Днес, 27.12.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – „Да пребъде читалище „Искра“!“ – пожела по радио „Вис виталис“ Старозагорският митрополит Панкратий. Той говори за духовните и културни дейности в Казанлък. Повод бяха няколко годишнини – 135 години библиотечна дейност, 125 години от първото театрално представление в Казанлък и 95 години  музикален театър в Казанлък и първа българска опера.

1995  – Стефан Базиргянов – най-възрастният жител в община Казанлък, сподели в интервю тайните на дълголетието си и пожела на казанлъчани здраве и дълъг живот.

1995 – Концерт в Казанлък изнесе гостуващият Младежки фолклорен ансамбъл „Кочане“ от Република Македония, носител на редица международни отличия.

1997 – В Япония бе учредено дружество „Фукуяма – България“. За председател бе избран г-н Накамура, президент на Дружеството на розата, а за секретар – г-н Миадзава, депутат от Фукуяма и бивш премиер на Япония. За почетен председател бе избран посланикът на България в Япония Валентин Гацински. Информацията в Община Казанлък дойде от Посолството на Република България в Япония.

1998 – В помощ на децата от социално слаби семейства в региона Театър „Л. Кабакчиев“ реализира поредица от благотворителни представления на премиерния си спектакъл „Черна комедия“ от Питър Шафър.

1999 – Без нито лев неразплатени средства приключи финансовата 1999 г. Община Мъглиж с население 12 хиляди души. Социалните помощи бяха изплатени, служителите от общинската администрация получиха 13-та заплата. 90% от сумата в общинския бюджет на Мъглиж бяха субсидия от републиканския бюджет.

2000 – На Стефановден бе осветен единственият в Казанлък специализиран магазин за булчински и абитуриентски облекла и аксесоари.

2001 – Състоя се премиера на втората поетична книга на Вяра Кънева „Тристишие и финал“.

2001 – На въпрос на „Вис виталис“: „На главата на кой съвременен Стефан може да бъде поставен венец?“, именикът Стефан Дервишев, кмет на Община Казанлък, отговори: „На главата на всеки честен и трудолюбив Стефан. Такива в нашата община има много“.

2002 – 2296 бяха имениците на Стефановден в община Казанлък. От тях името на Св. Стефан носеха 1353 мъже и 579 жени, останалите бяха кръстени с производни на името.

2004 – Близо 100 хиляди различни пиротехнически изделия бяха иззети от складовете на „Търговия на едро“ в Казанлък при полицейска акция.

2005 – Народно Читалище „Искра“ в Казанлък, най-големият културен институт в региона, празнува в този ден 145 години от основаването си. С читалище „Искра“ са свързани имената на забележителни български творци.

2005 – Общо 1300 мъже на община Казанлък носеха името Стефан, а името Стефка – 531 дами. Всички те празнуваха имените си дни на Стефановден – 27 декември.

2006 – „С повече приятели през 2007-ма година!“ – това гласеше посланието на новогодишната  картичка на радио „Вис виталис“. Тя бе отпечатана в 20-хиляден тираж и в продължение на няколко дни бе подарявана на казанлъчани от специален екип. Във вътрешната си част картичката съдържаше част от новините на „Вис виталис“, които напомняха за пътя на България до приемането й в ЕС – от 16-ти декември 1995 до 1-ви януари 2007-ма, когато радиото предвиждаше да започне своята програма с новината: „От днес всички българи са пълноправни членове на Европейския съюз“.

2007 – Общинският съвет в Казанлък реши от 1 февруари 2008 г. Община Казанлък да има 4-ма зам.-кметове: по финансите, бюджета и международните инвестиции, по строителство и транспорт, образование, култура и здравеопазване и по земеделие, социална политика, екология и спорт. Приета бе нова структура на общинската администрация. Числеността й бе запазена – 179 щата и половина. Общо 9 бяха звената, подпомагащи дейността на администрацията, с обща численост 113 души.                                                                                            

2007 – Вечерта в този ден от РПУ-Казанлък бе поискано съдействие от служители на РУГ-Стара Загора за задържане на група от 15 лица, придвижващи се с каруци и извършващи незаконна сеч в землището на с. Тулово, община Мъглиж. При предприетите действия един от водачите на каруците нанесе удари с острието на брадва по полицейски служител. Това наложи полицаите да използват стоп патрони. Пострадали бяха двама служители на реда, на които бе оказана медицинска помощ.

2007 – Близо 200 млекопроизводители от Старозагорска област участваха в национален предупредителен протест в столицата и настояваха за среща с министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил. Повече от 1000 млекопроизводители от цялата страна се включиха в протеста. 130 хиляди бяха регистрираните членове в Сдружението на млекопроизводителите. Представителите на бранша настояваха за 50 стотинки целогодишна субсидия за литър произведено сурово краве мляко и 60 стотинки за биволско и овче. Те имаха и искания, свързани с изхранването на животните и млечната квота.

2007 – В този ден празнуват носещите имената Стефан, Стефка, Стоян и производните им имена. Справка в отдел „Есграон“ показа, че в Казанлък празнуваха общо 3045 именици. От тях Стефан, Стефания и Стефани бяха 1593. Стефките бяха 445. Стоян, Стояна и Стоянка бяха 1007 именици.

2010 – Министерството на физическото възпитание и спорта и Българският спортен тотализатор наградиха  всички български спортисти и треньори, които през 2010 г. спечелиха призови места на световни, европейски и олимпийски надпревари. Сред тях бяха и трима казанлъчани: Даниела Тодорова – европейски шампион по лека атлетика в дисциплината хвърляне на копие, получи 5400 лв. Наскоро тя бе получила и специалната награда от фондация ”Спортен Икар”. Роденият и израснал в Казанлък – Дечко Овчаров – двукратен сребърен медалист в дисциплините хвърляне на копие и диск, бе награден с 4700 лв. Треньорът и брат на Даниела – Радостин Тодоров бе отличен с 3800 лв.

2010 – Под мотото „Другият поглед на Дон Жуан“ в Старозагорския затвор бе открита изложба на Светлозар Недев, фотограф на БТА. 17-те платна –  живопис и смесена техника, припомниха за хитовия спектакъл на Старозагорската опера „Дон Джовани“, поставен от италианския режисьор Стефано Пода през 2009 г.  „Няма лишени от свобода, тя е в сърцата и душата ни“,  заяви пред събралите се затворници по време на откриването Галина Стоянова – заместник-областен управител на Старозагорска област. 

2010 – Българският червен кръст предостави на 45 деца в риск от община Казанлък за коледните и новогодишни празници хранителни пакети със здравословни храни. „Осъществена бе изключително позитивна обратна връзка и благодарност от всички родители и настойници, получили еднократно подпомагане за своите деца”, коментираха служители на Община Казанлък.

2011 – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова връчи диплом, знака на община Казанлък и календар за 2012 г. на Общината на фирмите с най-празнични решения, включили се в инициативата „Коледа в Казанлък”. Тя премина под мотото „Нека духът на Коледа да ни обедини за съхраняване на традициите и духовността“.

2012 – Над 40 черешови дръвчета бяха отсечени в частен имот в източната част на Казанлък. Всички бяха изсечени по идентичен начин, по което се съдеше, че най-вероятно са били необходими на производители на мебели. По информация на собственика, през последните дни роми са обикаляли около черешовата градина. Полицията се зае със случая. През 2011 г. близо 10 декара с череши на частни собственици и на казанлъшката кооперация „Искра“ бяха изцяло отсечени. Тогава казанлъчани сигнализираха, че са видели роми с моторни резачки посред бял ден да секат дърветата.

2013 – Вандали посегнаха на двата нови парка в ж.к. “Изток“. В нощта след Рождество Христово в парк „Изток“ недобросъвестни граждани бяха хвърлили пиратки върху паната, с които бе ограден паркът. Върху постерите имаше и следи от кал. В другия парк – „Казанлъшки оазис“, детските люлки бяха напълно унищожени, а 9 от 10-те кошчета за смет бяха разрязани, а отпадъците – разсипани по алеите. Община Казанлък монтира камери за видеонаблюдение в двата парка, както и на други възлови места в града.
2014 – Треньорът на казанлъшкия „Таекуондо Екстрийм“ Тихомир Владов получи три сертификата след успешно положени изпити в Южна Корея, където прекара повече от месец. Първият бе за успешно преминал курс на обучение, а другите два – за международен съдия и инструктор 3 клас, който се дава на треньори 4, 5 или 6-ти дан.

2014 – Волейболистката Веселина Григорова се завърна в родния Казанлък, след като прекара няколко месеца в казахстанския тим „Караганда”. Финансови проблеми бяха причината за освобождаването на чужденците от отбора.

2015 – Младите борци от Овощник се завърнаха с медали от турнир в Пловдив, в който участваха 165 състезатели от 16 клуба. Сребърен медалист в категория 35 кг. деца бе състезателят на „Гладиатор“ Димитър Кръстев. В категория 66 кг. Иван Игнатов завърши на трето място. Трети бе и Васко Ганин, в категория 73 кг. момчета. При кадетите Иван Войводов получи бронзов медал в абсолютна категория.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram