Днес, 28.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В Казанлък върлуваше грип, който протичаше по-дълго от обикновено и с големи усложнения – средно по 200 болни бяха регистрирани на ден.

1997 –Събитиятав община Казанлък в този ден бяха:в Младежкия дом в Казанлък бе основан фен-клуб „България“; в читалище „Братство“ в с. Енина се състоя детското шоу „Салон-бонбон“; в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ проведоха състезанието „Ние знаем и можем“; в КДК бе открита изложба „Женски занаяти“ – шевици, плетива и облекла; във Военния клуб богословът Ваклуш Толев изнесе беседа – „Слово за Трети март“.

1998 – Евангелската баптистка църква дари на възрастни и социално слаби граждани 220 пакета с хранителни продукти на обща стойност 750 хил. /стари/ лева.

1999 – „Ще има официално депозирано предложение за оставката на вицепремиера Александър Божков, ако правителството не направи промени в промишления си екип“, заяви на пресконференция в Казанлък в този ден председателят на Българската Евролевица Александър Томов.

1999 – Броят на безработните лица в община Казанлък към тази дата бе 4120 – при регистрирани в края на 1998 г. 3551 души. 

2000 – В КДК в Казанлък бе открита изложба, посветена на големия руски дипломат граф Николай Игнатиев. 

2000 – От парк „Розариум“ тръгна общоградско протестно шествие до площада в Казанлък под надслов „България, събуди се!“. То бе организирано от гражданското сдружение „За друга България“.

2001 – Излезе от печат третата книга на Янка Ташева „Прикосновения“.

2001 – На 20 г. затвор бяха осъдени 47-годишният Недялко В. от Казанлък и 37-годишният Иван П. от Сливен за опит за предумишлено убийство на 33-годишния Атанас М. от Сливен, чийто живот бе спасен след няколко операции.

2002 – Общинският съвет гласува в този ден бюджета на Община Казанлък за 2002 г. Той бе в размер на 15 млн. 610 хил. 44 лв. Според председателя на бюджетната комисия Драгомир Петков, бюджетът можеше да издържи 9 месеца, след което Общината трябваше да разчита на целеви субсидии. 

2002 – За 10-ти пореден път в Крън бяха организирани Мартенски дни на културата.

2003 – Съюзът на жените „Проксен“ организира семинар-обучение за общински съветници, журналисти и представители на администрацията на тема „Общинска собственост и прозрачност в община Казанлък“.

2003 – Мартеница-тупалка с посланието „Да изтупате с нея прахоляка на старото мислене по отношение на хората с увреждания“ подари на кмета Стефан Дервишев от името на неправителствени организации в града Боряна Коскина.

2003 –В този ден приключи инициативата на радио „Вис виталис“ „Добрият месец февруари“. Взаключителното предаване бе излъчена анкета „Какво хубаво ви се случи през февруари?“. Ежедневно през целия месец в ефира бяха излъчвани материали, подадени и разказани от слушателите, за направени от тях и за тях добри жестове.

2004 – На едномесечно обучение в Япония – курс за развитие на културен туризъм по програмата на японската асоциация „Джайка“, замина 10-членна българска делегация, в която представители от Казанлък бяха Васил Самарски и Стефка Духнева.

2004 – Град Шипка бе домакин на дебютните за годината колоездачни прояви. Състезатели от цялата страна от всички възрасти се включиха в колокритериума – 40 км и в общия старт – 100 км до Змеево. Казанлъшкият колоездач Красимир Димитров, състезаващ се за Троян, стана носител на дебютната купа „Шипка“. 

2005 – В Крън стартираха традиционните Мартенските дни на културата. В интервю за радио „Вис Виталис“ Теменужка Люцканова, секретар на Народно читалище „Цвятко Радойнов“, информира за предстоящите събития. 

2007 – На 92-годишна възраст почина легендарният колоездач Цвятко Георгиев, двоен Балкански шампион. Цвятко Георгиев, известен като Бай Цвятко, е роден в Казанлък на 13 юни 1914 г. През 1940 г. на Втората Балканиада в Букурещ той печели титлите за бързина и шосе и донася първи медал от балканиада за родния си град Казанлък. „Вис виталис“ излъчи в този ден радио-некролог за големия спортист.                         

2007 – По инициатива на клуба „Съхрани българското“ към Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм – Казанлък бе проведено междуучилищно състезание, посветено на 130-ата годишнина от Руско-турската Освободителна война. 

2007 – Президентът на волейболен клуб Казанлък Деко Григоров бе назначен за регионален отговорник от Българската федерация по волейбол в регион „Странджа“.

2008 – С гласовете на общинските съветници от партиите ГЕРБ, Обединена десница, ФАГО, “Алианс за Казанлък”, “Атака” и “Лидер” бе решено да се открие тръжна процедура за продажба на токоизправителната станция за тролейбусен транспорт в Казанлък. Срещу решението за продажбата категорично “против” се обяви съветникът от Движение “Нашият град” Стефан Дервишев, а групата на БСП се въздържа. Мотивът на Дервишев бе, че, както тролейбусната мрежа, така и станцията, са купувани с парите на гражданите на Казанлък, събирани чрез самооблагането, и по право са на казанлъчани. Първоначалната обявена тръжна цена бе от 28 500 лева без ДДС. Против продажбата се обяви и екскметът Станчо Коев.

2015 –В този ден се състоя съборът на с. Търничене. В него се намира единственият в Розовата долина православен храм, носещ името “Св. Теодор Тирон“. През 1854 г. една плевня била преустроена в храм, изгорена впоследствие от турците. През 1881 г. в селото била издигната солидна трикорабна черква, която била зографисана през 1882 г. И до днес църквата е една от най-красивите.

2015 –Около 150 семейства от гр. Гурково имаха готовностдапосрещнат 150 семейства-бежанци от Украйна. Освен на подслон, бежанците можеха да разчитат и на работа, благодарение на местен бизнесмен. Преди повече от 150 години по време на Руско-турската война десетки семейства от Гурково намират спасение в Запорожието. Затова гурковци гледат на българите в Украйна като на братя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram