Днес, 29.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Със съвместна заповед на кмета и началника на РПУ в Казанлък бяха сформирани групи за предотвратяване на кражби от личните стопанства на гражданите и охраняването им.

1997 – С трето място от международен турнир в Лисабон се завърна казанлъшката лекоатлетка Петя Пендарева – в бягане на 200 метра с време 23 сек. и 3 стотни.

1997 – В този ден излезе от печат книгата на Иван Събчев „Усмивката на Жоро“, посветена на местния актьор Жоро Николов, починал 20 години по-рано.

1998 – От спортни успехи бе белязан този ден: с помощта на 4-ма състезатели от казанлъшкия клуб по таекуондо „Торпедо“ българският национален отбор се класира за Световното първенство за юноши и девойки; Румяна Карапетрова от казанлъшкия лекоатлетически клуб спечели републиканската титла в хвърлянето на копие за девойки старша възраст; казанлъшкият борец Божидар Бояджиев спечели бронзов медал в категория до 115 кг. на шампионата в Радовиш, Македония.

2001 – Потребителна кооперация „Наркооп“ – Казанлък тържествено отбеляза своята 100-годишнина.

2001 – По собствена инициатива търговският аташе на САЩ Ричард Кантер посети Казанлък. Той се срещна с бизнесмени и с общинското ръководство, което в лицето на зам.-кмета Иван Курдов, не допусна на срещата журналисти от местните медии.

2001 – В Стара Загора официално бе открита и осветена частна болница „Ритъм“, обслужваща и пациенти от община Казанлък.

2001 – Фолклорният ансамбъл към Културно-просветното дружество „Дрося“ в община Халкида, Гърция, взе участие в Националния събор на каракачаните на Бузлуджа.

2002 – По 400 грама кръв дари в този ден всеки от 90-мата служители на фирма „Капрони“ в Казанлък, с което заслужиха огромната благодарност на Общинския комитет на БЧК. За спешно нуждаещите се болни от кръводаряване към тази дата бяха необходими 36 литра кръв.

2002 – Компютърната школа АРК – Казанлък отбеляза своята първа годишнина.

2002 – Над 120 състезатели се събраха на летището край с. Овощник, където бе организирана дебютна среща на ветераните от националните отбори по парашутизъм. Организатор бе Клубът за въздушни спортове в Казанлък.

2003 – Измежду 150 състезатели от цяла Европа състезателката от Алпийски клуб „Казанлък“ Спасина Недялкова спечели бронзово отличие на Международния турнир по спортно катерене в Равена, Италия.

2003 – Казанлъшкият състезател по водомоторен спорт Христо Станчев стана първи в клас 3,5 куб. см. на състезанията в комплекс „Синята река“. В третия кръг на Държавното първенство участие взеха 40 състезатели от 8 български града.

2005 – Да работят добросъвестно и да спазват стриктно правилата, принципите и нормите на българския полицейски Етичен кодекс, се заклеха на специална церемония в този ден служителите от РПУ – Казанлък. „Завоюването на обществено доверие е пряко свързано с изграждането на нов обществен облик на полицейската институция, към който се стремим“,- каза началникът на РПУ- Казанлък подполковник Дамян Дамянов.

2006 – Възможности за разкриване на филиал в Казанлък на Стопанската академия  в Свищов обсъдиха общинското ръководство и ректорът на академията  доц. Нено Павлов, който впоследствие подготви официално предложение до Община Казанлък. Според проучване, проведено от Община Казанлък, 38 % от младите хора в града предпочитаха да учат икономически специалности.

2006 – Председателят на Общинския съвет Васил Самарски и кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов участваха в официалното честване в Министерството на външните работи на 50-годишнината от присъединяването на България към ЮНЕСКО и от създаването на българската Национална комисия за ЮНЕСКО. По време на честването бе открита изложба, представяща българското историческо наследство, в нея бяха включени 50 експоната от района на Казанлък.

2006 – Общинските съветници одобриха предложението за откриване на процедура  за провеждане на конкурс за построяване на спортно-развлекателен комплекс на мястото на бившата инфекциозна болница в Казанлък. Минималната цена за учредяване право на строеж върху имот от близо 5 и половина декара бе 1 млн. и 55 хиляди лева. В идеята за комплекса, който да се построи за 2 години, бяха включени: подземни и надземни паркинги, хотелска част, заведения за хранене, плувни басейни, спортни зали и др.

2007 – 500 души, представители на 20 клуба „Здраве“ от цялата страна, се включиха в зонален преглед на спортните дейности, който се проведе в парк „Розариум“ в Казанлък. Клубовете „Здраве“, с председател доц. д-р Еню Бояджиев, към Федерацията на ветераните-спортисти, са създадени в България през 1962 г. Най-възрастният участник в зоналния преглед в Казанлък бе 95-годишният Парис Илиев от Дупница.

2008 – Близо 30 състезатели от цялата страна участваха в третия кръг на Републиканския турнир по авиомоделизъм за радиоуправляеми самолети и хеликоптери за купа “Розова долина” – мъже и младежи. За първа година Казанлък бе домакин на кръг от националния шампионат, който се проведе на летището в Овощник. Трима състезатели от Авиомоделен клуб “Казанлък” спечелиха медали: първо място в клас спорт завоюва Николай Иванов, втори бе съотборникът му Милен Тотев. Сребро при начинаещите авиомоделисти, клас народен, спечели и 12-годишният Цветан Вълчев, най-младият участник в надпреварата.

2009 – За 6-ти пореден мандат управителят на радио „Вис виталис“ Васил Самарски бе избран за член на Управителния съвет на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, която на общо събрание в този ден избра нови органи за управление и очерта приоритетите на организацията. За председател на УС бе избран Атанас Генов. АБРО е най-голямата, най-влиятелната и представителна медийна организация у нас. В нея към момента членуваха над 250 радио- и телевизионни оператори от цялата страна.

2009 – Водещият пилот на „Ефко Рейсинг” Тихомир Златков спечели планинско „Узана 2009“, трети кръг от Българския планински шампионат по автомобилизъм в група Хобикар при автомобилите до 1600 кубика.

2010 – Исторически музей „Искра” бе представен в залите на Националния исторически музей, където  бе открита изложба на съкровищата на одрисите. Казанлъшкият музей предостави красива сребърна мида с позлата, шлем и наколенници, принадлежали на владетеля на Одриската държава Севт ІІІ и находки от Севтополис, градът – негова резиденция, останал под водите на яз. „Копринка“.

2011 – В две основни направления бяха свързани постъпилите към момента жалби при обществения посредник на Казанлък Катя Киликчиева: с мобилните оператори и с електроразпределителното дружество. В  повечето случаи жалбите бяха от възрастни хора, подмамени от различни промоции или договори.

2011 – Детска ясла „Детелина” отбеляза 35 от създаването си. Детското заведение отваря врати на 2 юни 1976 година. То бе една от 4-те ясли на територията на Казанлък.

2012 – „Развитието на Долината на тракийските царе е сред приоритетите на правителството“. Това обявиха по време на посещение в Казанлък вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов. С 1,5 милиона лева бяха подпомогнати проектните проучвания за изграждане на цялостен туристически комплекс около град Шипка, където се намират част от разкритите от д-р Китов уникални тракийски съоръжения. „Първото, което трябва да бъде направено в региона, е да се помисли за цялостното развитие на инфраструктурата между гробниците“, каза  вицепремиерът Дянков.

2012 – По покана на Националното сдружение „Русофили“ родената в Санкт Петербург млада певица Альона Бикулова изнесе концерт в Казанлък.

2015 – От храм „Рождество Христово” в гр. Шипка бяха откраднати позлатени кръст и синджир, сумата от 1500 лв., цифров фотоапарат с автоматичен обектив и други вещи, всичко на обща стойност около 4500 лв. Образувано бе досъдебно производство.

2015 – За шеста поредна година в офиса на НАП в Стара Загора се проведе проучване по 7 критерия за качеството на обслужване. В него се включиха над 84 представители на малкия и среден бизнес. Качеството на работа на служителите бе оценена с 5 – по критерии за качество, бързина, компетентност, учтивост, среда на обслужване и удобно работно време.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram