Днес, 29.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Поради проблеми в снабдяването с гуми и резервни части автомобилите на Районна болница – Казанлък не бяха подготвени към тази дата за зимна експлоатация.

1997 – В писмо-благодарност до Община Казанлък за домакинството на второто издание на българо-италианския фестивал „Два свята“ областното ръководство на Умбрия, Италия, бе подчертало, че сътрудничеството на област Умбрия с Община Казанлък стои на първо място в техния работен календар.

1997 – Община Казанлък закупи 3 декара, от общо 6-те, от площта, на която бяха построени бунгалата в гр. Несебър. Идеята бе да бъде построена почивна станция с външни инвеститори, в частност от гр. Толияти.

1998 – На територията на община Казанлък бе инсталиран първият пост-терминал на Булбанк за безпарично плащане при пазаруване с помощта на специални карти.

1998 – С цел париране възможността за корупция, „Далекосъобщения“ – клон Казанлък започна паспортизация и компютъризация на мрежата в града.

1998 – Артклуб „Камерна зала“ бе открит в този ден във Военния клуб в Казанлък.

1998 – След участието си в Олимпиадата на изкуствата в Лос Анжелис, САЩ, младата поп-изпълнителка от Казанлък Стефка Мицова сподели на пресконференция, че България се е представила отлично, но организацията отстрана на българската певица там Кичка Бодурова е била много слаба.

2000 – Сред обсъжданите въпроси на среща на областния управител Радомир Енев с кметовете на Казанлък и Мъглиж, съответно Стефан Дервишев и Младен Чернаков, бе предстоящото строителство на тунела Шипка и финансирането на участъка Стара Загора-Мъглиж-Казанлък, за който бяха отпуснати 120 млн. долара.

2000 – В Палатата по физика в Казанлък бе открита изложба „Модернизация, нововъведения, промени – България в Европа“. Тя включваше експонати от състоялия се конкурс под егидата на Фондация „Ценности“, МОН, Центъра за отворено образование и др. институции.

2001 – Делян Захариев Иванов, с 19-годишен педагогически стаж, стана директор на ОУ „Чудомир“ в Казанлък. Маргарита Ангелова, директор дотогава, подаде оставка.

2001 – 480 хиляди лева бяха към тази дата задълженията на бюджетните организации към „Топлофикация“ АД – Казанлък. 400 хиляди от тях бяха задължения на Община Казанлък.

2001 – Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък с председател Гинка Щерева бе домакин и организатор на фолклорния фестивал „Фламбура“, проведен в ДК „Арсенал“.

2002 – За 4-и пореден път общинските съветници в Павел баня отхвърлиха предложението училището в с. Долно Сахране да бъде преобразувано в начално.

2002 – Награда за най-добро изпълнение получи Милка Пискюлева, солистка на дамската вокална група „Златна есен“ в с. Енина, от 10-ото издание на конкурса за стара градска песен „Златен кестен“, провел се в Петрич. Във фестивала участваха 470 изпълнители от цялата страна.

2002 – Премиера на книгата на Женя Димова „Сезонът на видимостта“ се състоя в този ден.

2002 – Театър „Любомир Кабакчиев“ представи спектакъла си „Щръклица“ пред студентите от Техническия университет в Габрово.

2004 – Главният редактор на „Файнейшъл таймс“ Антъни Робинсън пристигна в Казанлък, за да интервюира кмета Стефан Дамянов. Темата бе „Как местното самоуправление развива територията“. Робинсън се срещна и с откривателя на Долината на тракийските владетели д-р Георги Китов и разгледа експозицията с откритията на експедиция ТЕМП.

2004 – В Казанлък гостува председателят на Конституционния съд Неделчо Беронов. За „Вис виталис“ той каза: „Кметът Стефан Дамянов, един много приятен човек, ме запозна с икономиката на града и развитието на Завод 10 – „Арсенал“. Стигнах до извода, че градът се събужда и пред него има добри перспективи“. На въпроса „Уважава ли българинът закона?“ Беронов отговори: „Не е на необходимото ниво. Много хора се опитват да надделяват над закона. Точно заради тях младите казват, че сме „скапана държава“. Трябва да укрепим институциите, за да се спазват законите“.

2004 – Със самостоятелна концертна програма фолклорният танцов ансамбъл „Арсенал“ се представи на фестивала „Приятели от България“, открит в този ден в японския град Фукоока.

2005 – С различни инициативи своите празници отбелязаха селата Розово и Дунавци. Кметът на Розово Янка Попова информира, че сред инициативите е откриването на паметник със символа на селото – тракийка с роза в ръка, изработен от врачански камък от скулптора Димитър Копчев. Кметът на Дунавци Величко Станчев съобщи за организиран голям концерт, който ще продължи до сутринта.

2007 – За втори кметски мандат бе избран Стефан Дамянов. Той се яви на изборите като независим кандидат, подкрепен от близо 50 формации. Дамянов получи 24 747 от гласовете на избирателите от Казанлък и 18-те населени места в общината. «В следващия мандат трябва да продължим с още по-високи темпове развитието на общината», каза Дамянов след края на изборния ден в първото си интервю, което бе за «Вис виталис».

2007 – 32 805 души упражниха правото си на глас в община Казанлък. Стоян Иванов бе преизбран за кмет на град Шипка, Николай Терзиев бе новият кмет на село Шейново, Никола Камбуров – на Голямо Дряново. Христо Ясенов стана кмет на село Ясеново. Михаил Янушев бе избран за кмет на Бузовград. Величко Станчев бе кметът на Дунавци, Кольо Нешев – на Кънчево. Розово избра жена за кмет – Янка Попова. Кмет на Овощник бе досегашният Иван Колев. Кметът на село Енина бе Боньо Мирчев. В 8 села в общината педстоеше балотаж.

2007 – След края на изборния ден бе ясно разпределението на мандатите в местния Общински съвет. В него влязоха представители на 10 партии и предизборни коалиции. БСП и ГЕРБ имаха по 8 представители, ФАГО – 5, АТАКА – 4 и ЛИДЕР с 3-ма представители. ДЗД, НДСВ, ДПС и «Нашият град» имаха по 2-ма общински съветници. Сдружение „За чиста Розова долина“ – 1.

2007 – Само в едно от 7-те населени места на община Мъглиж имаше избран кмет от първия тур на местните избори, това бе Тулово, където кмет стана Милен Бакалов. В град Мъглиж предстоеше балотаж между Стойчо Цанев от БСП и Младен Чернаков от ГЕРБ.

2007 – Световно известният учен и писател Майкъл Кремо изнесе лекция в Казанлък в книжарница „Пингвините“. Американецът е познат на международната читателска, научна и академична общност като автор на бестселъри, изследовател и популяризатор на науката.

2008 – В дирекция “Социално подпомагане” в Казанлък бяха доставени зимни якета за първокласниците с право на помощ. 362 деца получиха право на целевата социална инвестиция в размер на 120 лв. Освен обувки и якета, децата получиха и спортни комплекти.

2008 – С две втори места от турнира по свободна борба „Никола Илиев“ в Стара Загора се завърнаха възпитаниците на треньора Христомир Бояджиев – Красимир Георгиев и Георги Матанов, в категориите 66 кг. и 73 кг. 164 деца от 33 клуба стартираха в турнира в Града на липите.

2008 – Два милиона лева бяха задълженията към тази дата на МБАЛ – Казанлък за последната година и половина. Това стана ясно от отчета на управителя на болницата д-р Христо Христов, представен в Общинския съвет.

2009 – 23 творци – живописци, скулптори и графици, събра изданието на традиционния Есенен салон в залата на ул. „Искра” 4.  Седемчленно жури направи предварителния подбор на творбите. Тази културна казанлъшка инициатива води началото си от 2001 г.

2009 – За 9-месечието реализирането на бюджета на община Казанлък бе в размер на 54,93%, а би трябвало да е 75 %. Администрацията на кмета Стефан Дамянов отчете изоставане от 20%. Неразплатените разходи бяха в размер на 2 млн. 100 хил. лева.

2010 – С празнично шествие по улиците на Казанлък, концерт и конкурс  „България – вчера, днес и утре” – за рисунки и литературно творчество, ОУ „Мати Болгария” отбеляза 20-годишния си юбилей. Със специален ритуал в училището бе положена капсула с послание за идните поколения.

2010 – 12 души – ученици от казанлъшките училища, наградени от конкурса за рисунка „Моето европейско гражданство”, родители и представители на медиите, посетиха в Брюксел Европейския парламент.

2012 – В мултимедийната зала на ИМ „Искра” в Казанлък се проведоха 17-ите краеведски четения. Акцент бе темата за 100-годишнината от Балканската война. В краеведския форум, освен изследователите на казанлъшкия край – Янка Ташева, д-р Донка Данова, д-р Денчо Бойчев, Стефан Папукчиев, Стойко Стойков и Людмила Китипова, участие взеха и Мария Кумичин и гл. ас. д-р Диана Данова от БАН.

2012 – Ученици от НГПИД „Акад. Дечко Узунов” под ръководството на своята преподавателка  Радостина Павлова нарисуваха табла с герои от любими детски приказки и украсиха с тях детската площадка в гр. Крън.

2012 – „Малка юбилейна изложба” – така Ваня Запрянова озаглави своята първа самостоятелна изложба, която бе открита в галерия „Ателието”. Изложбата включваше живопис, стъклопис и керамика.

2013 – В Казанлък се проведоха традиционните краеведски четения. Темата бе „100 години от разорението на тракийци“.

2013 – Най-поставяният съвременен български драматург Христо Бойчев присъства на премиерата на „Ъндърграунд“ в Казанлък. С постановката казанлъшкият театър „Л. Кабакчиев“ отбелязва 15 години на професионалната сцена.

2014 – В този ден на 75-годишна възраст почина Почетният гражданин на Стара Загора актьорът Георги Велев.

2014 –„Надявам се България да не признае изборите, които ще се проведат на 2-ри ноември в Логанска и Донецка област“. Това заяви по време на посещението си в Казанлък посланикът на Украйна в България Н. Пр. Микола Балтажи. „Не може един народ, който е избрал своята съдба – да бъде част от Европейския съюз, да бъде наказан за своя избор“, – коментира ситуацията в Украйна посланик Балтажи, пристигнал в Казанлък за втори път. Първото му посещение е било през 1981 г.

2014 –Три болници отказаха да приемат за лечение 47-годишната Дафинка Бонева от Казанлък с диагноза остър миокарден инфаркт заради това, че не е здравно осигурена. Жената бе препращана от Спешния център в Казанлък към болницата в Стара Загора, а оттам в Хасково. Накрая бе хоспитализирана в Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив, където лекарите спасиха живота й. Лечението обаче бе платено от пловдивското здравно заведение, което трупаше дългове заради големия брой пациенти, постъпващи без здравни осигуровки.

2014 – Инж. Христо Христов – ст. учител по учебна практика в ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък, се завърна от едноседмично обучение в Женева, Швейцария, в ЦЕРН –  Европейската организация за ядрени изследвания – най-голямата лаборатория по физика за елементарни частици. Съвсем скоро бе сформиран и Клуб „Приятели на ЦЕРН” в училището.

2014 –С пореден златен медал се завърна танцовият дует на клуб „Киара-Н“ Иван Матанов и Полина Куцарова от надпреварата за Купа „България“ в Сливен. Със сребърен медал от Открития турнир бе и друга двойка на клуба – смесената двойка на клуб „Киара -Н“ и „Ксани Денс“ Велико Търново, Християн Въгляров и Ксандриния Капелова – в клас 11 Д.

2014 –От този ден в Художествената галерия в Казанлък гостува „Есенен салон на габровски художници”. В експозицията участваха близо 30 автори от област Габрово.

2015 –12 докладапредставиха краеведите по време на традиционните краеведски четения, организирани от Краеведско дружество „Иван Енчев-Видьо“ и други институции. Три годишнини бяха отразени в докладите: 20 години на казанлъшкото краеведско дружество, 115 години на музей „Искра“ и 155 години на ОБ „Искра“.

2015 – Фонд „Етнография” на ИМ “Искра“ подреди в зала „Мултимедия“ част от личната сбирка на проф. Анна Рошковска, събирана през годините на нейните изследвания – пафти, колани, нагръдни икони, бижута от естествени камъни. Рошковска бе с над 450 научни и научно-популярни студии у нас и в чужбина и с над 30 научно-популярни и документални филма. Носител е на орден „Св. Кирил и Методий“ II степен и на Златна значка на БАН.

2015 – В казанлъшкия музей бе открита изложба от кукли, предоставени от Лилия Димитрова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram