Днес, 29.05.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Всички военни аташета в страната бяха гости на Казанлък и присъстваха на проведените показни стрелби на казанлъшкия полигон.

1997 – По инициатива на Регионалния център за социални грижи бе проведена учредителна сбирка на Дружеството за подкрепа на лица с умствени затруднения.

1998 – Ден на отворените врати организира поделение 22 160 в Казанлък. Гражданите разгледаха въоръжението и бойната техника, на въпросите им отговаряше командирът на поделението полк. Стаматов.

1998 – Петър Рахманлиев бе избран за председател на инициативния комитет за обособяването на Казанлък за областен център.

1999 – Деница Запрянова, на 18 г., ученичка от Средното художествено училище  „Дечко Узунов“ – Казанлък, стана Царица Роза,99. Нейни подгласнички бяха Деница Кърпачева и Таня Славчева.

1999 – В музей-галерията в Казанлък бе открит музикалният празник „Петко Стайнов“ с участието на хорове от страната и на смесен хор от гр. Янина, Гърция.

2000 – В този ден с домакинството на Института по розата официално бе открита в Казанлък Международна конференция „Роза,2000“. В нея участваха 37 научни работници от 7 държави – Япония, Израел, Швеция, Холандия, Турция, Румъния и България. Доц. Георги Чаушев, директор на НИРЕЛК в Казанлък, заяви: „Всеки регион сам трябва да реши какво да произвежда и какво да търгува. Розопроизводството предлага добри варианти за бизнес“. България бе на 2-ро място в Европа и в света, след Турция, по розови насаждения – у нас те бяха 19 хиляди декара, 3 хиляди от които – с млади насаждения.

2000 – Във фоайето на хотел „Казанлък“ бе открита изложба, посветена на Република Хърватска.

2000 – В Художествената галерия в Казанлък бе открит 14-ят, пети пореден след прекъсванията, пленер „В Долината на розите“.

2001 – С участието на 15 фирми от страната в ДК „Арсенал“ бе открито Националното изложение „Произведено за вас“ в рамките на 33-я Празник на розата.

2002 – За първи път в Казанлък бе представена оперета, в която изпълнителите бяха деца – ДГ „Юрий Гагарин“ представи оперетния си спектакъл „Който не работи, не трябва да яде“ от Ангел Каралийчев по музика на Жул Леви.

2003 – Делегация от турския град Ъспарта се срещна в Казанлък с представители на фондация „Българска роза“. Двете страни се договориха да работят съвместно по нови проекти за увеличаване на розопроизводството. 1,5 тона розово масло и 2 тона розова вода произвеждаше Турция годишно по това време. Потреблението на розово масло в световен мащаб бе 3 тона.

2003 – 14 картини, рисувани върху коприна, показаха в Етнографския комплекс в Казанлък възпитаниците на Школата по изобразително изкуство „Свиларт“ в гр. Мъглиж.

2003 – В парк „Розариум“ бе открит фонтан „Водната роза“ – водно огледало.

2003 – Д-р Ивелина Панова, директор на Детската специализирана болница в с. Бузовград, бе гост в студиото на радио „Вис виталис“ по повод 40 години от създаването на заведението.

2003 – Художничката Катя Зографова представи своята техника за рисуване върху коприна.

2003 – В интервю Петър Марчев – съставител на сборника „Анкети“ с над 100 видни казанлъчани в периода 1993 – 2003 г., разказа за слушателите за идеята си и за критериите си за подбор на личностите, включени в книгата му.

2004 – 8 души от Казанлък взеха участие в учредителното събрание в София на партия „Демократи за силна България“.

2004 – Националният детски празник на народното творчество „Загорче“, 2004 бе проведен в парка на с. Долно Сахране.

2008 – 19-годишната абитуриентка Василена Найденова стана Царица роза,2008. Тя бе избрана измежду 20 кандидатки. 7-членното жури бе съставено от бивши носителки на короната на Царица Роза. Първа и втора подгласнички станаха Росица Буюклиева и Креми Селимова. Гала-спектакълът за избора на Царица Роза продължи близо три часа, в него взеха участие над 120 изпълнители.

2008 – 29-годишната икономистка Зилвер Касабова бе назначена за изпълняващ длъжността зам.-кмет по земеделие, социална политика, екология и спорт в Община Казанлък на мястото на д-р Емин Чука, който бе в болнични. Това стана повод през февруари активисти на ДПС в Казанлък да стартират подписка с искане за оставката на Хюсеин Кехайов като председател на общинската организация на ДПС.

2009 – Радио „Вис Виталис“ получи специален диплом от Деветия медиен фестивал за радио и телевизионни програми за изкуство и култура „Осмата муза“ в НДК – София. Наградата бе присъдена за поредицата „Големите личности“, съдържаща 1000 излъчени по радиото издания. Журито в конкурса имаше тежката мисия да отличи най-добрите от над 800 продукции на телевизии и радиостанции от страната. Проектът „Големите личности“ стартира на 4-ти септември 2004-та година. Автор и водещ на рубриката бе Мария Рашкова. С тази награда Радио „Вис Виталис“ стана носител на пълния комплект награди от националния фестивал. Голямата награда – статуетка на Чарли Чаплин, радиото спечели през 2003-та година, а Специалната награда на фестивала – през 2004 г.

2011 – Възпитаничката на ХГ ”Св. Св. Кирил и Методий“ Симона Петкова стана Царица Роза, 2011. За нейни подгласнички бяха избрани Дарина Илиева, възпитаничка на СОУ „Екзарх Антим І“, и Боряна Назърова от Националната художествена гимназия. 13 бяха претендентките за короната, 13-членно бе и журито с председател Борис Кърчев.

2012 – „Вис виталис“ отрази в репортаж проведената в с. Енина викторина, посветена на 100-годишнината от Балканската война и 100 години от именуването на Енинското училище на името на поета-революционер Христо Ботев. Проявата бе благословена от отец Димитър.

2012 – Открита бе обновената скулптура на Тракийката в центъра на Казанлък – дарение от кабелния оператор Би Би Си Кейбъл, който се ангажира да поддържа и градинката, в която е скулптурата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram