Днес, 29.11.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Държавният ветеринарен и санитарен контрол в Казанлък бракува в този ден 110 кг. саздарма с неустановен произход и преокачестви 2 тона и 640 кг. млечни продукти на фирми-производителки от казанлъшкия регион.

1997 – След преустановяването на дейността на заводското радио, известно време във фирма „Арсенал“ бе излъчвана програма на радио „Вис виталис“.

1998 – Излезе бр.1 на в. „Славословие“, издание на  храм „Св. Богородица“ в Казанлък.

1999 – Иван Иванов, депутат от Казанлък, ПГ на Демократичната левица, направи в ефир коментар по повод поканата за България да стане член на Евросъюза: „Това е политическо, а не икономическо решение. Това е осъзнато поведение на Европа по отношение на Балканите. Оттук нататък всичко е въпрос на технология. В България най-после трябва да се създаде бизнес-среда. Трябва да се разделим с илюзията, че някой ще ни помогне, че ние сме „най“, че сме на кръстопът. България трябва да не чака, а да се самоорганизира“.

1999 – В КДК бе открита обща изложба на казанлъшки художници „Плакатът – информация или изкуство“.

2000 – В интервю за радио „Вис виталис“ Тошко Барабонков от Гражданско движение „Оборище“ заяви: „Искаме мажоритарен избор. Програмата ни включва всичко, вкл. и промяна в Конституцията, но това ще е възможно, когато сме във властта“.

2000 – Детски хор „Искра“ и смесен хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“ – Казанлък взеха участие в четиридневния музикален празник „Петко Стайнов“ – София,2000, посветен на годишнината от рождението на композитора и 100 години българска професионална музика.

2000 – Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев присъства на откриването на Центъра за трансфузиозна хематология в Стара Загора.

2000 – 6984 бяха към тази дата абонатите на ТЕЦ – Казанлък. Обитателите на 25 сгради се бяха отказали от парно отопление.

2001 – От допитване на Младежкия Червен кръст в три казанлъшки училища стана ясно, че 60% от учениците са придобили знания за болестта СПИН от медиите, като водещата роля сред местните медии бе тази на радио „Вис виталис“. 25% от анкетираните бяха получили информация от училището, а 10 % – от НПО.

2001 – Няколко корена рози от родното си село Розово получи актьорът Иван Нанев, чиято 70-годишнина бе чествана във Варна. Той посади розите на гроба на кап. Петко Войвода в черноморския град.

2001 – Слави Пашов бе преизбран за председател на Туристическото дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък, което се готвеше да отпразнува 100-годишния си юбилей.

2002 – Д-р Юрий Гечев представи книгата си „Обща вертебрология“.

2002 – Общинският младежки център организира дискусия на тема „Има ли бъдеще един наркоман?“.

2002 – След гостуването си в студиото Яне Янев от „Ред, законност и справедливост“ написа в Паметната книга за гости: „На журналистите от радио „Вис виталис“ желая здраве, късмет и всичко, което си пожелаят, а на град Казанлък – да бъде европейски град!“.

2003 – В този ден Казанлък се прости със Слави Тодоров Пашов, който почина внезапно на 55 г. Той бе началник на отдел „Административно стопанство“ в Община Казанлък.

2004 – Възпитаниците на ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък Свилен Кънев – в 10 клас, и Гергана Георгиева и Веселина Александрова – в 11 клас, бяха одобрени за годишни стипендии от Американската фондация за българи, завършили висшето си образование в САЩ.

2005 – Общинският съвет прие оставката на Денчо Караиванов, който бе управител дотогава на общинската фирма, чиято основна дейност бе предимно озеленяване. Според финансовите отчети дружеството за предходната година бе отчело загуби в размер на 7 хиляди лева.

2005 – Министърът на енергетиката Румен Овчаров не съгласува ограничителен режим на снабдяването с топлинна енергия на територията на община Казанлък, както бе поискала казанлъшката ТЕЦ. Мотивите на частното дружество бяха натрупани задължения за над 1 милион и 700 хиляди лева, в резултат на резкия скок цените на горивата. ТЕЦ – Казанлък поиска  отпускане на еднократна държавна  помощ, която да покрие дефицита за 2005 г. или от държавния резерв да бъдат деблокирани количества мазут, които да бъдат изкупени на преференциални цени. Изпълнителният директор на дружеството Юлия Циркова каза в интервю за „Вис виталис“, че ТЕЦ – Казанлък е единственият в страната, който работи с мазут и че ще продължават да търсят помощ от държавата. „Надявам се гражданите, потребяващи топлинна енергия, да издължат своите суми, надхвърлящи 1,2 млн. лева“, допълни Циркова.

2005 – „Ще бъде създаден специален фонд за енергийно подпомагане, който ще субсидира социално-слабите граждани в Казанлък, потребители на топлинна енергия“, съобщи в интервю за радио „Вис виталис“ кметът на община Казанлък Стефан Дамянов. Парите за фонда ще бъдат отпуснати от бюджет 2006, бяха уверили, според него, от Министерство на енергетиката и социалното министерство.

2005 – Осман Бюлбюл бе преизбран за втори мандат на поста председател на Областната организация на НДПС на отчетно-изборна конференция в Казанлък. Областното ръководството на организацията беше редуцирано от 11 на 5 души.

2005 – Труп на новородено момиченце бе открит на градското сметище от 29-годишен казанлъчанин. По случая бе образувано следствено дело.

2006 – Председателят на Общинския съвет Васил Самарски и кметът на община Казанлък Стефан Дамянов бяха на посещение в Австрия по покана на Министерството на земеделието и туризма. То бе във връзка с подписания през юни с. г. Меморандум за създаване на общ Туристически борд в Розовата долина. В делегацията бяха включени кметове и председатели на Общински съвети от общините, подписали меморандума – Казанлък, Карлово, Павел баня, Сопот, Хисар.

2007 – Концерт “В помощ на Калоян“ се състоя в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн «Акад. Дечко Узунов». Учениците събраха 200 лв. и 20 евро. Картини на младите художници в помощ на семейството на Калоян се продаваха и на благотворителен търг. Два дни по-рано благотворителен концерт за Калоян организираха и децата от ОДК «Св. Иван Рилски».

2007 – Около 5% от предлаганите имоти в България попадаха по това време в графата луксозни. «Този сегмент от пазара в страната ни е изключително неразвит, но в Европа отдавна е сериозна част в икономическите сделки, защото се приема като добра инвестиция», – каза в интервю за радиото Никола Стоянов, един от брокерите в България, занимаващи се с продажба на луксозни имоти. «Цената не е определяща, – уточни той. –  Най-важните условия са местоположението на имота, инфраструктурата около него, качеството на строителните довършителни работи и историята на съответната сграда». Цените на луксозни имоти в България достигаха до 5000 долара за квадратен метър. В Казанлък средната цена за луксозни имоти бе 1000 евро за квадратен метър.

2007 – 77-годишна самотно живееща жена от Казанлък загина при пожар, възникнал в дома й в квартал “Изток”.

2008 – В ограничен тираж в София и Пловдив излезе дебютната стихосбирка на казанлъшката поетеса Гергана Турийска „Слон, мухи и разни работи“. Книгата включваше специално избрани стихотворения, както и поетичните й текстове за песни на Мария Илиева, Нина Николина, Графа, „Те“ и Преслава Пейчева и други.

2010 – Председателите  на общинските ръководства на партиите ГЕРБ, АТАКА, СДС, ДСБ  и ВМРО в Казанлък  с обща декларация открито се противопоставиха срещу начина на управление на кмета Стефан Дамянов, изразяващ се в „липса на морал, манипулация към жителите на общината, които повече от 3 години са в очакване Дамянов да спре да се занимава с политика и да изпълнява своите предизборни обещания“. Те заключиха, че времето на Дамянов в Казанлък е свършило и това ще стане ясно на предстоящия граждански вот.

2012 – С „Тракийски танци” на Петко Стайнов в изпълнение на Симфоничния оркестър в Сливен с диригент Димитър Караминков в ДК „Арсенал” бяха открити 11-ите поред Музикални празници „Петко Стайнов”. Началото на празниците датира от началото на 90-те години. Техен инициатор бе тогавашният диригент на хор „Петко Стайнов” към НЧ „Искра” Петя Павлович. По повод 10-ата годишнина от създаването на Дом „Петко Стайнов“ в Казанлък бе обновена и музейната експозиция в дома на композитора.

2012 – Божидар Бояджиев – състезател по борба, свободен стил, и параатлетите Дечко Овчаров и Даниела Тодорова бяха номинирани в 55-ата Анкета за спортист на 2012-а година. Спортните резултати и медалите на казанлъчани ги наредиха в номинациите за най-добро спортно постижение за изминаващата година.

2012 – Да не се увеличава таксата за битови отпадъци в община Казанлък за 2013 г., решиха на свое заседание в този ден общинските съветници.

2012 – Катя Киликчива остана на поста Омбудсман на Община Казанлък до възобновяването на избора за нов обществен посредник след 3 месеца. Общинските съветници не успяха да постигнат съгласие коя от двете кандидатки – Катя Киликчиева или Гинка Щерева, да заеме този пост. За избиране на Обществения посредник на Казанлък бе необходима подкрепа от 2/3 от състава на Общинския съвет.

2012 – След традиционната си есенна двудневна историческо-културна експедиция „Вишеград’2012” в  Източните Родопи планинарите от Казанлък представиха във Военния клуб снимки от експедицията и от изкачването на връх Митикас в планината Олимп.

2013 – Работещи в казанлъшкия Институт по розата и етеричномаслените култури не допуснаха в този ден назначената за временно изпълняваща длъжността „Директор“ проф. Лилия Кръстева да влезе в сградата. Според тях Кръстева била „същата като Недков“ и те не пожелаха да разговарят и водят диалог с нея. От Селскостопанската академия в Свищов, на чието подчинение бе институтът, съобщиха, че проф. Недков е освободен от поста и остава на работа като научен сътрудник.

2013 – В община Мъглиж представиха проект за подобряване ефективността на общинската администрация чрез оптимизиране на структурата и функциите й. „Реалното действие на проекта предстои да бъде осъществено в края на 2014 година, след извършване на различни анализи в общината“, уточни за „Вис виталис“ ръководителят на проекта Валентин Димитров.

2013 – С концерт на Милена Славова на пл. „Севтополис“ приключи организираната в Казанлък „Анти-спин“ кампания. В училищата бе представен авторски филм на местния режисьор Румен Сомов. Организирани бяха безплатни консултации и изследвания за ХИВ.

2015 – С хоров концерт на тази дата бяха открити 14-ите поред Музикални празници „Петко Стайнов“ – Казанлък. През 2015 г. се навършиха 119 години от рождението на именития композитор. В интервю за радио „Вис виталис“ уредникът на дом „Петко Стайнов” Иво Косев съобщи, че ще бъде връчена итрадиционната стипендия, която фондация „Петко Груев Стайнов“ и Американската фондация „За България“ дават всяка година. Момичето бе от 10 клас и по традиция бе от СОУ „Д-р Ив. Шишманов“ за незрящи деца.

2015 – Диригентът на Хор „Петко Стайнов“ към  НЧ „Искра“  получи награда за цялостната му дейност през 2014-та година. Наградата на Младен Станев бе от Фондация „Петя Павлович“ – като общественик и най-яркият продължител на делото на Павлович. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram