Днес, 29.07.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Дано никога повече горящи картини не служат за светене!“, – каза в интервю за радио „Вис виталис“ Христо Генев – преподавател в Художествената гимназия, по повод ученика, който в знак на протест бе запалил картините си. Той определи учебната програма като „произволна“.

1997 – В интервю за радиото Петър Дертлиев, БСДП, заяви: „Необходима е една силна социалдемократическа партия в България. Нужно е обединение на партиите с думата „социал“, която може да обединява“.

2002 – Напрегната бе обстановката в този ден във връзка с намерението на полигона в с. Змеево да бъдат унищожени ракети СС-23. Коалиция „За България“ настоя за публично заявени ясни гаранции, както и за честна информация за последиците за живота и здравето на населението след евентуалното унищожаване на ракетите. Гражданското опълчение в Казанлък призова жителите на  Розовата долина за всеобща мобилизация и блокада на полигона в Змеево. 11 хиляди души от община Братя Даскалови също излязоха с декларация срещу унищожаването на ракетите.

2003 – Ръководител на общинската служба „Земеделие и гори“ в Казанлък стана Катя Стойкова – специалист по агростатистика в областната дирекция.

2004 – Общинските съветници в Казанлък взеха решение на министъра на културата да бъде направено предложение, което да бъде внесено в МС, казанлъшкият театър „Л. Кабакчиев“ да бъде обявен за държавен културен институт. Те не приеха предложението на кмета Стефан Дамянов да бъде предоставено безвъзмездно право на ползване на общински имот с цел изграждане на студио за Военен телевизионен канал.

2005 – „Засега цените на основните видове хляб остават непроменени“, съобщи в интервю Николина Дончева, управител на „Хляб и хлебни изделия“ – Казанлък. Грамажът на хляба също не бе намален. Най-разпространените видове хляб бяха от 700 гр. и се продаваха за 65 ст.

2006 – Традиционният събор на левицата в местността “Историческа поляна” под връх Бузлуджа се проведе в този ден. Той премина под знака на 115-годишнината от организираното социалистическо движение в България и 150-годишнината от рождението на Димитър Благоев.

2007 – Автопилотът Стефан Георгиев от Казанлък завърши първи в поредния кръг на планинския шампионат в клас Х4. 

2008 – С два куршума в близост до дома си на улица “Свобода” 11 бе прострелян Тотю Тотев – Бореца. В последния му път го изпратиха близо 200 души, бяха положени 12 венеца от приятели, определящи го като „добър партньор и приятел, акуратен, както в личните отношения, така и в бизнес-делата“.

2008 – Десет детски градини от Казанлък получиха компютри от Министерството на държавната администрация и административната реформа по проект, разработен от Община Казанлък.

2008 – Специални отличия и парични награди бяха връчени от Община Казанлък на Камена Костова, Мариела Петкова и Свилен Кънев – и тримата – носители на десетки отличия от съревнования в България и света в областта на математиката, физиката и биологията. И тримата бяха приети да продължат образованието си в престижни университети в САЩ.

2009 – След преминато обучение и успешно положен изпит за проверка на знанията по Закона за движение по пътищата право да санкционират нарушители придобиха 134 служители от РПУ – Казанлък.

2009 – В зала „Средец“ на Министерството на културата фотограф-художникът Александър Иванов откри третата си тематична изложба на тема „Светът около нас е отражение на душите ни“. На 25 септември с. г. изложбата представи България в Бейрут, след което творбите бяха показани в Хамбург.

2009 – „Убедихме се, че става дума за светилище”, каза за радио „Вис виталис“ проф. Васил Николов, чийто екип приключи в този ден разкопките на селищната могила край Крън, при които бяха открити скелетни останки от бебешки трупове. „Подобни погребения на деца са характерни само за периода от края на третото хилядолетие преди Христа“, уточни професорът.

2010 – Среща по проекта „Младите хора на Европа – заедно срещу дискриминацията и социалното изключване” се проведе в Казанлък. Проектът бе на стойност 17553 евро и се състоеше в провеждането на многостранен младежки обмен с участието на 31 младежи между 14-17 години и 8 ръководители от 4 държави – България, Франция, Унгария и Румъния.

2011 – Младежкото обединение в БСП организира традиционния за тържествата на Бузлуджа младежки хепънинг. Под историческия връх за честването на 120-ата годишнина от организираното социалистическо движение се събраха млади хора от цялата страна и поставиха начало на кампанията си „Предай звезда нататък“.

2011 – Пред къщата-паметник срещу Бозуковото кафене в Казанлък председателят на БСП Сергей Станишев откри паметна плоча, на мястото където се е списвал вестник „Работнически вестник“. Там е било и седалището на клуб „Дружба”. Мястото е свързано с активната дейност на Георги Кирков, Констанин Бозвелиев, Янко Сакъзов и Евтим Дабев.

2011 – На Международния детски фестивал по спортно катерене във Велико Търново катерачите от казанлъшкия клуб „Селт” с треньори Никола и Тихомира Недялкови отново покориха челните места в екстремния спорт. Най-малката състезателка от клуба Йоанна Недялкова стана първа в раздела боулдър. При момчетата до 11 години вицешампион и носител на бронзов медал станаха съответно Валентин Златанов и Стоян Петров.

2013 – Министерството на околната среда и водите обяви Мегалита над Бузовград за природна забележителност и съответно – за защитена територия.

2014 – Във военното гробище до храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка е погребан основателят на спортната фехтовка в България, припомниха историците в този ден. Руският офицер полк. Владимир Андреев умира на 16 април 1940 г. Той идва у нас, след като е бил директор на Военната академия по фехтовка и гимнастика във Варшава, бил е шампион на Русия и основател на спортното фехтоване там. Той съставя първия български национален отбор по фехтовка и става  основоположник на този спорт у нас.

2015 – Казанлъшкият районен прокурор Иван Червенков отказа да образува наказателно производство за нарушения в документацията за санирането на ромския блок „Кармен” в Казанлък. Според местния обвинител нямаше данни за извършване на престъпление от общ характер.

2015 – „Категорично се противопоставяме на увеличаването на цената на тока за промишлени цели! Ние сме на вятъра и бурята на световната конкуренция. Повишаването е риск за орязването на заплатите, ваучерите или трудовите норми. Само деца не се правят с ток!“, заяви категорично Николай Ибушев, директор на оръжейницата „Арсенал“ по време на митинга-протест срещу вдигането на цените на електроенергията за предприятията.

2015 – „От повишаването на тока за промишлени нужди сериозно ще пострада българската икономика, която показва бегли сигнали за стабилизация. Да не бъде увеличавана стойността на електроенергията, ако не са изчерпани всички източници, има много резерви във ВЕИ-та“, – заяви прокуристът на „М+С Хидравлик“ Владимир Спасов на започналия на територията на фирмата протест срещу вдигането цената на тока. Най-големите казанлъшки предприятия се включиха в ефективния протест. Над 10 хиляди души от местните фирми участваха в публичното недоволство на бизнеса. „Това, което се случва със забавянето на преговорите, е престъпно. Енергетиката краде безобразно от всички заради липсата на реформи“, каза още Спасов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram