Достъпът до Бузлуджа забранен, но охраната остава

Достъпът до сградата на Дом паметника на Българската комунистическа партия е ограничен с оглед на това, че тя представлява опасност за посетителите. Това каза по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА областният управител Ива Радева. Това винаги е било така от 1999 година насам, а последната заповед за ограничаване на достъпа е от края на м.г., но мотивите в нея не се различават от мотивите в предходните такива заповеди, коментира тя. На пресконференцията присъства още директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора ст. Комисар Лазар Христов, който увери, че полицейската охрана на обекта не е и няма да бъде спирана. 

Повод за пресконференцията е сигнал от 15 март на фондация „Проект Бузлуджа“, разпространен в социалните мрежи, че сградата на паметника е била взломена. „Вчера на Бузлуджа охрана нямаше, а вратата беше разбита. Хора влизаха свободно и безнадзорно“, пише в страницата на фондацията председателят арх. Дора Иванова. По нейни думи след обезопасяването на сградата през 2022 година, областният управител Ива Радева е издала заповед за забрана на всякакъв достъп и е иззела ключовете от охраняващите полицаи. „С това решение бе забранен достъпът включително за нашия екип. Беше изключена системата за мониторинг от сензори и камери, които алармират при опасност за мозайките. Без системата за мониторинг и без право на достъп, мозайките са отново изложени на риск“, казва тя. Иванова твърди, че прекъсването на полицейската охрана означава „сигурно разрушаване на всичкия положен труд до момента“. Според арх. Иванова най-лошото е, че нерегулираният достъп може да доведе до нещастен случай, защото посетителите не следват обезопасените пътеки, а се катерят, влизат в подземия и други опасни зони. 

Паметникът „Бузлуджа“ е частна държавна собственост и се управлява от Областната администрация в Стара Загора, напомни Ива Радева. От 2017 година насам тя е обявена от Министерството на културата за паметник на културата от национално значение. По тази причина сградата попада под Закона за културното наследство, в който са разписани много ясни ограничителни мерки, с всякакви дейности има право да се разпорежда само собственикът на сградата, но всички действия са съгласувани с Министерството на културата (МК) и със съответните отговорни институции, обясни тя. 

Радева напомни, че достъп до сградата е позволяван в определени периоди за извършване на проекти, в които участва фондация „Проект Бузлуджа“. Първият от тях е осъществен с финансиране от фондация „Гети“ през 2017 година. Вторият проект е с държавно финансиране и е осъществен с договор между Областна администрация и МК през 2022 година. След приключването на проекта е назначена експертиза на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) дали е безопасен достъпът до сградата. През април 2023 година тази проверка установява, че достъпът не безопасен и не е редно да бъде позволен посетителски достъп. Тя обясни, че според експертите, цялата конструкция е във видимо лошо техническо състояние. Мраморните и гранитните плочи по стените са счупени и има реална опасност от отлепване. Има опасност от падане на отломки, профили, мазилки и метални профили, а посетителските пътеки от входа до вътрешността не са защитени от падане на такива отломки. 

Радева беше категорична, че като собственик Областна администрация носи отговорност при евентуален инцидент и след заключението на РДНСК, няма как да бъде разрешен достъпът до сградата, независимо по каква причина. По думите на Ива Радева Областна администрация не е уведомявана и не е искано разрешение за поставяне на камери и по тази причина те са били изключени. 

Радева подчерта, че всякакви бъдещи действия подлежат на съгласуване с МК. Относно твърдението на арх. Дора Иванова, че е необходим мониторинг на мозайките, Радева посочи, че решението трябва да бъде взето от Министерството на културата и да бъде дадено евентуално разрешение за достъп.  

В Закона за МВР са ясно разписани обектите, към които ОДМВР има ангажимент за охрана и в тях попада територията на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, посочи комисар Лазар Христов. Той коментира, че е разговарял с директора на музея д-р Чавдар Ангелов, по думите на когото паметникът попада в териториалния обхват на парк-музея, но винаги е бил третиран като самостоятелна административна единица и културният институт няма правомощия и ангажименти спрямо него. Въпреки това от ОДМВР е изпратено запитване до Ива Радева през януари 2024 година и тя препоръчва охраната да остане. От 2017 година насам Дирекцията има постоянен пост до монумента и това значително е намалило вандалските набези. Уточнено е, че при необходимост и с оглед на натовареността, охраната може да бъде оптимизирана и намалена, но тя не е била спирана. 

На 15 март е подаден сигнал, че сградата е взломена, каза той. По думите на комисар Христов в следствие на буря от 12 до 15 март в района е имало проблеми с електрозахранването, което значително е ограничило техническите възможности на полицейския екип. „Охраната не е снета, осъществяват се обходи, има звено от служители към Районното управление в Казанлък, които отговарят за охраната на територията на Националния парк-музей „Шипка- Бузлуджа“, каза той. По отношение на видеонаблюдението, комисар Христов отбеляза, че на място има такова, но то е поставено от външна фирма и ОДМВР – Стара Загора няма достъп до него. След получения на 15 март сигнал е извършен оглед от служители на ОДМВР и на Областна администрация, не са установени увреждания от вандалски прояви, коментира още той. По сигнала се работи. 

БТА припомня, че в края на 2022 година за пръв път от години десетки гости имаха възможност да влязат във вътрешността на паметника. Вратите на монумента бяха официално отворени за представяне на резултатите от проекта „Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп“, финансиран от Министерството на културата и реализиран от Областната администрация в Стара Загора в партньорство с Община Казанлък и фондация „Проект Бузлуджа“. На събитието присъстваха дарители, доброволци, представители на Община Казанлък и на Областна администрация – Стара Загора.

Източник: bta.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Достъпът до Бузлуджа забранен, но охраната остава

  1. Стига сте хранили една съмнителна“архитектка“ с пари на данъкоплатеца!
    С тия пари покрив и прозорци да бе затворила сградата. Не пътека върху пътека. Стига!

Comments are closed.