Душо Гавазов поздрави ромската общност с празника, който всяка година светът отбелязва на 8 април.

Честит празник на всички представители на Ромския етнос!

Бъдете здрави и отговорни! Продължавайте да носите в себе си пъстротата и живеца, характерни за Вашата битност! Не забравяйте обаче, че освен права, всеки има и задължения, а върховенството на Закона е за всички!

Весел празник!

Бог да пази България!

8 април е обявен за Международен ден на ромите през 1992 г. Идеята, която ООН и Европейския съюз са подкрепили, била на Международната организация „Романо юнион“.

Изборът на датата никак не е случаен. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първият ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем“ на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram