Днес, 27.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Денят бе Сирница. Радио „Вис виталис“ излъчи запис на благочестивото слово на отец Петко Мотев в храм „Св. Троица“ в Казанлък за същността на прошката.

1996 –Благотворителен концерт в гр. Шипка изнесе казанлъшката група „КРБ“ – Казанлъшки рози и бодли. Събраните средства бяха предоставени за ремонт на читалище „Светлина“ в града.

1997 – „Връщането на българските изселници от Турция е истинска лудост“, – заяви в този ден председателят на Окръжното ръководство на ДПС Мехмед Осман. Според него това е вътрешнотурски политически въпрос.

1997  – ДК „Арсенал“ организира в този ден за децата в община Казанлък детско шоу-спектакъл „Мартеничка“. Театър „Л. Кабакчиев“ представи спектакъла „Баба Марта бързала“. Специален празник за 25-те деца с тежки хронични заболявания в община Казанлък организираха Медико-социалният кабинет към общинската болница, фондация „Оазис“ и клуб „Надежда“.

1998 – Водещата на сутрешния блок на „Вис виталис“ в този ден Снежана Станчева отправи към слушателите въпроса: „Какво прави всяка сутрин вицепремиерът Бакърджиев?“. Награден бе слушателят, дал отговора: „Тича до пощенската кутия да види дали е пристигнала поканата от Русия за газта“.

2000 – 4700 семейства в община Казанлък бяха получили помощи за отопление за първите два месеца на годината. 150 социално слаби семейства, след подадени молби, разчитаха за своето здравно осигуряване на Община Казанлък.

2001 – С 50% от мощностите си работеше към момента Енинската ВЕЦ. Тя произвеждаше 500 киловата електроенергия на час при 700 литра вода в секунда.

2001 – ПГ „Иван Хаджиенов“ – Казанлък стартира празничните си инициативи по повод 75 години от създаването на училището. Директорът Върбан Танев подробно информира за програмата в интервю за „Вис виталис“.

2001 – 350 хил. лева бяха задълженията на Общината към фирмата за почистване „Нелсен Еко“, в която 60% бяха германско участие, 20% – на Община Казанлък, и 20 % на софийска фирма.

2001 – 8 млрд. 968 млн. долара бе външният дълг на България към 2001 г. Към 2000 г. беше 10 млрд. 2 млн. долара. По 1114 долара трябваше да даде всеки българин, за да се покрие външният дълг на страната ни. „Ще дадете ли?“ – попита в анкета репортер на радиото граждани на Казанлък. Един от оригиналните отговори бе: „Вие сте майтапчия! Сега сме в реалния капитализъм!“.

2002 – Репортаж на радиото отрази скандал, разразил се на Кооперативния пазар в Казанлък, по повод на това, че наемът за охрана на една маса бе увеличен с 3 лв. Около 50 търговци протестираха срещу събирането на допълнителни суми за охрана на сергиите им.

2002 – С тържествен концерт и поднасяне цветя на гроба на Емануил Манолов учениците и преподавателите от ШИ „Ем. Манолов“ почетоха 100-годишнината от смъртта на своя патрон.

2002 – Шах-клуб „Казанлък“ и Военният клуб домакинстваха Републиканските финали по шахмат за девойки. Шампионка стана Любка Георгиева от Пловдив. Казанлъчанката Виктория Стоянова се класира 7-ма, а Красимира Йовкова – 8-ма.

2003 – В Павел баня започнаха тържества, посветени на 125-ата годишнина от основаването на града.

2004 – В този ден се състоя обществено обсъждане на двата варианта на проекта за идейна устройствена концепция на централния градски площад в Казанлък.

2007 – Председателят на Общинския съвет Васил Самарски внесе в съда въпроса за военното коменданство. На заседанието си на 15 февруари с. г. Общинският съвет в Казанлък взе Решение № 608 за продажба на общинския дял от имота. Впоследствие решението даде повод за пресконференции и различни мнения и действия, включително и такива, в които един обикновен спор за общинско имущество се свърза и използва за предстоящите местни избори. „Съдът е институцията, на чието решение всички ще се подчиним”, – бе категоричен Самарски.

2008 – В Казанлък на тази дата бе измерен температурен рекорд за последните 100 години, според местната Метеорологична служба. След като на 26 февруари синоптиците отчетоха температура от 20 градуса по Целзий, термометрите на 27-ми февруари показаха 21 градуса.

2013 – Студентът в Бургаския свободен университет Дончо Златев от Казанлък бе отличен с най-големия приз на учебното заведение – „Награда на декана”. Дончо Златев направи първите си стъпки в журналистиката в Казанлък. Той бе част от клуба по журналистика в ХГ „Св. Св Кирил и Методий” и активен партньор на радио „Вис Виталис“, Пресс ТВ и в. „Искра”.

2013 – Един от най известните „общински” коне в България – бузовградският кон Камен, от този ден нощуваше вече при новите си собственици в павелбанското село Габарево. Конят Камен, кротко и дружелюбно животно, 18 години бе буквално „на заплата“ в кметството в Бузовград и всички жители на селото го познаваха и му се радваха. Той бе използван за събирането на сметта в селото, както и за друга обществено-полезна дейност. През февруари 2013 г. Община Казанлък обяви коня Камен на търг, като единственият кандидат го купи за 290 лева. Изключително трудно прие раздялата с коня Демир, който се бе грижил за него през последните години. Основната причина за продажбата на коня бе липсата на средства за издръжката му, която бе близо 100 лева на месец.

2014 – Паметна плоча „Руско военно гробище“ бе открита близо до храм „Рождество Христово“ в гр. Шипка. Това събитие постави началото на дейностите по възстановяването на изоставеното гробище, в което почиват между 450 и 500 войници и офицери, участвали в Руско-турската освободителна война. В събитието се включиха президентът и изпълнителният директор на Фонд „Вместе” – Сергей Кудрин и Сергей Санин, както и кметът на Шипка Стоян Иванов.

2014 – Оръжието на майор Коста Паница показа ИМ „Искра” в тематичната изложба „Историческият път на оръжието”. В изложбата бяха показани над 150 оръжия от войните за национално освобождение и обединение, притежание на Фонд „Национално-освободителни борби” на казанлъшкия музей. В една от витрините бяха подредени експонати, предоставени от колекционери и НД „Традиция” –   Регионален клуб „23 пехотен Шипченски полк” – Казанлък.

2015 –При изключителни мерки за сигурност златният венец на Севт III бе изнесен от трезора на Исторически музей „Искра“ и изпратен в София, откъдето да отлети за Лувъра. Операцията по транспортирането на експоната, без алтернатива в световен мащаб, премина при строга секретност. Брониран камион на БНБ при ескорт от полицейски автомобили откара венеца. Уникатът участва в изложба в Лувъра, представяща Тракийската цивилизация в пълния й блясък. Най-престижният музей в Париж предостави 4 зали за българската експозиция, която бе открита на 15 април 2015 г.

2015 –Съкращаването на повече от 10% от служителите в Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” стана причина директорът на единствения у нас музей на открито Данчо Данчев да хвърли оставката си на министъра на културата Вежди Рашидов. Според министъра, съкращенията се налагали, за да бъдат „запазени” щатовете за работещите в новопостроения „Български Лувър”. Общинските съветници в Казанлък изпратиха декларация до Министерството на културата, в която изразиха несъгласието си с решението на министъра за съкращаване на 6-ма служители от НПМ „Шипка-Бузлуджа”, с което „бавно се обезличава и унищожава светинята Шипка“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram