Доставят до 13 май еднократна помощ за децата и учениците от „Училищно мляко“ и „Училищен плод“

Пакети, съдържащи плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал, ще получат в домовете си еднократно до 13 май децата и учениците, чиито родители са изявили желание за полагащите им се доставки в периода 13 март – 13 май 2020 г по схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“. Допитването бе направено и в казанлъшките училища, като не липсват и откази за получаването им, но няма информация какво ще се случи с продуктите, които не са поискани.

Доставките до учебните заведения ще бъдат извършвани, както и преди обявяването на извънредно положение – от одобрените заявители.

Тази възможност се предоставя в съответствие с решение на Министерски съвет и в отговор на препоръките на ЕК към страните – членки за взимане на гъвкави решения относно прилагането на двете схеми на национално ниво. Прилагането на европейските схеми се рестартира след като доставките бяха временно прекратени заради пандемията от коронавирус (COVID-19) и затварянето на училищата у нас. Мярката има социално-икономически ефект и цели да подпомогне, както семействата на децата, така и производителите на плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Ако директорите не могат да създадат нужната организация, семействата ще получат продуктите със съдействието на МЗХГ чрез Държавните горски предприятия, посочват от земеделското министерство.

Двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните завадения. Те имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram