Днес, 26.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – С 36,36% бе повишена цената на топлинната енергия за стопански нужди. Една гигакалория струваше 7500 стари лева. Повишени бяха и цените на някои хранителни продукти – на кравето масло, телешкото месо, на ориза.

1997 –  В Общинската поликлиника в Казанлък бе открит специализиран център за обучение на болните от диабет. Кабинетът бе оборудван със съвременна техника от фирмата – вносителка на лекарства за диабетно болни „Ново нордиск“. За една година, до същата дата на 1998 г., от 1600 болни от диабет обучение бяха преминали 88 души.

1997 – Приключиха дейностите по електрификацията на тракийската гробница Оструша. В тях бяха вложени 16 млн. /стари/ лева – по 8 млн. от Община Казанлък и от Министерството на културата.

1998 – Своята 105-а годишнина отпразнува Старозагорската организация на БСП.

1998 – На посещение в Казанлък бе Жаклин Пероден – почетен председател на френската фондация „Медици без граница“. Целта ѝ бе да проучи региона и да прецени дали е подходящ за икономическо и културно сътрудничество. Чрез тази фондация за Общинската болница пристигна дарение от гр. Бордо на стойност 600 хиляди френски франка.

1998 – От началото на годината до тази дата на територията на Старозагорски регион при ПТП бяха убити 26 души, ранени 74. Броят на произшествията по пътищата бе 69.

1998 – Три първи, три втори и три трети места спечелиха на зоналното първенство по карате за юноши до 14 г. състезателите на клуб „Тигър“ – Казанлък.

1999 – От този ден започна вторият етап от националното турне на театър „Л. Кабакчиев“. То продължи в Северна България и по Черноморието с постановките „Отвъд греха“, „Пипи сама вкъщи“ и „Четири приказки за един змей“.

2000 – На 135 хиляди лева възлизаха неразплатените задължения на Община Павел баня към тази дата. От тях 110 700 лв. бяха за социални помощи.

2000 – Ръководството на СДС – Казанлък изпрати декларация до Иван Костов, Екатерина Михайлова и Христо Бисеров, в която членовете на СДС твърдо, категорично и безусловно застанаха зад правителството на Костов и водената от него държавна политика, както и зад партийната му и коалиционна политика.

2000 – Своята 10-а годишнина със специална празнична програма отбеляза ОУ „Мати Болгария“ – Казанлък. Като част от програмата, в този ден се проведе конкурс за маски и карнавални костюми.

2000 – Само за седмица епидемиолозите от Казанлък регистрираха нови 12 случая на чревни заболявания и нови 12 на капкови заболявания, както и 11 случая на хепатит.

2000 – На 32 г. почина актрисата от Театър „Л. Кабакчиев“ Светлана Иванова. Тя бе изпратена в последния ѝ път с много цветя и аплодисменти. Колегите ѝ от театъра я пренесоха на ръце на следващия ден до църквата „Св. Богородица“, където се състоя опелото.

2000 – Д-р Златина Ламбева от Първо вътрешно отделение в болницата в Казанлък даде интервю за „Вис виталис“ по повод закрития на 1 юли с. г. Център за диабетноболни. Тя даде разяснения и напътствия на болните от диабет. За диабета като заболяване – статистика, препоръки, говори в интервю и д-р Терзиева.

2001 – В Деня на строителя, в специално предаване, Цветан Георгиев подробно представи в ефир СПТУ по строителство в гр. Казанлък.

2001 – „Както има място за България в НАТО, така има място и за българската отбранителна индустрия“, – каза американският военен аташе капитан II ранг Тимъти Макълханън, който в този ден бе на посещение в Казанлък по повод организираната първа работна среща на представители на фирми с военно производство в страната. Тема на срещата бе „Интегриране на българската отбранителна промишленост със стандартите на НАТО“.

2001 – Провали се обявеният за тази дата Екоден в училищата на територията на община Казанлък. Трябваше да бъдат почистени дворовете на учебните заведения, детските градини и пространствата около жилищните площи. Инициативата бе на Община Казанлък по препоръка на Министерството на околната среда и водите. Отдел „Образование“ не беше „в час“ с тази идея и не направи нищо.

2001 – Шах-клуб „Алехин“ – Казанлък бе домакин на областно първенство по шах за деца от 10 до 16 г.

2001 – В този ден на 52 години почина Любчо Чакъров, известен на казанлъчани с актьорския си талант, превъплътил се в много комедийни роли и буфонади.

2002 – На Димитровден празнични събори бяха организирани в селата Горно Изворово, Дунавци и Розово.

2002 – Съюзът на инвалидите в Казанлък прие програма за работа за 2003 г., която бе Европейска година на инвалидите.

2003 – В този ден бяха проведени Местни избори,2003. След като през целия ден бе отразяван изборният процес, вечерта радио „Вис виталис“ и телевизия „Казанлък“ за първи път осъществиха съвместно излъчване на живо в радио-телевизионен вариант – едновременно и по двете медии. Предаването на двата екипа – аудио и видео, се казваше „Тази нощ – за 4 години“.

2003 – Избранитена първи тур кметове в община Казанлък бяха: Боньо Мирчев – на с. Енина, Ферид Бекиров – на с. Долно Изворово, Кольо Иванов – на с. Кънчево, Петко Белчев – на с. Ръжена, Елена Николова – на с. Бузовград, Деньо Василев – на с. Горно Изворово. Кандидатите за кмет на община Казанлък Стефан Дервишев и Стефан Дамянов отидоха на балотаж. На балотаж отидоха и Станимир Радевски и Недка Кавръкова – в борбата им за кметското място в Павел баня. В Общинския съвет на Казанлък бяха избрани: 11 общински съветници от БСП, 8 – от СДС, 6 от Земеделски съюз, 3-ма от НДСВ, 2-ма от ДПС, 2-ма от коалиция „Воля за промяна“ и по 1 от Гражданска партия за България, БД „НИЕ“, БКП-КПБ, Свободна България и гражданска листа – Земеделски съюз.

2003 – 1685 бяха имениците на Димитровден в община Казанлък.

2004 – Активисти на младежката организация на ВМРО – Казанлък поставиха българския трибагреник на могилата Голяма косматка, в която експедиция ТЕМП с ръководител д-р Георги Китов откри гробницата на Севт Трети.

2004 – Радио „Вис виталис“ представи в ефир третия самостоятелен албум „Докосване“ – с християнски песни, на коафьора от Казанлък Стенли. „Песните са записани слято, без прекъсване и усещането е, че се слуша една песен“, – сподели авторът.

2005 – Нова сграда на Районната служба за пожарна и аварийна безопасност беше открита в Гурково. Службата е създадена през 1984 г. Към момента разполагаше с 2 противопожарни и 1 аварийно-спасителен автомобил. РС ПАБ – Гурково обслужваше общините Гурково, Николаево и част от Мъглиж.

2005 – Дълбоко задоволство от усилията при реализацията на проекта за превръщане на гробницата на Севт ІІІ в туристически обект изрази в писмо до кмета Стефан Дамянов посланикът на Япония в Република България Н. Пр. Коичиро Фукуи, почитател на древната култура.

2005 – Двойна премиера на поета и художника Георги Маринов се състоя в ЛХМ „Чудомир“. Той представи сборника си със стихотворения „Летни сенки“ и експозицията „Цветовете на думите“.

Георги Маринов е роден в Перник. Завършил е СУ „Климент Охридски“. Автор е на няколко книги със стихове. „Вечерни влакове“ бе отличена на празниците „Южна пролет“.

2006 – По време на 44-ото заседание на Общинския съвет бе взето решение за продажба на бившата инфекциозна болница в Казанлък. За имота с обща площ от 5,5 дка бе обявен конкурс за построяване на спортен и развлекателен комплекс. Определената минимална конкурсна цена бе 1 млн. 219 хил. 610 лв.

2006 – За необитаемите жилищни имоти да не се заплаща такса битови отпадъци, решиха след поименно гласуване общинските съветници в Казанлък.

2006 – 2 млн. и 300 хил. лв. бяха необходими, за да бъде изпълнена инвестиционната програма до края на 2006 г., информира в писмо до общинските съветници кметът Стефан Дамянов. От началото на бюджетната година не бяха реализирани постъпления в размер за над 1 млн. и 600 хил. лв. от собствени приходи и над 900 хил. от приватизация. Липсата на средства влияеше върху изпълнението на строителната програма.

2007 – Скалният мегалит край Бузовград бе поредното изпитание, което преодоляха 10 деца с различни увреждания. Походът бе организиран от казанлъшкото сдружение “Бъдеще за децата с увреждания”. Младежите бяха на възраст от 14 до 22 години и при похода си бяха подкрепени от квалифициран екип, планински водач и лекар. Те покориха върха за по-малко от 4 часа, качвайки се на едно от емблематичните за тракийската култура места в България, известно като Западната врата.

2008 – Състезателят на „Левски”, борецът от Казанлък Божидар Бояджиев, спечели златен медал от Европейското първенство за полицаи в Москва. При тежките до 120 кг Бояджиев победи руснака Курбанисмаилов, а на финала надделя и над германеца Ралф с 2:0 части (5:0, 1:0).

2008 – От поредния конкурс възпитаниците на Елена Юлиянова – Мария-Йоана Тенева, Валентино Бабат и Никола Георгиев, които се оказаха най-малките представители в своите възрастови групи, завоюваха втори и специални награди. От началото на учебната година възпитаници на Юлиянова станаха призьори в 3 международни конкурса. Децата бяха забелязани и специално поканени за участие в Москва, Белград и др. места.

2009 – От началото на годината до месец септември в Старозагорска област бяха издадени 199 разрешителни за пребиваване на чужденци, като 84 бяха визи по трудови правоотношения. 22 фирми бяха получили разрешения за търговска дейност. Агенцията по заетостта бе издала 254 разрешителни за работа в Старозагорско на чужденци – граждани на трети държави. Преобладаващата част от имигрантите в областта живееха и работеха в „Марица-изток“. Данните бяха част от проекта „Ще живеем заедно – трябва да се познаваме“, осъществяван с финансовата подкрепа на ЕС чрез Европейския фонд за интеграция на граждани на трети държави. 

2010 – Казанлъчанката Лимонка Ненова направи дарение на Дневния център за деца с увреждания – параклис, за откриването на който дарителката бе избрала Димитровден. Внучката на Лимонка посещаваше това детско заведение. Дневният център бе открит две години по-рано. Към момента в него се обучаваха 31 деца на възраст от 3 до 17 години.

2010 – Част от празника на с. Розово бе приятелският футболен двубой между ФК ”Млада гвардия” – Розово с подкрепата на популярния футболист Станимир Димитров, и гости от Бургас. Над 400 розовци и гости се насладиха на футболното шоу.

2010 – Казанлък бе домакин на работна среща на председателите на общинските съвети на Стара Загора, Пазарджик, Карлово  и Казанлък. Тенчо Руканов, Георги Йорданов, Тошко Стоев и Васил Самарски бяха избрани да подготвят работен план за 2011 г. на Националната асоциация на председателите на общински съвети /НАПОС/.

2010 – С юбилейна ретроспективна изложба във фоайето на ОБ „Искра“ – „На този ден преди 150 години“, стартираха честванията по повод 150 години от създаването на библиотека „Искра“ в Казанлък.  

2012 – В Стара Загора се проведе регионална конференция „Управлението на европейски средства – опит и предизвикателства”. В общата презентация за областта Казанлък се нареждаше на второ място по управление на европейски средства. За Долината на розите имаше сключени 39 договора на стойност 81 милиона лева.

2012 – 1433-ма мъже с името Димитър в община Казанлък празнуваха имен ден, 280 бяха кръстените с името Митко. Повод за празник имаха още и 225 жители на общината с името Димо. Списъкът с именици се допълваше от 133 дами с името Димитрина, а с името Димитринка бяха кръстени 110 жени.

2013 – Танцовата двойка на Клуба по спортни танци „Роза“ – Казанлък – Стоян Петров и Десислава Тенева, бе с първо място и златен медал от участието си в надпреварата за купа „България“ в Сливен.

2014 – Към тази дата в Старозагорски регион бяха регистрирани 234 тежки пътно-транспортни произшествия, при които бяха убити 25, ранените бяха 316 души. Местата с концентрация на тежки ПТП за град Казанлък бяха кръстовището, образувано от бул. ”Ал. Стамболийски” и ул. ”Стара планина” – 2 ПТП с 1 убит и 1 ранен, и  кръстовището, образувано от ул. ”Капрони” и ул. ”Орешака” – 2 ПТП с 3-ма ранени.

2014 – Град Шипка бе сред малките селища, общо 61 на брой, останали без или с нарушено електрозахранване поради тежките метеорологични условия. „Започна разчистването на улиците от паднали дървета в Шипка, половината град е без електричество“, потвърди за новините кметът Стоян Иванов. Два дни преди това падналият сняг скъса кабелите и цялото градче остана без ток. Основните улици в Шипка са почистени. Майка и син бяха починали в подбалканското градче. „Трудно, много трудно ще изкопаем гробовете в тази ситуация, земята е замръзнала, снегът е доста, ще се наложи да прокараме пъртина до гробището, но ще се справим, за да изпратим достойно съгражданите ни“, каза още кметът Иванов.

2015 – Параолимпийката ни Даниела Тодорова спечели  бронзов медал в хвърлянето на копие в група F-55 на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания, провело се в катарската столица Доха. Казанлъшката атлетка хвърли копието на 18.30 метра. Това бе второто бронзово отличие за параолимпийката ни, която се класира трета и в тласкането на гюле. Бронзов медал в мятането на диск в група F-42  спечели и другият казанлъшки параолимпиец – Дечко Овчаров. Дечко изпрати диска на 42.31 м, като подобри личния си резултат.

2015 – Господин Господинов стана кмет от първи тур на община Мъглиж. За него гласуваха 56,99 % от жителите на общината. За  първи път от 1990 г. Мъглиж имаше  избран кмет без балотаж.

2015 – 1251 мъже с името Димитър в община Казанлък празнуваха имен ден на 26 октомври. Повод за празник имаха и 189 жители на общината с името Димо. Списъкът с именици включваше и 115 дами с име Димитрина, а с името Димитринка бяха кръстени 103 жени. 73 бяха дамите в общината, носещи името Димка, а само 7 носеха името Димана.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram