Днес, 28.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Комплексно първо място, шампионска титла и купата на Републиканския шампионат по пожароприложен спорт в Кюстендил спечели обектната противопожарна служба „Арсенал“, която представи целия Старозагорски регион.

1996 – Около 1000 тона нафта на стойност 60-65 млн. стари лева бяха необходими за отопление на здравните, социалните и учебни заведения в община Казанлък. Зам.-кметът Георги Минев изгради график за тяхното зареждане.

1997 – Генералният консул на Русия в Пловдив Николай Бондаренко взе участие в честването на 95-ата годишнина от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка.

2000 – В този ден, на 46 години, внезапно почина преподавателката по български език и литература в СОУ „Екзарх Антим Първи“ Лиляна Мицова.

2001 – След 8 дни медийно мълчание казанлъшките медии защитиха конституционното право на гражданите на община Казанлък да бъдат информирани за работата на местната власт. Кметът Стефан Дервишев прие подготвеното от тях предложение, съдържащо схема за информационно взаимодействие между тях и Община Казанлък.

2002 – Дни на отворените врати обявиха Художествената галерия и ИМ „Искра“ в Казанлък като част от програмата на Европейските дни на наследството,2002.

2003 –  Жеко Стойчев от клуб „Селт“, Казанлък, стана вицешампион по планинско колоездене в дисциплината крос-кънтри в софийския квартал „Драгалевци“. Дължината на трасето бе 15 км.

2003 – Казанлъшкият автопилот Живко Георгиев спечели първото място на писта в Стара Загора. Венцислав Георгиев бе втори, Милен Узунов – трети.

2004 – „Топлофикация – Казанлък е готова за новия отоплителен сезон“, заяви в интервю  изпълнителният директор на дружеството Ивайло Маринов и уточни, че е осигурено гориво и мрежата и мощностите са ремонтирани.

2004 – Шест нови заглавия планира за новия творчески сезон Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък. Първата нова постановка бе „Принцесата и свинарят“ от Панчо Панчев с режисьор Стефан Поляков.

2004 – Алея на трудовата слава бе открита в „Арсенал“ АД по повод 126-ата годишнина от основаването на предприятието и 80 години от преместването му в Казанлък.

2006 – Иван Кьосев бе избран за председател на новоучредения Общински клуб на ГЕРБ в Казанлък. Областният координатор на сдружението – Недялко  Недялков, му връчи пълномощно. В ръководството на ГЕРБ бяха още: Нено Влайков, Пенко  Говедаров, Янита Прангова, Димитър Аспарухов, Петко Карагитлиев и Бедрос Азинян.   

2006 – Вицепрезидентът Ангел Марин, посланикът на Япония у нас Коичиро Фукуи и кметът на община Казанлък Стефан Дамянов откриха реконструираната сграда на Детската градина в с. Енина. Ремонтът бе реализиран с безвъзмездната помощ на японското правителство. Стойността на проекта бе 37 хиляди лева.

2006 – Клон на Алфа Банк бе открит в Казанлък на бул. „Розова долина“ 3, срещу хотел „Роза“.  Негов управител стана Драгомир Петков. 

2006 – Общинските съветници отпуснаха 1600 лева на известния казанлъшки супермаратонец Ради Милев за участието му в маратона Виена-Братислава-Будапеща. Милев бе единственият българин, получил лична покана от организаторите за участие в супермаратона.

2007 – Катя Киликчиева бе избрана за Обществен посредник на община Казанлък на 61-то заседание на Общински съвет-Казанлък. Киликчиева бе 11 години секретар на Община Казанлък, отлично познава структурата и дейността на общинска администрация.

2007 – Иван Кирев, заместник-кмет по строителството и икономиката, стана временно изпълняващ длъжността кмет на Казанлък във връзка с провеждането на местните избори. Общинските съветници одобриха още 16 предложения за временно изпълняващи длъжността кметове на населени места в общината.

2009 – Народният представител от Казанлък Емил Караниколов поиска оставката на заместник-кмета по образованието, културата и здравеопазването в Община Казанлък Юлияна Палазова. Оставката на Палазова бе поискана и от голяма част от партиите в казанлъшкия Общински съвет няколко месеца по-рано.

2009 – От три месеца работещите в няколко културни института в Казанлък не получаваха гласуваното от ОбС 40% увеличение на работните си заплати. Това се обясняваше с липсата на диалог между тях и общинската администрация.

2010 – Казанлъшкият фотограф-художник  Александър Иванов показа специална селекция от свои снимки с вода по време на Водния булевард на изкуствата и занаятите, експониран на Моста на влюбените при НДК в София. В него се включиха над 1000 фотографии с темата „Вода“.

2010 – Младата казанлъшка фотографка  Десислава Рашева представи своята изложба „17:1“ в Пловдив като част от националната инициатива Нощ на музеите. Изложбата включваше 17 фотографии, представени по-рано и в Казанлък. На всяка от тях бе Лора Георгиева – Царица Роза 2007.

2011 – 852 заявления бяха подадени към момента в Бюрото по труда в Казанлък за включване в схемата „Аз мога повече”.  От тях най-много бяха тези, за професионална квалификация – 390. За обучение по чужд език бяха подадени 310 заявления, а за курсове по дигитална компетентност – 152.  Като цяло интерес към схемата бяха проявили 1271 души от петте общини, обслужвани от Дирекция “Бюро по труда” Казанлък.

2012 – Скейтборд-площадката в парк „Васил Левски“ към момента бе в окаяно състояние и неизползваема. С идеята да бъде изграден нов скейт-парк млади хора от Казанлък започнаха да търсят спонсори и подкрепа.

2012 – За първи път в Казанлък се проведе „София Филм Фест“. За страната това бе 16-ото му издание.

2012 – Двама кметове на общини от област Стара Загора взеха участие на живо в едно от най- хитовите радиопредавания в българския ефир – “Любими песни за любими хора” на БГ радио в Мall Galeria Стара Зогора – Живко Тодоров и Галина Стоянова.

2012 – „Есенна дъга на изкуствата“ се наричаше инициативата на НЧ „Искра”, чрез която в продължение на няколко дни читалището показа творческите постижения на всички свои художествени формации.

2013 – Казанлък бе домакин на националния туристически форум „Долината на розите и тракийските царе – възможности и перспективи за развитието на туризма“. Паралелно се проведе и Седмата научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“, с която Исторически музей „Искра“ събира научни светила в археологията и тракологията.

2013 – Награда за цялостен принос в проучването и популяризирането на тракийската култура от Казанлъшката долина бе присъдена на археолога Диана Димитрова. Тя бе част от легендарната експедиция „ТЕМП“ и неизменно бе с откривателя на Долината на тракийските владетели Георги Китов при разкопките от 1989 г. до последния му дъх. Наградата е на името на проф. Александър Фол.

2015 – Срути се огромно съоръжение в центъра на Казанлък, изградено на мястото на бившата дупка. Т. нар. „крило“ бе част от Културно-информационния център на открито „Севт III“, който още не бе официално открит. Пострадали нямаше. Вероятните причини бяха: силният вятър, дъждът или неправилно изчислената тежест на крилото.

2015 – Повече от успешно премина първото по рода си състезание Ендуро Х Алба – Дамасцена, което се проведе до комплекс „Дамасцена“ в с. Скобелево. Близо 100 състезатели взеха участие в състезанието, което стана част от ендуро шампионата в България.

2015 – Казанлъшката спортна общественост се сбогува с легендарния футболен треньор Кральо Орозов, който почина след тежко боледуване. Орозов бе единственият треньор, извел футболния отбор на „Розова долина“ до шампионска титла. През 1992 г. под ръководството на Орозов юношите старша възраст на „Розова долина“ станаха шампиони, побеждавайки на финала „Етър“. През цялата си кариера Орозов бе отдаден на футбола и на Казанлък.

2016 – Сдружение „Бъдеще за децата” стартира кампания за набиране на средства, дарения и доброволен труд, под надслов „Подкрепи Бъдеще за децата в следващата му стъпка!”, с цел да изгради пространство, в което чрез двигателна активност и рехабилитация да помага на децата.

2017 – Със свой рекламен щанд Община Казанлък присъства на 10-ия Черноморски туристически форум, който се откри днес във Варна. С различни рекламни материали са представени най-големите събития от културния календар за 2018-та година в Долината на розите и на тракийските царе

2017 – В поредицата от срещи със съвременни български автори, организирани от Общинска библиотека „Искра“, Община Казанлък и Клуба на дейците на културата, тази вечер в Галерията на ул. „Искра“ 4 гостува Росица Ангелова. Тя ще представи тук последната си книга – стихосбирката „Морфология на въртенето“. Събитието е част от „Европейските дни на наследството в България 2017 Наследство и природа: пейзаж от възможности“..

2017 – Галина Стоянова бе сърдечно посрещната в побратимения италиански град Кремона от ръководството на Общинския съвет в сградата на Община Кремона и разгледа античната зала, в която заседава местния парламент.

2017 – Пиян ром с брадва опита да влезе в училището в махалата в Казанлък – Нежеланият посетител е бил спрян веднага още на вратата на училището. Портиерът позвънил на спешния телефон 112, дошлият веднага полицейски екип отвел рома в управлението за изясняване на случая. Към момента не е ясна причината за нахлуването му в школото.

2018 – Полицай към казанлъчани: Не мога да ви решавам проблемите с циганите. Скандално видео, предоставено на Пресс ТВ от читатели, показва как в нощта на 24 май 2018г. полицай от местното управление отказва съдействие на мъж и жена, жалващи се от  силен шум от ромската махала.  Служителят ги отпраща и ги съветва да пуснат жалба на другия ден при районния инспектор.

Н.Т. и Н.Х. живеят срещу  ромският квартал и са пускали десетки сигнали за силна музика от махалата. Видеото е заснето пред входа на Районното управление в Казанлък. „Ама не съм човека аз да ви решавам нещата“, заявява полицейският служител. Повече от 30 са сигналите за тормоз от ромското гето в Казанлък, подадени от 2013г. досега само от това семейство до полиция, прокуратура, областна управа, националния омбудсман. Отделно са и стотиците обаждания на телефон 112.

2018 – Молдовци взривили банкомата в Стара Загора, вероятно и в Казанлък, съобщиха разледващи.Трима молдовски граждани бяха задържани за извършения обир и взривяване на банкомат в Стара Загора. Появи се информация, че групата може да е действала на територията и на други европейски държави. Престъпниците са били изключително добре подготвени. Това заяви на специална пресконференция в Стара Загора министър Младенов.

2018 – Данни за две престъпления на казанлъшкия кмет откри прокуратурата. Достатъчно данни за престъпление по служба и за безстопанственост на кмета Галина Стоянова е установила Районната прокуратура в Казанлък. Стоянова е издала разрешително за сеч в общинска територия в противовес със закона.

След проверка местното обвинение е открило, че са налице множество сведения за повдигане на обвинение по чл.219 от Наказателния кодекс за безстопанственост, във връзка с неполагането на достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на поверено имущество и неупражняване на достатъчно контрол от кмета на община Казанлък и ресорния зам.-кмет. Повод за проверката бе сигнал до главния прокурор, подаден от казанлъчанката Боряна Алексиева, за незаконна сеч на 300 здрави и немаркирани дървета покрай коритото на Старата река, в северния край на града. Изсечените дървета не са препятствали течението на реката и не е трябвало да бъдат унищожавани.

2018 – Казанлъшката оръжейница Арсенал отбеляза юбилейната 140-годишнина от създаването си и 94 години от установяването си в Казанлък. Словото на изпълнителния директор и почетен гражданин на град Казанлък гНиколай Ибушев, бе очаквано от всички арсеналци. „Ние сме отправили поглед към бъдещето. Има толкова много социални придобивки в Арсенал, които ги няма никъде другаде в страната“, заяви Ибушев. Той потвърди, че амбицията на фирмата е средната работна заплата за арсеналци да бъде винаги по-висока от средната работна заплата в България.

2019 –   В съботния ден, 28 септември, в Мъглиж се проведе четвъртото издание на  Фестивала на любителските клубове за танци „Приятелю, ела и виж, хора се вият из Мъглиж“. Тази година е част от честването на 150 години от създаването на местното читалище „Пробуда – 1869“.

2020 – Кадри, направени  на пътя между Казанлък и с. Енина от читател, показаха торнадо, завихрило се за няколко минути.

2020 – Клон се отчупи от дърво и падна на тротоара до Детска градина „Мечо Пух“ . Не е имало преминаващи пешеходци в това време.

2020 – Протестиращи от Нва Загора влязоха и отказаха да напуснат сградата на РИОСВ в Стара Загора. Хората протестират под надслов „Докато Нова Загора вони, РИОСВ спи. Заедно да ги събудим.“ Недоволните от мръсния въздух в града им поискаха да подадат колективен сигнал за наличието на зловонни миризми в Нова Загора, заради дейността на инсталация за биогаз.

2021 – Бившият казанлъшки детски лагер в Равда е продаден, за това съобщи общинският съветник от БСП Пламен Караджов във Фейсбук. Според Караджов имотът е похарчен срещу 160 лева на кв.м. Публична информация за сделката и купувача на официалната страница на община Казанлък няма, освен обявата за търга. От нея става ясно, че търгът се е състоял на 16 септември, а теренът на първа линия до морето с площ 5 660 кв. м е предложен за 985 800 лв. Припомняме, че при пореден опит да бъде продаден лагерът през 2019 г. получи масов граждански отпор от казанлъчани и търгът беше спрян. БСП в града направи няколко акции под мотото „Да си върнем Равда!“, но мнозинството в Общинския съвет на Казанлък – ГЕРБ-ДПС-Алтернатива на гражданите гласуваха търтът да се проведе. Въпреки предизборни обещания на управляващите, че лагерът ще бъде съхранен за казанлъчани и че ще се работи по варианти той да стане функциониращ, имотът стана частна собственост.

2021 – Вишнево дръвче цъфна в Казанлък в последните дни на септември. Окичилата се в бял цвят вишна бе на ул.“Добруджа“ 56.

2022 – Автобус с мигранти беше конвоиран около 18:00 часа от полицейски екипи от Районното управление в Казанлък. Потърсени за коментар, от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в Стара Загора потвърдиха за случая и допълниха, че е образувано досъдебно производство, което в момента се води под надзора на Районната прокуратура в областния град.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram