Днес, 30.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Резултатите от изследването на „Галъп интернешънъл“ отредиха на радио „Вис виталис“ мястото на най-предпочитаната медия в община Казанлък. От общо 15 радиостанции, които се слушаха в региона, най-висок процент на слушаемост имаше програма „Хоризонт“ на БНР – 71%, непосредствено след нея се нареди радио „Вис виталис“ със слушаемост 48%.

1997 – В Художествената галерия в Казанлък бе открита ретроспективна изложба на Иван Пенков – бащата на Джони Пенков. Изложбата включваше живописни творби, рисунки и сценографски проекти.

1999 – На сцената на НЧ „Искра“ се състоя премиерният спектакъл на Петър Янкулов „Две-три случки криминални с герои театрални“. В постановката участваха и актьори от Театър „Л. Кабакчиев“.

2001 – В Казанлък стартираха Хорови празници „Петко Стайнов“, които бяха отразени в многобройни репортажи на радио „Вис виталис“. Голям хоров концерт се състоя вечерта в този ден в НЧ „Искра“. В него участваха хор „Петко Стайнов“, Детски хор „Искра“ и Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

2001 – Анти-спин дискотека организира Младежкият дом в Казанлък в навечерието на Деня за борба със СПИН – 1 декември.

2001 – В този ден излезе от печат поетичната книга на Венета Неделчева „Извинявай, бабо!“.

2002 – На официална церемония бе чартиран казанлъшкият Иннър уил клуб, в който членуваха 24 казанлъчанки. Той стана 9-ият чартиран клуб в България.

2002 – Фондация „Оазис“ – Казанлък организира третата от цикъла лекции по проекта „България е моята родина“.

2003 – „Вис виталис“ отрази в репортаж от гр. Николаево откриването на обновения храм „Св. Св. Кирил и Методий“, основан през 1897 г., реставриран по проект „Красива България“.

2003 – За трети пореден мандат управителят на радио „Вис виталис“ Васил Самарски бе избран за член на Управителния съвет на Асоциацията на българските радио- и тв оператори – АБРО.

2004 – Бизнес-център по проекта JOBS бе открит на бул. „Ал. Батенберг“ в Казанлък. На откриването присъства постоянният представител на Програмата на ООН за развитие – ПРООН, Нийл Боне. Офисът в Казанлък бе част от мрежата от 37 бизнес-центъра, създадени от JOBS в страната.

2004 – В интервю за „Вис виталис“ началникът на Регионалния инспекторат по образованието Любен Любенов информира, че откритият в училището на с. Скобелево компютърен кабинет разполага с 8 компютъра. Три от тях бяха дарени от Стоян Стоянов от същото село, а останалите – закупени със средства от дадена под наем училищна земя. Кметът на селото Мехмед Мурад бе дарил дървения материал за направата на компютърните маси.

2004 – На посещение в Казанлък бе зам.-министърът на труда и социалната политика Румен Симеонов. Кметът Стефан Дамянов представи на зам.-министъра проекти за оцветяването на централните сгради, за цялостното оформление на центъра на Казанлък и за създаването на парк „Розариум“ като парк с национално значение.

2005 – Да бъде създаден фонд към бюджета на Община Казанлък – с първоначални 50 хиляди лева, който да финансира участие в програми и проекти на местни НПО – решиха участниците във втората сесия по проекта „Участие на гражданите в управлението на местните финанси”. „Проектът се реализира от Община Казанлък и сдружение „Болкан Асист”, като целта е обсъждане на проектобюджета за 2006-та година“, информира в интервю за „Вис виталис“ Ива Таралежкова, координатор към сдружението, организирало форума.

2005 – „На своя годишна конференция на общинската организация Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва прие отчетния доклад на председателя подп. Валентин Даскалов. Бе приета и декларация срещу разполагането на американски бази на територията на страната“, съобщи в интервю за „Вис виталис“ секретарят Борис Янев.

2005 – „Топлофикация“ – Казанлък прекрати доставката на топлоенергия в община Казанлък. 20 общинските учреждения останаха без парно – Многопрофилната болница за активно лечение, както и голяма част от детските и учебните заведения.

2006 – 254 учители от казанлъшките учебни заведения преминаха през обучение по темите: „Подготовка и управление на проекти, усвояване на фондове“; „Европейски практики в образованието“; „Превенция на агресията“; „Интерактивни методи на възпитание“; Безопасност на движението“ и др. Лектори бяха преподаватели от Софийския, Пловдивския и Тракийския  университет, както и от РИО – Стара Загора.

2006 – Нова експозиция, включваща нови големи фотоси на тракийските гробници в Долината на тракийските владетели и нова карта на находките, бе открита в ИМ „Искра“. В интервю за радио „Вис Виталис“ директорът на музея д-р Косьо Зарев съобщи, че тя се реализира по проект на ЮНЕСКО, със съдействието на Националния институт по тракология и археолога д-р Георги Китов.

2006 – В този ден се състоя премиерата на детския роман „Шахтата“. Това бе втората книга на фентъзи клуб „Светлини сред  сенките“ с ръководител Валя Димова. Книгата бе написана от 16 деца и илюстрирана от 14 техни връстници. В романа са залегнали теми като насилието в училищата, желанието за лидерство и други. Редактор на книгата бе Боряна Коскина.

2006 – По време на отчетната конференция на СДС – Казанлък 98% от присъстващите 66 членове дадоха вот на доверие на лидера дотогава Николай Александров. От СДС обявиха, че започват кампания за предстоящите през 2007-ма година местни избори. Общинската организация на СДС бе издигнала кандидатурата на Петър Стоянов за евродепутат.

2007 – Преди поредното си турне с премиерния спектакъл “Комедия българска” актьорите от казанлъшкия театър отбелязаха рождението на своя патрон Любомир Кабакчиев, роден на 1-ви декември 1925 г. в Казанлък. Единственият културен институт в България, носещ името на именития актьор, е казанлъшкият театър, създаден като професионален през 1998 г., а като Общински културен институт работи от 1 януари 2001 година.

2007 – «Най-големият проблем в машиностроителната индустрия е липсата на целенасочена политика отстрана на последните правителства в България», – каза в ефира на «Вис виталис» Асен Асенов, председател на синдикалната организация „Метал-електро“ към КНСБ. През с. г. синдикатът чества 100-годишен юбилей от основаването на профсъюза на металоработниците в България.

2007 – «Анти-спин» кампания стартираха Младежкият парламент в Казанлък и местната структура на БЧК. „Младежите в Казанлък не се отнасят достатъчно сериозно към болестта на 21-ви век, – коментира в интервю за «Вис виталис» Дончо Златев от младежкия парламент. – Възрастта на първи полов контакт непрекъснато се снижава». Според официалната статистика, през 2007 г. от СПИН в България се бяха заразили 803-ма души.

2009 – „Рекорден брой са пациентите, лекувани през тази година в болницата в Казанлък – над 12 600. Цифрата е без аналог за последните години. Очакванията са, че до края на годината поне още 1000 души ще имат нужда от болнично лечение на фона на голямата задлъжнялост на болницата“, – каза д-р Кети Маналова, управител на МБАЛ – Казанлък.

2010 – В Казанлък стартираха събитията, чрез които, с участието на над 500 самодейци, бяха отбелязани 150 години от основаването на читалище „Искра”. Във фоайето председателят на читалището Васил Самарски откри уникална фотоизложба – „150 години Народно читалище „Искра-1860”, представяща на голямоформатни пана изключителната история на казанлъшкото читалище, с която са свързани имената на акад. Петко Стайнов, Йоско Йосифов, Стефан Гецов, Виден Даскалов, Любомир Кабакчиев, Пламен Чаров, Борис Луканов, Луна Давидова и много други забележителни личности.

2010 – В този ден се състоя тържествена церемония по учредяването в Казанлък на най-новия клуб от националното дружество „Традиция” в страната. Председател на дружеството стана Николай Байнов. Официалната  клубна униформа на сдружението пресъздаваше униформата на Българското опълчение по време на  Руско-турската Освободителна война 1877-78 г.

2010 – „Да засадим живот” – под този надслов премина акцията за залесяване в ЦДГ „Мечо Пух” с участието и на родителите на децата. Акцията бе част от двегодишния  международен проект, по който работеше градината, на тема „Земята е наша къщурка зелена”. 

2012 – „Градът, в който живея – частица от обединена Европа“ –  под този надслов във Военен клуб – Казанлък бе открита изложба, представяща авторски фотографии на Иван Бонев, оператор в Пресс ТВ – Казанлък. Събитието, посветено на 5-ата годишнина от членството на България в ЕС, бе част от Годишната програма,2012 на Европейския информационен център, общински офис Казанлък.

2013 – В третия ден от програмата на Музикални празници „Петко Стайнов“ прозвучаха изпълнения на проф. Ангел Станков – цигулка и доц. Ростислав Йовчев – пиано, на рояла на акад. Петко Стайнов, който дни преди началото на празниците бе върнат в ИМ „Искра“ след почти 6-месечна реставрация. Роялът е закупен от Петко Стайнов през 1923 г. в Дрезден. На него той създава почти цялото си симфонично и хорово творчество. Дарен е на ИМ „Искра“ от синовете на композитора – Григорий и Стефан Стайнови.

2014 – В Бозуковото кафене в Казанлък бяха отбелязани 25 години от възстановяването на БСДП. В събитието участва председателят на партията Йордан Нихризов. Председател на местната структура бе Ганчо Ганев. През този четвърт век девизът ”Свободен труд на свободни хора в свободна страна”, формулиран от д-р Петър Дертлиев, се превърна в несбъдната мечта, посочиха от БСДП.

2014 – Казанлъшкият художник Иван Гайдаров представи в галерия „А1″ в Карлово серия акварели. Изложбата бе озаглавена „Наричане“. Няколко дни по-рано той откри в Казанлък изложбата си „Насреща“.

2015 – „Театър на зелените идеи“ – спектакъл, режисиран от професионални куклени артисти, представиха деца от ОУ „Чудомир“ с ръководител Елена Тотева по време на Седмицата на зелените инициативи в учебното заведение. Инициативата бе последвана от изработване на специални костюми от отпадъчни материали, които да послужат за техни бъдещи театрални проекти.

2016 –  Кражба на цигари за хиляди левове от търговски обект на улица “Ген. Скобелев“ са констатирали криминалисти в Казанлък.В понеделник срещу вторник през ноща неизвестен извършител е разбил секретна брава и е извършил кражба на цигари от различни марки.

2020 – Пространстово около надписа „Kazanlak“ на своя добра воля изчисти от паднали листа и премете в събота казанлъчанин.  Мястото „светна“ след уборката на Диян Анастасов, видя Пресс ТВ. Шестте чувала с изсъхналата листна шума от събота обаче стоят неприбрани от звеното за чистотата, макар да са удобно поставине в близост до бул. „Никола Петков“.

2020 – Връх Шипка се покри с 10-сантиметрова снежна покривка. Проходът се поддържаше от снегорини и снегопочистваща друга техника, увери се екип на Пресс ТВ. Вятърът и температурата на възуха от -5 градуса създаваха предпоставки за заледяване, апелирахме за внимание към шофьорите, макар движението да бе твърде рехаво.

2020 – Празни улици, глухи заведения, онемели училища. Такъв бе Казанлък в първия делничен ден след спускането на заповедта на здравния министър за частично затваряне. Малцина минувачи и самотна градска елха, никаква атмосфера и липса на коледна украса по търговските обекти. Паднали есенни листа в очакване да ги покрие първия сняг.

2020 – Рентгеновият апарат в ДКЦ-1 /бившата поликлиника/ спря да обслужва пациенти. Причината бе – заболяване на лекарите. И в частната клиника зад кино „Искра“ рентгенът не работеше по същата причина. Точно в този момент един рентген обслужваше 5 общини и той се намираше в общинската болница на Казанлък. Всеки, потърсил рентгенова снимка, трябваше обаче да обиколи бившата поликлиника, за да установи, че там апарата няма да работи до 4 декември; частната клиника зад кино „Искра“, където  също апаратът не обслужваше.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram