Днес, 27.03.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В Деня на театъра – 27 март, актрисата Мариана Вълкова, водеща в радио „Вис виталис“, представи на аудиторията първия професионален актьор в Казанлък – Георги Антов, на 50 години.

1996 – В интервю на Венета Попова за „Вис виталис“ актьорът Асен Кисимов сподели, че е бил изключително щастлив от оказаната му чест да открие на 15 септември с. г. училище „Чудомир“ в Казанлък и да основе фонд на училището. През 1995 г. Кисимов откри Чудомировите празници в града. Тогава той празнува 60-годишен юбилей и представи на публиката, заедно с композитора Бенедикт Молхов, спектакъла „Чудото Чудомир“.

1998 – С 200 млн. /стари/ лева приходи падна общинският бюджет в Казанлък заради отменения от Конституционния съд Закон за патентния данък.

1998 – „Живеем в хаос, не мога да се преборя с проблемите си“, сподели в интервю по повод филма „Испанска муха“ на екрана на кино „Искра“ в Казанлък режисьорът Керан Коларов.

1999 – По радио „Вис виталис“ бе представен брой №1 на в. „Щурец“ – издание на учениците от ОУ „Никола Вапцаров“ в Казанлък.

1999 – С моноспектакъла на Руси Чанев „Швейк“ в Казанлък бе отбелязан Международният ден на театъра – 27 март.

2000 – В рамките на Чудомировите празници в галерия „Рувел“ бе открита изложба на казанлъшки художници „Предчувствие за пролет“.

2000 – В Деня на театъра в Казанлък бе играна постановката на Младежки театър – София „Свят на сводници и проститутки“ от Ингмар Бергман.

2001 – По случай 100-годишнината на Художествената галерия в Казанлък бе открита изложбата „Апостроф срещу забравата: Станьо Стаматов“.

2001 – Гост в студиото на „Вис виталис“ в Деня на театъра – 27 март, бе Васил Самарски – директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. Темата бе: „Как се прави театър в днешно време“.

2001 – Кристалина Вълчева, гл. редактор на първия в Казанлък електронен вестник „Бизнес панорама“, наследник на книжния вариант, представи в интервю за радиото екипа и задачите на изданието.

2002 – В Деня на театъра в студиото гостува Васил Самарски – директор на театър „Любомир Кабакчиев“, по повод премиерата на спектакъла „Кой изяде Джеймс Кук?“, която се състоя същата вечер.

2002 – 35 театрални плаката бяха показани в Художествената галерия в Казанлък като част от театралния фестивал „Комедийният хит на сезона“ в рамките на Чудомировите празници.

2002 – Недостатъчни в този момент се оказаха и новите 2200 контейнера в общината, доставени от фирма „Нелсен Еко“ в края на 2001 и началото на 2002 г.

2002 – Един златен, един сребърен и два бронзови медала завоюва Таекуондо-клуб „Кентавър“ – Казанлък от участието си в турнира „Кюстендилска пролет“.

2003 – Изложба – черно-бяла и цветна фотография, на казанлъшкия фотограф-художник Бедрос Азинян от Казанлък бе открита в столичната зала „Средец“ по инициатива на Министерството на културата.

2003 – В Деня на театъра гост на радио „Вис виталис“ бе Красимира Филипова – директор на Националния център за театър към Министерството на културата, консултант на Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък. Темата бе: „Елитарно изкуство ли е театърът?“.

2003 – В рубриката на радио „Вис виталис“ „Гражданите питат“ кметът на с. Енина Боньо Мирчев бе гост в студиото и отговаряше на въпросите на своите съграждани, свързани с чистотата в населеното място.

2003 – Проф. Никола Георгиев бе гост в студиото на радиото – разговорът бе по теми, свързани с комерсиалната литература, нобелистите, разбираемостта в изкуството.

2004 – В рамките на третия театрален фестивал „Комедийният хит на сезона“, извън конкурсната програма“, се състоя премиерата на моноспектакъла на актрисата от Театър „Л. Кабакчиев“ Стефка Едрева, по случай 30-годишната й творческа дейност, „Една добра жена в една лоша зима“, реж. Росица Обрешкова.

2005 – Гриша Трифонов бе поетът с китара, който получи отличието на радио „Вис виталис“ и Фондация „Чудомир“ за участието му в Първия национален фестивал „Днешните бардове“. Трифонов получи уникална статуетка, изработена от казанлъшкия скулптор Спас Мавров и парична награда. Семейният дует Живка Иванова и Иван Ненков получиха наградата на Община Казанлък. Пламен Василев от вокална група „Искрица“ към НЧ „Искра“ спечели отличието за млад изпълнител. Пламен Ставрев стана фаворитът на Националния център за музика и танц към Министерство на културата и туризма. 32-ма поети с китари се включиха в Първия национален фестивал „Днешните бардове“, който се проведе в Казанлък в рамките на Чудомирови празници,2005.

2007 – Председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев представи в Казанлък белетристичната си книга “Фарът, пазачът и вятърът”. Проявата бе включена в програмата  на Чудомирови празници,2007.

2008 – Камен Донев представи в Казанлък, в рамките на Чудомировите празници, своя хитов авторски моноспектакъл “Възгледите на един учител за народното творчество”. В интервю за «Вис виталис» актьорът сподели, че спектакълът е «една самоирония, насочена към българското общество и финал на тъжната равносметка в ежедневието ни». Камен Донев бе едновременно автор, актьор, драматург и режисьор на пиесата. Това му бе коствало 4 месеца упорити репетиции с хореографа на държавния ансамбъл „Филип Кутев” Ивайло Иванов и над 100 прослушани народни песни. „Темата, представена с малко хумор и много автентичност, е преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората”, обясни своята идея авторът.

2008 – В Казанлък бе открито Психиатрично отделение към казанлъшката Многопрофилна болница за активно лечение. За изграждането му бяха инвестирани  близо 132 хил. евро, съобщи в интервю за радиото д-р Христо Христов, директор на болницата. Отделението, ръководено от д-р Георги Кръстев, бе едно от най-модерните в страната, разполагаше с 12 легла.

2009 -– В залата на ЛХМ „Чудомир“ 34-годишната казанлъшка поетеса, адвокатката Гергана Атанасова, представи своята стихосбирка „Ковачът на слънцето”.

2009 – По повод Международния ден на театъра близки и познати на актьора и режисьор Жоро Николов се събраха в Енина да си спомнят за него. Своите спомени сподели и синът на Жоро Николов – Никола. Жоро Николов бе ръководител на някогашната сатирична самодейна трупа в Казанлък. Режисирал е и постановки, една от които е „Пунтовете“ – драматизация по разкази на Чудомир и одобрена от самия Димитър Чорбаджийски за представяне пред широката публика.

2012 – Комедийното предаване „Комиците” засне епизод за своята поредица в Казанлък – с цел да се популяризира Чудомир в национален мащаб. В шоуто се включиха продуцентът Евтим Милошев  и Росен Петров – с изказвания, насочени основно към съхраняване на българщината и националното самочувствие.

2012 – Официално бе открита фотоизложбата „Човекът до мен”, която се организира в рамките на Чудомирови празници за 5-ти пореден път. 1008 фотоса бяха изпратени за конкурса, от които 5-членно жури селектира 40. Победител през 2012-та година стана Веселин Малинов от София.

2012 – Инициативен комитет в Казанлък от колеги, приятели и поддръжници  на делото на Петко Влаев организираха поредица от събития, с които бе отбелязана 100-годишнината от неговото рождение. В  ИК бяха Георги Захариев, Минчо Йовчев, Стефан Дамянов, Ангел Попов, Любомир Дянков, Тончо Чакъров, Росен Георгиев, Иван Гороломов, Янка Найденова, Неделчо Братоев и др. В рамките на честванията бе организирана кръгла маса на тема „Заслугата на Петко Влаев в развитието на Казанлък и Казанлъшкия край”. Бе издадена и документална книга за Влаев с автор Веселин Стоянов.

2013 – Казанлъчанинът Петър Петров, студент втори курс в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, бе удостоен с едногодишна стипендия за отличен успех от Съюза на артистите в България. Стипендията той получи по време на церемонията по връчването на наградите “Икар“,2013 в Народния театър „Иван Вазов”. Петър Петров е възпитаник на Мая Стоянова, ръководител на Младежката театрална студия на НЧ „Искра“.

2013 – Над 1320, от 70 български града, бяха участниците в Националния конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци”. Селектираните творби бяха подредени във фоайето на Военния клуб в Казанлък, където бе и награждаването на отличените 99 участници от цялата страна.

2013 – Десислава Игнатова от София получи голямата награда в националния конкурс „Човекът до мен“, който се проведе за шеста година в рамките на Чудомировите празници в Казанлък. Фотографката бе отличена за снимката й „Това е животът“. Журито, председателствано от фотограф-художника Бедрос Азинян, присъди за първи път и специална награда, осигурена от Ротари клуб – Казанлък в размер на 1000 лева, на Николай Семков.

2013 – Специален 30-минутен филм направи и излъчи  БНТ-„Свят“ за географския център на България и столица на Долината на розите и тракийските царе – Казанлък. Филмът на режисьора Константин Младенов, оператора Александър Радоев и изпълнителния продуцент Стела Стойкова, представи града пред света в предаването „Опознай България“.

2015 –Проектът „Долината на розите и тракийските царе“ бе представен на едно от най-големите международни туристически изложения за руския пазар „Интурмаркет” в Москва. По-рано през м. март проектът бе представен и на ITB Берлин – най-голямата туристическа борса в света.

2015 – В този ден почина един от най-популярните художници-тубисти в България Никола Заров, известен с платната си, изобразяващи живота на каракачаните. Заров сам разказваше за себе си, че е роден в каракачанска колиба в карловския Балкан през 1931 г. Учи в Художествената академия при проф. Илия Петров, специализирал е в Суриковската Московска академия, където получава златен медал. През 1976 г. е награден като преподавател в Художествената гимназия – Казанлък с орден „Св. Климент Охридски“. Има над 20 изложби в Казанлък. Показвал е платната си и в Москва, Атина, Щип.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram