Д-р Ангелов с открити уроци за Поборническо-опълченските дружества в Ямбол

За втора поредна година по покана на екипа на Културно-информационен център „Безистен“ с интерактивен музей Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува в град Ямбол, съобщиха от екипа на Националния парк-музей.

Тази година, в навечерието на Националния празник на Република България, музеят представи фотодокументалната изложба „От оръжието към плуга“. Посветена на живота на опълченците след Освобождението, изложбата представя бита на онези, които след като са извоювали свободата на Отечеството, са се завърнали по родните места, прибрали са опълченската униформа и медалите в раклите и са се заели с мирен труд в свободна България като земеделци, занаятчии, шивачи, писари, дребни търговци, кираджии, стражари. Отделено е място и на политиката на младата държава за осигуряване на по-добър живот на поборниците и опълченците. Представени са вещи, документи и снимки на някогашните опълченци.

Изложбата беше открита от директора на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. На откриването присъстваха Енчо Керязов, зам.кмет на Община Ямбол и Диана Димитрова, директор на Дирекция „Култура“ към Общината.

След откриването пред сборни групи ученици от ПГ „Васил Левски“ и ПМГ „Атанас Радев“ с интерес към историята и родното минало д-р Ангелов изнесе два открити урока по история, в които им разказа за дейността на Поборническо-опълченските дружества в България в следосвобожденския период.

Изложбата ще остане в Културно-информационния център „Безистен“ до 31 март.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram