Днес, 26.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Органите на ДВСК извършиха проверки на 11 пункта за млекосъбиране в общините Казанлък, Павел баня и Гурково. Нито един от тях не отговаряше на санитарните изисквания.

1997 – 4 стола за ученическо хранене започнаха да функционират от този ден. Закуската струваше 150 стари лв., а обедът 400 лв.

1997 – Около 4 млрд. стари лв. от бюджета на Община Казанлък бяха изразходвани до тази дата. Бюджетът за 1997 г. бе в размер на 7 млрд. 800 млн. стари лева.

2000 – Тежка авария в цех 170 на завод 3 в „Арсенал“ предизвика смъртта на 46-годишния Петър Курумилев. Ранени бяха 13 работници. Семействата на пострадалите бяха подпомогнати с дарена кръв, пари и медикаменти.

2000 – В Казанлък бе учредено  НЧ „Възродена искра“. „Мирише на политика“, бе коментарът на областния председател на ДПС Мехмед Осман, имайки предвид, че председателят на новоучреденото читалище и зам.-председателката на СДС в Казанлък Анна Кожухарова е едно и също лице.

2001 – В шестия ден от медийното си мълчание в. „Искра“, Ефирна телевизия „Казанлък“ и Радио „Вис виталис“, както и допълнително включилите се телевизия „Емотон“, в. „Седмица“ и кореспондентите от Казанлък за в. „24 часа Тракия“ и в. „Труд Тракия“, връчиха своя позиция на кмета Стефан Дервишев и председателя на Общинския съвет Теодор Митев. В нея кметът бе обвинен в нарушаване на конституционното право на гражданите да получават достоверна информация отстрана на общинската администрация. Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на СДС в Казанлък призоваха общинското ръководство за по-голяма прозрачност, за да не ерозира доверието на хората в местната власт.

2001 – Заместник-областни управители на област Стара Загора станаха Михаил Георгиев от Казанлък и Николай Апостолов от Стара Загора.

2002 – Последната бойна глава от ракетния комплекс СС-23 бе унищожена в този ден на полигона в с. Змеево. Присъства посланикът на САЩ в България Джеймс Пардю, според когото унищожаването е станало по напълно ясен и прозрачен начин.

2002 – 12 души бяха загинали при ПТП от началото на годината до тази дата, по информация на КАТ – Казанлък. Броят на ранените бе 77.

2002 – Възпоменание на антифашиста Бончо Шанов, убит на 26.09.1923 г., организира инициативен комитет на паметника му по пътя за с. Крън.

2003 – От Европарламента се завърна експозицията „Златото на Тракия“. Предстоеше представянето й в Германия, Швеция и Португалия.

2005 – Модерен комплекс за стрелкова подготовка, нови компютърни зали за обучение и фитнес-зала бяха открити в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в Казанлък. Проектът бе финансиран от програма ФАР на ЕК.

2007 – Експонати на ИМ „Искра“ от новооткритите тракийски гробници в Казанлъшко бяха показани в регионалната библиотека в Търговище. Сред тях бяха златният киликс  от гробницата Голяма косматка и копието на златната маска на Терес.

2007 – В този ден се навършиха 5 години от взривяването на първата бойна глава от ракетния комплекс „Фрог“ на полигона край с. Змейово. Тя съдържаше около 300 кг. взривно вещество, затова детонацията бе около 2,5 пъти по-силна, отколкото при унищожаването на бойната глава на СС-23, обясниха експерти. Последната бойна глава на ракетите „Фрог“ бе унищожена на 30.09.2002 г.

2008 – Бронзовата медалистка на хвърляне на копие от Параолимпийските игри в Пекин 2008 Даниела Тодорова бе наградена от президента на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов с пълна екипировка и поемане на разходите по първия й подготвителен лагер за новия сезон за нея и приятеля й Кольо Нешев, също национал по лека атлетика.

2011 – Хиляди дупки по улиците на общината, обхождайки над 200 км. от общинската пътна мрежа, отброиха и белязаха рано сутринта в този ден десетки привърженици и симпатизанти на Васил Самарски, кандидат за кмет на община Казанлък. Идеята за тази мащабна акция, масово одобрена от гражданите, бе да се сложи край на бездействието по проблема с дупките по улиците. Инфраструктурата във всички населени места в общината бе акцент №1 в управленския проект на Самарски: „Тук ще има асфалт. Ще бъде чисто, светло и зелено“. Самарски имаше конкретен план за действия, обвързан със сигурни източници на финансиране, за асфалтирането на всички пътища в общината.

2011 – Четири доброволки от Корпуса на мира – Мери Смит, Найома Брукс, Роберта Кинсли и Палиша Конрад, бяха в Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, където ученици и учители отбелязаха Международния ден на езиковото многообразие.

2012 – Община Казанлък организира празничен концерт с вход свободен за хората от третата възраст по случай 1 октомври – Международният ден на възрастните хора.

2012 – Едва 12% от казанлъчани планираха да си закупят автомобил през 2013 г. – по данни на НСИ. По-малко от 10 % имаха намерение да направят покупка или да построят жилище или вила. 23 % смятаха да изразходват голяма сума пари за ремонт на жилищата си. 24% от казанлъчани планираха да спестяват.

2012 – В ОБ „Искра“ бе извършен ремонт на фондохранилищата, където се съхраняват редки и ценни екземпляри, някои единствени за България. Сградата на казанлъшката библиотека е една от най-старите в града, строена през 30-те години на миналия век, специално за библиотека.

2012 – Информационна кампания на Българския младежки червен кръст в Казанлък започна в рамките на Втората национална доброволческа кампания в подкрепа на приемната грижа под надслов „Приеми ме”.

2013 – Изложба – живопис на художника Йордан Кювлиев бе открита в Художествената галерия в Казанлък. Изложбата бе едно от събитията, с които казанлъшката Художествена галерия и ИМ „Искра“ се включиха в есенното издание на инициативата Европейски дни на културата.

2014 – За  9-та година Общинският приют за безстопанствени животни, северно от Художествената гимназия, проведе  акция за кастриране на бездомни кучета и котки, финансирана от организацията „Помощ за животните в Южна Австрия”, с която Община Казанлък имаше договор за сътрудничество.

2014 – Среща с потомците на казанлъшкия род Балкански организира библиотека „Искра“. На срещата бе представена книгата „Поглед към миналото: моят казанлъшки род“ на Весела Василева – за рода на големия български художник Ненко Балкански, роден в Казанлък.

2014 – По случай 90 години от създаването на казанлъшката фабрика „Кремона“, в която работеха 120 души, бе открит паметник на основателя на фабриката Димитър Георгиев.

2015 – Общественият посредник на община Казанлък Гинка Щерева съвместно с екип „Правна клиника при обществения посредник“ стартира проект „Ти си значим! Гласувай!“.

2015 – Победителят през предходната година в крос кънтри маратона „Мургаш“ при мъжете елит – Александър Алексиев, защити титлата си, като измина 56-те км. за 3.17:52,24 ч. Втори бе многократният първенец в тази надпревара – Тодор Ангелов, също от Казанлък, с екипа на ‘Nessebar-Shockblaze, с време 3.34:18,37 ч. Към старопланинския връх потеглиха над 110 бегачи на различна възраст.

2016 – Поетесата Албена Хинкова, станала известна покрай делото за девствеността си, организира изложба по повод 110 години от рождението на дядо си Данаил Аврамов. Художникът е от Казанлък, бил е ученик и близък приятел на Чудомир, живял е години наред и в Пловдив.

2017 – Общинският съвет на курортния град Павел Баня удостои със званиетоПочетен Гражданин лекоатлетът Дечко Овчаров. Овчаров от дълги години провежда своята спортна подготовка именно в Павел Баня.

2017 – Продължават да пристигат дарения за казанлъшката библиотека „Искра“, като през септември са в ход няколко инициативи, посветени на Европейските дни на наследството в България 2017 г.  Художествена и философска литература за читателите на Общинската библиотека постъпиха в заемната, благодарение на дарителите Даниела Койчева Коева, Ваня и Павел Златанови, като част от кампанията „Казанлъчани за Казанлък“.

2017 – Излезе от печат вторият за 2017 година брой на детско-юношеското списание „Божествени искрици“, издавано от Старозагорската митрополия. То е посветено на големия християнски празник Успение Богородично, който Православната църква отбелязва изключително вълнуващо година след година.

2017 – Главният прокурор Сотир Цацаров е наградил с грамота и отличие – знак „За заслуга“, Мая Велкова, съдебен администратор на Районната прокуратура-Стара Загора. Предложението за нейното поощряване е направено от административния ръководител – районен прокурор Гриша Мавров, след препоръка от проверяващия екип от Инспектората на Висш съдебен съвет (ИВСС), извършил планова проверка на дейността на Районната прокуратура в гр. Стара Загора.

2017 – Столицата на розата Казанлък и алжирският град на розата Блида, подписаха днес споразумение.  Церемонията се състоя в Казанлък. Подписи под документа за новото приятелство положиха кметът на община Казанлък Галина Стоянова иХалед Хасен Бей, заместник – председател на Общинския народен съвет и заместник кмет на град Блида по културните въпроси, който изрази радостта си от началото на „тясната сърдечна връзка“ с думите „Исторически момент на братство и искреност между Казанлък и алжирския Блида.“

2018 – Специализираната прокуратура и окръжната в Стара Загора потвърждават, че в сигналите, подадени от Пресс ТВ „се съдържат данни за извършени престъпления“ от депутата Борис Кърчев.

В серия разследвания екипът на Пресс ТВ разкри как като съдружник в „Би Би Си Кейбъл“ ООД и дружеството “КТВ“ Кърчев е укрил доходи на фирмите, за да избегне плащането на данъци, както и че през 2017г. е прехвърлил първата фирма на малоимотно лице срещу 300 лева.

В отделно разкритие на Пресс ТВ показахме как в периода 2013-2015г. Кърчев и съдружници в „Тракия Кабел“ ООД по незаконен начин са използвали трасе-обект на националната сигурност за пренос на тв сигнал за кабелна телевизия чрез проводник, прокаран от Стара Загора до селата Богомилово и Кирилово.

2019 – По време на последното заседание на общинския съвет в Казанлък и опозицията от БСП и досегашното мнозинство в лицето на съветниците от ГЕРБ си пожелаха успех в изборната надпревара. Пламен Караджов от БСП заяви, че това, което са подкрепяли в работата си са добрите проекти за развитието на Казанлък, а градът има нужда от още много работа. Мария Цонева от ГЕРБ определи мандатът като успешен и също пожела успех на кандидатите за общински съветници в следващия местен парламент.

2019 – 26 септември – Европейският ден на езиците бе отбелязан в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм. Денят, традиционно обърнат към новоприетите в гимназията осмокласници, тази година мина под мотото „Здравей“. На специален уъркшоп те изработиха оригинален постер с поздрави на различни европейски езици. В часовете по чужди езици преподавателите разнообразиха учебния материал с различни викторини, задачи и практически занятия посветени на Деня на езиците.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram