Днес, 30.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – По сигнал на граждани полицията откри и унищожи солидни насаждения с канабис в гориста местност в землището на с. Шаново.

1997 – Смъртността към тази дата за 8-те месеца на годината в община Казанлък бе 12,27 на 1000. Най-висок бе процентът на смъртните случаи при инфаркт на миокарда – 43,10 на 100 хиляди души, и при мозъчен инсулт – 58,97 на 100 хиляди души.

1998 – За първи път в казанлъшката епархия, в храм „Св. Богородица“, бе проведен съвместен концерт на хорове, изпълняващи църковно-славянска музика.

1998 – В този ден бе открита самостоятелна изложба на фотографа на в. „Искра“ в Казанлък Костадин Колев под заглавие „Четвъртият ден“.

1999 – „Културата на траките и техните съседи“ бе темата на Втория международен симпозиум „Севтополис“ с домакинството на Казанлък и участието на български и чуждестранни учени – археолози и траколози.

2000 – Кардиологът проф. Генчо Начев бе избран за председател на УС на фондация „Българска роза“ – Казанлък.

2001 – В двора на църквата в с. Габарево бяха погребани в този ден останките, открити в масов гроб, за който се предполагаше, че е на избитите през 1951 г. горяни от Турийската чета.

2004 – Два овъглени трупа на задната седалка на изгорял автомобил „Опел Вектра“ бяха открити вечерта в този ден в близост до яз. „Копринка“ – на Д. И. на 42 години и на 25-годишна жена с инициали С. Д. След огледа на местопрестъплението бе установено, че става дума за убийство.

2004 – 6 нови лаптопа подариха на ПМГ „Н. Обрешков“ петима канадци, гости на пастор Гърдев от Евангелската баптистка църква в Казанлък.

2004 – Пистолетен турнир с „Макаров“ 9х18 бе проведен в „Арсенал“ АД по повод 80 г. от установяването на предприятието на казанлъшка земя. Състезаваха се 34-ма състезатели в 10 отбора. Първо място при жените зае Димка Василева от комплекс 2, а при мъжете – Маньо Манев от същия комплекс, който стана и отборен победител.

2005 – Творби на ученици от Художественото училище в Казанлък, изработени в Германия, бяха експонирани в Изложбената зала на улица „Искра“ 4. 15 ученици от учебното заведение бяха за месец в германския град Карлсруе по проект „Евродизайн“, финансиран от програма „Леонардо да Винчи“.

2008 – Йордан Георгиев се завърна с първо място от турнира по 3Д стрелба с лък в Русе, организиран от Българския клуб на стрелците с лък. Георгиев бе единственият представител в турнира от клуб „Херос“ – Казанлък.

2008 – В Стара Загора бе открита Седмица на руския език и руското образование, посветена на годината на Русия в България. По този повод в града пристигна извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Юрий Исаков.

2008 – В галерията на ул. „Искра“ 4 бе открита юбилейна изложба на казанлъшкия фотограф Костадин Колев. Поводът бе 60-ата му годишнина. Колев бе дългогодишен фотограф на казанлъшкия вестник „Искра“.

2009 – Новият политически сезон за БСП в Казанлък започна със създаването, съгласно новия Устав на партията, на Съвет на председателите на основните партийни организации с председател Бончо Песев.  

2009 – Община Казанлък стартира реконструкция, включваща асфалтиране и запълване на дупки на 26 улици. Общата стойност на дейностите възлизаше на над 1 млн. и 100 хил. лева. За ремонт на общинската пътна мрежа бяха предвидени 185 хил. лева, за изкърпване на дупки по улиците в града – 240 хил. лева.

2009 – За един от двамата зам.-областни управители на област Стара Загора бе назначена Галина Стоянова, която бе сред основателите на ПП ГЕРБ в Казанлък. Галина Стоянова бе работила 15 години като директор на детска градина и 5 години в общинската администрация в Казанлък.

2010 – 36-годишна жена от Казанлък оцеля като по чудо след падане от прозорец на 6-я етаж от блок в района на „Абаята“. Най-вероятната причина бе злополука.

2010 – В местността „Мандърлъка“ край с. Асен бе открита ок. 4-годишна мечка, хваната от метална примка, заложена от неизвестно лице. Животното бе пуснато на свобода. Образувано бе досъдебно производство.

2010 – Приключи в този ден гладната стачка на казанлъшкия лекар д-р Захари Стойчев, започната на 27-ми септември срещу реформите в българското здравеопазване и за да бъде обърнато внимание на общинското здравеопазване. Във времето, когато Стойков протестираше, се проведоха множество разговори на тема здравеопазване в България, голяма част от тях бяха и заради новината за гладуващия лекар. Пак по това време подаде оставка здравният министър д-р Анна Мария Борисова.

2013 – Общинският съвет на Казанлък прие изменение на Общия устройствен план на града. Част от местността „Старите лозя“ бе предвидена за жилищно застрояване на малки височини. Казанлък се бореше да стане най-големият извънобластен център.

2013 – Председателят на ОбС Николай Златанов направи отчет за дейността на местния парламент, който включваше справка за последната 1,5 година от мандата му. Златанов сам си постави оценка мн. добър 5. В сравнение с предходния съвет, по негови твърдения, местният парламент бе взел 50 % повече решения.

2014 – Театър „Любомир Кабакчиев“ откри новия си сезон с „Ъндърграунд” от Христо Бойчев.

2014 – 33 кг. и 160 грама тежеше откъсната от казанлъчанин тиква. Тиквата-гигант бе отгледана в двор в село Турия от мъж, известен като Митю Скришния.

2015 – Казанлъчанката Даниела Тодорова донесе първия медал за България от Световните игри на Международната федерация на спортисти с ампутации и инвалидни колички в Сочи. Тя стана първа в тласкането на гюле при жените със  7.03 м. Треньор на Даниела е брат й Радостин. Още един негов възпитаник от СК „Даниела Тодорова“ – Ружди Ружди, спечели златен медал за България и Казанлък с първото си място от Световните игри, след като тласна гюлето на 11.80 м, само на 5 см. от световния рекорд.

2015 – Казанлъшката фирма „Авио делта“, специализирана в производството на лека летателна техника и оборудване за нея, бе наградена с почетна грамота от Асоциацията на Българските авиокомпании и с юбилейна монета по повод навършването на 100 години от началото на българското самолетостроене. Наградата прие собственикът и управител Румен Иванов.

2016 – Паметна плоча на единствения казанлъчанин участвал в Априлското въстание Стефан Почеков, ще бъде издигната в Казанлък. Решението бе взето от местния парламент по време на редовното му заседание.  Паметната плоча ще бъде изработена от черен гранит и ще бъде поставена на източната страна на сградата, намираща се на бул. „Розова долина“ 3

2016 – С откриването на изложба „Фантазии“ стартираха проявите по повод рождения ден на Дневен център  „Работилница за мечти“.  Паралелно с изложбата, през работните дни Дневният център ще отвори вратите си за обществеността на Казанлък, гости и приятели, които желаят да се запознаят отблизо с дейността му

2016 – С тържествен водосвет отвориха врати за граждани ремонтираните и освежени административни помещения на сградата, в която се помещават НАП,  Общинската дирекция „Местни приходи“, ГРАО, Бюрото по труда, Дирекция „Социално подпомагане“ и Общинска служба „Земеделие“.

2019 – Най-големият работодател в страната е в Казанлък – Казанлъшкият оръжеен производител „Арсенал“ е най-големият работодател в България към 2018 година с общо 9502 служители към края на миналата година. Дружеството е първенец, въпреки че в сравнение с предходната година броят на заетите е намалял с 10% от 10 561 души през 2017 година.

2020 – Лек автомобил се запали в района на подлез „Кремона“ в Казанлък малко след 17ч., предаде репортер на presstv.bg. Фордът се движел посока изток, когато лумнал пожара. В него са пътували трима човека. И тримата са невредими. На място е пристигнал екип на пожарната, който е изгасил горящият автомобил.

2020 – Позицията на общински председател на БСП в Павел баня напусна Атанас Пъдев.

2021 – Инициативата за вдигане на паметници на Васил Левски и Христо Ботев бе подета от кметския наместник на Голямо Дряново Петьо Апостолов и срещна подкрепата на НЧ „Зора 1902“ с. Голямо Дряново и местния бизнес, в лицето на Недко Младенов и жителите на населеното място. Желанието на жителите на с. Голямо Дряново бе да могат да отдават почит на двамата велики българи Васил Левски и Христо Ботев. В наши дни е повече от необходимо да бъде съхранена българската идентичност и история, да бъде предадено на бъдещите поколения значимостта на тези личности и да бъдат възпитани в уважение към делото им, пише в писмото на инициаторите за издигането на паметните плочи до общинските съветници на Казанлък.

2021 – На легендата на 70-те и 80-те години на автомобилния спорт Радослав Петков да бъде кръстена улица в родната Енина. Това решиха общинските съветници на Казанлък на своето заседание. Радослав Петков е многократен рали шампион на България, като е печелил и много надпревари в чужбина. Състезавал се е с различни автомобили, като Alpine, Nissan, Porsche и Лада. Неговият технически и спортен талант превърнаха “Долината на розите” за определен период в център на Автомобилния спорт. Той ни напусна на 72 години през 2019 година.

2021 – Огромен домат разпери клони в двора на къщата на казанлъчани и се окичи с десетки плодове, а с размерите и реколтата от растението стопанката му се похвали във Фейсбук. Мария уточни, че доматът е саморасъл и за него не са полагани никакви грижи. Изникнал сам, докато доматите, които посадила по всички правила на земеделието – изсъхнали. За изненада на домакините растението упорито се развивало напук на техните очаквания. Гигантският зеленчук е висок и широк няколко метра, единствената грижа спрямо него била стопаните му да го вдигнат от земята, за да се раклонява по оградата. Мария се шегува, че самораслекът с урожая си компенсира останалите корени, от които очаквали домати, но те не станали.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram