Държавата ще възстановява паметници на загиналите воини и в Казанлъшко

563 000 лева ще бъдат отпуснати от бюджета за възстановяване на паметници по повод 100-годишнината от Балканските войни. За ремонт и възстановяване на военните паметници в област Стара Загора сумата е 34 585 лева, информира областният управител Недялко Недялков, който е член на Националния инициативен комитет за честването на 100 годишнината от Балканските войни.

Сред паметниците в област Стара Загора, които ще бъдат реставрирани със средства от държавния бюджет са и Паметниците на загиналите за Родината в селата Копринка, Овощник, Тулово и в градовете Раднево и Мъглиж. Предстои преместване на паметник-чешма на загиналите във войните 1912-1913 г. в с. Долно Сахране, община Павел баня.

В приетия национален план има мероприятия, за които няма възможност да се осигури финансиране, и затова ще се разчита на неправителствени организации и дарения. Всичко, което ще бъде събрано като средства и разходвано, ще бъде оповестявано на интернет страница, стана ясно след провелото се поредно заседание на Националния инициативен комитет, чийто председател е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Държавна агенция „Архиви“ ще предостави информация – снимки и архивни документи, за 48 000 загинали в първата Балканска война, която ще бъде качена на специален сайт.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram