Днес, 28.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В с. Крън бяха организирани чествания по случай 110-ата годишнина на местното читалище „Цвятко Радойнов“.

1995 – Застрахователна и презастрахователна компания „България“ организира в този ден благотворителен спектакъл с участието на актьора Васил Михайлов. Приходите бяха за закупуване на нафта за детската болница в с. Бузовград.

1996 – Клубът на пенсионерите в Казанлък организира празник по повод кръгли годишнини на свои членове, родени през 1916-а и 1926-а година.

1997 – За трети пореден път Общинската болница в Казанлък получи дарение от Германския лекарски съюз – този път 60 хиляди германски марки.

1997 – Пациентките на Общинската болница заплащаха към момента по 500 /стари/ лева за аборт, а социално слабите жени – по 300 лв.

1997 – Казанлък бе домакин на Първото национално есенно състезание по физика.

2000 – Граждански комитет към Движението за национално възраждане внесе писмо, подписано от 50 граждани, до кмета Стефан Дервишев, в което настояваха за мерки за опазване на частната собственост в района на парк „Тюлбето“. По-късно кметът посъветва частните стопани сами да си пазят лозята.

2000 – ИМ „Искра“ започна подготовката на юбилейния сборник в 8 раздела, посветен на историята и културата на Казанлък. Той бе издаден в навечерието на 100-годишнината на музея, която бе чествана през октомври 2001 г.

2000 – В Казанлък се състоя първият по рода си семинар по безопасността на труда, организиран от областната управа и синдикатите в Казанлък. Председател на Областния съвет по условията на труд бе Петър Рахманлиев.

2001 – Противопожарната служба в Казанлък стана републикански шампион по пожаро-приложен спорт.

2001 – С негативна оценка за двегодишното управление на кмета на община Казанлък Стефан Дервишев излезе СДС – Казанлък.

2001 – Студията по изобразително изкуство „Фантазия“ откри изложба в НЧ „Искра“ в рамките на честванията на 45-годишнината на ШИ „Ем. Манолов“.

2002 – Младежкият дом в Казанлък организира младежки купон под надслов „СПИН – не казвай „Това не ме интересува!“.

2002 – 26 концерта изнесе ансамбъл „Арсенал“ в рамките на концертното си турне в Япония.

2002 – Младежкият червен кръст в Казанлък анкетира 100 младежи по темата „Насилие“. 12% бяха посочили, че поне един път са били жертва на насилие, а 1 % бяха споделили, че постоянно са жертва на насилие. 71% от анкетираните посочиха, че тъмните казанлъшки улици са една от основните предпоставки за извършване на насилие.

2002 – „На екипа на радио „Вис виталис“ пожелавам повече позитивни новини. Нека сложим в раклите на забравата злобата, омразата, завистта и всички заедно да тръгнем към това, сами да вземем съдбата си в свои ръце! Кмет на гр. Шипка: Доксанлиева“ – това е записано на тази дата в Паметната книга за гости на радиото. А Любомир Георгиев написа: „Ние от движението „Шипка – община“ благодарим за подкрепата на този екип и след победата ще работим заедно с вас за просперитета на новата община Шипка“.

2003 – ОУ „Паисий Хилендарски“ в Казанлък празнува 145 години от създаването си.

2003 – Гост в студиото на радио „Вис виталис“ бе Деница Гайтанджиева – майстор-диригент на хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“. Тя сподели идеята – нейната и на диригента Младен Станев, да започнат активно да търсят и открият нови млади таланти за хора.

2005 – Компютърен кабинет, помещаващ се в изцяло реконструирано помещение, бе официално открит в ОУ „Паисий Хилендарски“. С това приключиха събитията, посветени на 147-та годишнина  от основаването на учебното заведение, едно от най-старите в Казанлък. В него са учили известни казанлъчани като Любомир Кабакчиев, Виден Даскалов, Стефан Гецов, Дечко Узунов и др.

2005 – Нови такси за посещение на културните институти в Казанлък приеха общинските съветници. Таксата в музеите стана 2 лв., а за  всички музеи бе предвидена пакетна цена с общ билет от 4 лв. За посещение на всички гробници в района входният билет струваше 3 лв. При посещение на всички тракийски гробници се предвиждаше 20 % отстъпка. Най-скъп бе входът за оригинала на Тракийската гробница – 20 лв. Навсякъде любителското заснемане се заплащаше допълнително.

2005 – В ежегодната класация на Световната федерация по алпинизъм казанлъчанката Спасина Недялкова, ученичка в 9 клас на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, бе с 12-то място при катерачките от 48 участнички от цял свят. Спасина бе единствената българка, включена в челните позиции на класацията.

2006 – Книгата „Новото лечителско изкуство“ бе представена в музей „Искра“. Автор на книгата е Ценка Стойчева.

2007 – Повече от 150 земеделски производители от Старозагорска област, сред които представители на кооперациите в Казанлък и селата Розово, Крън и Горно Черковище, отново излязоха на протест с 50 тежки селскостопански машини. Причината бе, че за втора поредна година държавата не бе издължила обещаните доплащания в сектора.

2007 – Бюлетини, подадени за кандидатите за кмет на община Казанлък от партиите “Атака” и „Новото време” от коалиция „Обединена десница”, бяха открити в пакетите с действителни бюлетини, подадени за Стефан Дамянов. Открити бяха и други чужди бюлетини при започналото по жалба на кандидата за кмет Георги Каличков повторно преброяване на бюлетините в Административния съд в Стара Загора.

2007 – Отборът по футбол на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт стана общински първенец по футбол за 8-10 клас, втори бяха възпитаниците на ПМГ «Н. Обрешков». На трето място бе отборът на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Първи в надпреварата по баскетбол при момичетата 5-7 клас бе отборът на ОУ «Н.Вапцаров», а при момчета – на ОУ «Мати Болгария».

2008 – 100 години от създаването на местното читалище „Просвета” отбелязаха  жителите на с. Овощник.

2009 – „Българският ученик е неграмотен и неподготвен за трудовия пазар. В това състезание нашите ученици доказаха, че могат да имат творческо мислене и да бъдат самостоятелни при взимането на решения”,  бе коментарът на Милена Фотева – преподавателка по икономическа информатика в ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък. Петима десетокласници от училището се представиха отлично в националното състезание “Умението за работа в екип – предизвикателство към младия предприемач”, в което участваха 350 ученици от 70 професионални гимназии в страната. За да бъде максимално полезна на учениците си, Фотева бе разработила за тях специален електронен учебник.

2010 – 669 лв. бе средната работна заплата в Старозагорска област за третото тримесечие на 2010 г. В сравнение с второто тримесечие на годината заплатите бяха нараснали с около 6 лева, а в сравнение с началото на 2010 г. увеличението бе с около 15 лева. Статистиката за страната сочеше, че общият разход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2010 г. бе 845 лв.

2012 – Събитията около големите открития на проф. Георги Китов в покрайнините на Казанлък оживяха във Вечерта на европейската история в СОУ „Екзарх Антим І”. Проявата се проведе в рамките на проекта „Изучаване на европейската история чрез драматизиране на национални събития” по програма „Коменски“. В пиесата, пресъздаваща уникалните открития, участваха ученици от седемте европейски училища – партньори по проекта – от България, Англия, Чехия, Испания, Естония, Италия и Португалия. Постановката бе изцяло на английски език.

2013 – Луксозно двуезично издание за художниците на Казанлък представи доц. д-р Марин Добрев – изкуствовед, роден в Казанлък, автор на книгата. 67 са художниците, включени в уникалното издание, богато илюстрирано с техни творби.

2013 – На територията на община Казанлък към момента работеха 15 целодневни детски градини с 53 групи и 14 обединени детски заведения с 50 групи. 14 от детските заведения бяха на делегиран бюджет. Общинският съвет взе решение от 1 януари 2014 г. всички детски градини да преминат на делегиран бюджет.

2013 – Общинските съветници приеха в този ден Правилник за финансиране на процедури ин витро на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи в община Казанлък. Според него средства можеха да се отпускат на хора, които са с минимум 5 години с постоянен адрес в общината.

2013 – Паметна плоча на композитора Иван Широв да бъде поставена в градинката пред НЧ „Искра -1860“, реши Общинският съвет. Средствата за изработването и поставянето на плочата бяха за сметка на Гражданския инициативен комитет, създаден в негова чест. Иван Генчев Широв е музикант, учител по музика и пеене, педагог, оркестрант, диригент на симфоничен оркестър и оперета при читалище „Искра“, диригент на училищен, заводски и квартален хор. Голям е неговият принос за утвърждаването на музикалната слава на Казанлък.

2013 – Административният съд спря решение на Общинския съвет за продажбата на имота  в Равда – бившият пионерски лагер, съобщи на заседанието на местния парламент в този ден председателят му Николай Златанов. Той изрази недоумението си: “Как след 18 години съдебни дела, водени от Община Казанлък, чак сега държавата се сеща, че това е държавен имот“, което всъщност бе и аргументът, с който бе спряно решението.

2013 – Община Казанлък, с решение на Общинския съвет, пое краткосрочен и дългосрочни дългове в размер на 6 милиона 115 хиляди 259 лева. Съветът даде съгласие за сключване на договори за кредит с Фонд „ФЛАГ“ с цел реализирането на три проекта. Първият – за малко над 971 хиляди, за изграждането на три Центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище, със срок за погасяване до 13 месеца. Другите два дългосрочни дълга – за 1, 340 хил. и 3, 803 хил., бяха за съфинансиране реализацията на проект „Интегриран воден проект на община Казанлък – Етап 2“ и мостово финансиране по същия проет за реконструкция и модернизация на Градската пречиствателна станция за отпадни води. Сроковете за погасяване бяха съответно 59 месеца и 21 месеца.

2013 – 12-ите музикални празници „Петко Стайнов” бяха официално открити в залите на ИМ „Искра” и Художествената галерия с концерта „Музикалните таланти на Казанлък”. В него участие взеха възпитаниците на музикалния педагог Стефка Денева от Детски хор „Искра”, ученици от школите по пиано и класическа китара към ШИ „Емануил Манолов“ при НЧ „Искра”, НЧ „Възродена искра” и СОУ „Екзарх Антим Първи” с ръководители Елена Юлиянова и Стефан Христов.

2014 – Центърът за обществена подкрепа – ЦОП, в Казанлък награди победителите в конкурса за ученическа разработка – съчинение, есе или рисунка на тема „Моят баща е мечта за всяко дете!“- местна инициатива, част от националната кампания „Да бъдеш баща”. В нея участваха над 74 деца. Отличени бяха и 14 бащи.

2014 – За зам.-председател на местния парламент, на мястото на общинския съветник Нено Влайков, станал народен представител, бе избран икономистът Драгомир Петков от групата съветници „Експерти за Казанлък“. Иванка Шопова от ГЕРБ се закле като общински съветник на мястото на Влайков.

2015 – За поредна година Ротари клуб – Казанлък и дамската организация Иннър Уил Клуб проведоха благотворителна вечер, на която бяха събрани 11 805 лева, предназначени за децата на Казанлък с изявени дарби във всички сфери на живота. Уникалният фонд в Града на розите бе създаден 5 години по-рано, като през годините бяха набрани близо 70 хиляди лева.

2015 – За пореден път състав от школата на „Казанлък Волей“ спечели регионален турнир. След 4 успешни срещи и само един загубен гейм, момичетата до 15 години с треньор Миглена Стрезова завършиха на първо място в едното от състезанията за регион Странджа.

2018 – 100 хил. лева за Центровете от семеен тип в Казанлък и Кюстендил набра 13-тият Годишен благотворителен бал на фондация „Сийдър“ – “Имало едно време…”. По време на събитието бяха събрани средства, с които организацията ще подкрепи над 100 деца и младежи в неравностойно положение, живеещи в центровете им от семеен тип в Казанлък и Кюстендил.

2020 – Питки, сладкиши, кетъринг хапки – собствено производство, дариха за медиците на първа линия от казанлъшката болница учениците и учителите от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм. Бъдещите ресторантьори, под ръководството на преподавателите Мария Чочева и Нели Добрева, приготвиха храна за работещите в „Covid-19“ отделенията на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски.“ От ПГЛПТ изразиха подкрепа и благодарността си към всеки един медицински работник – лекари, сестри и санитари, които всеки един миг се борят за живота на пациентите си. От ръководството на лечебното заведение благодариха за вкусната почерпка, за ценната подкрепа, човещина и съпричастност.

2020 – Съгласно новите противоепидемични мерки Паметникът на свободата на връх Шипка е затворен за посещения до 21 декември включително, съобщават от Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Останалите музейни обекти в казанлъшко също преустановиха работата за това време.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram