Днес, 26.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Органите на ДВСК извършиха проверки на 11 пункта за млекосъбиране в общините Казанлък, Павел баня и Гурково. Нито един от тях не отговаряше на санитарните изисквания.

1997 – 4 стола за ученическо хранене започнаха да функционират от този ден. Закуската струваше 150 стари лв., а обедът 400 лв.

1997 – Около 4 млрд. стари лв. от бюджета на Община Казанлък бяха изразходвани до тази дата. Бюджетът за 1997 г. бе в размер на 7 млрд. 800 млн. стари лева.

2000 – Тежка авария в цех 170 на завод 3 в „Арсенал“ предизвика смъртта на 46-годишния Петър Курумилев. Ранени бяха 13 работници. Семействата на пострадалите бяха подпомогнати с дарена кръв, пари и медикаменти.

2000 – В Казанлък бе учредено  НЧ „Възродена искра“. „Мирише на политика“, бе коментарът на областния председател на ДПС Мехмед Осман, имайки предвид, че председателят на новоучреденото читалище и зам.-председателката на СДС в Казанлък Анна Кожухарова е едно и също лице.

2001 – В шестия ден от медийното си мълчание в. „Искра“, Ефирна телевизия „Казанлък“ и Радио „Вис виталис“, както и допълнително включилите се телевизия „Емотон“, в. „Седмица“ и кореспондентите от Казанлък за в. „24 часа Тракия“ и в. „Труд Тракия“, връчиха своя позиция на кмета Стефан Дервишев и председателя на Общинския съвет Теодор Митев. В нея кметът бе обвинен в нарушаване на конституционното право на гражданите да получават достоверна информация отстрана на общинската администрация. Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на СДС в Казанлък призоваха общинското ръководство за по-голяма прозрачност, за да не ерозира доверието на хората в местната власт.

2001 – Заместник-областни управители на област Стара Загора станаха Михаил Георгиев от Казанлък и Николай Апостолов от Стара Загора.

2002 – Последната бойна глава от ракетния комплекс СС-23 бе унищожена в този ден на полигона в с. Змеево. Присъства посланикът на САЩ в България Джеймс Пардю, според когото унищожаването е станало по напълно ясен и прозрачен начин.

2002 – 12 души бяха загинали при ПТП от началото на годината до тази дата, по информация на КАТ – Казанлък. Броят на ранените бе 77.

2002 – Възпоменание на антифашиста Бончо Шанов, убит на 26.09.1923 г., организира инициативен комитет на паметника му по пътя за с. Крън.

2003 – От Европарламента се завърна експозицията „Златото на Тракия“. Предстоеше представянето й в Германия, Швеция и Португалия.

2005 – Модерен комплекс за стрелкова подготовка, нови компютърни зали за обучение и фитнес-зала бяха открити в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в Казанлък. Проектът бе финансиран от програма ФАР на ЕК.

2007 – Експонати на ИМ „Искра“ от новооткритите тракийски гробници в Казанлъшко бяха показани в регионалната библиотека в Търговище. Сред тях бяха златният киликс  от гробницата Голяма косматка и копието на златната маска на Терес.

2007 – В този ден се навършиха 5 години от взривяването на първата бойна глава от ракетния комплекс „Фрог“ на полигона край с. Змейово. Тя съдържаше около 300 кг. взривно вещество, затова детонацията бе около 2,5 пъти по-силна, отколкото при унищожаването на бойната глава на СС-23, обясниха експерти. Последната бойна глава на ракетите „Фрог“ бе унищожена на 30.09.2002 г.

2008 – Бронзовата медалистка на хвърляне на копие от Параолимпийските игри в Пекин 2008 Даниела Тодорова бе наградена от президента на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов с пълна екипировка и поемане на разходите по първия й подготвителен лагер за новия сезон за нея и приятеля й Кольо Нешев, също национал по лека атлетика.

2011 – Хиляди дупки по улиците на общината, обхождайки над 200 км. от общинската пътна мрежа, отброиха и белязаха рано сутринта в този ден десетки привърженици и симпатизанти на Васил Самарски, кандидат за кмет на община Казанлък. Идеята за тази мащабна акция, масово одобрена от гражданите, бе да се сложи край на бездействието по проблема с дупките по улиците. Инфраструктурата във всички населени места в общината бе акцент №1 в управленския проект на Самарски: „Тук ще има асфалт. Ще бъде чисто, светло и зелено“. Самарски имаше конкретен план за действия, обвързан със сигурни източници на финансиране, за асфалтирането на всички пътища в общината.

2011 – Четири доброволки от Корпуса на мира – Мери Смит, Найома Брукс, Роберта Кинсли и Палиша Конрад, бяха в Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, където ученици и учители отбелязаха Международния ден на езиковото многообразие.

2012 – Община Казанлък организира празничен концерт с вход свободен за хората от третата възраст по случай 1 октомври – Международният ден на възрастните хора.

2012 – Едва 12% от казанлъчани планираха да си закупят автомобил през 2013 г. – по данни на НСИ. По-малко от 10 % имаха намерение да направят покупка или да построят жилище или вила. 23 % смятаха да изразходват голяма сума пари за ремонт на жилищата си. 24% от казанлъчани планираха да спестяват.

2012 – В ОБ „Искра“ бе извършен ремонт на фондохранилищата, където се съхраняват редки и ценни екземпляри, някои единствени за България. Сградата на казанлъшката библиотека е една от най-старите в града, строена през 30-те години на миналия век, специално за библиотека.

2012 – Информационна кампания на Българския младежки червен кръст в Казанлък започна в рамките на Втората национална доброволческа кампания в подкрепа на приемната грижа под надслов „Приеми ме”.

2013 – Изложба – живопис на художника Йордан Кювлиев бе открита в Художествената галерия в Казанлък. Изложбата бе едно от събитията, с които казанлъшката Художествена галерия и ИМ „Искра“ се включиха в есенното издание на инициативата Европейски дни на културата.

2014 – За  9-та година Общинският приют за безстопанствени животни, северно от Художествената гимназия, проведе  акция за кастриране на бездомни кучета и котки, финансирана от организацията „Помощ за животните в Южна Австрия”, с която Община Казанлък имаше договор за сътрудничество.

2014 – Среща с потомците на казанлъшкия род Балкански организира библиотека „Искра“. На срещата бе представена книгата „Поглед към миналото: моят казанлъшки род“ на Весела Василева – за рода на големия български художник Ненко Балкански, роден в Казанлък.

2014 – По случай 90 години от създаването на казанлъшката фабрика „Кремона“, в която работеха 120 души, бе открит паметник на основателя на фабриката Димитър Георгиев.

2015 – Общественият посредник на община Казанлък Гинка Щерева съвместно с екип „Правна клиника при обществения посредник“ стартира проект „Ти си значим! Гласувай!“.

2015 – Победителят през предходната година в крос кънтри маратона „Мургаш“ при мъжете елит – Александър Алексиев, защити титлата си, като измина 56-те км. за 3.17:52,24 ч. Втори бе многократният първенец в тази надпревара – Тодор Ангелов, също от Казанлък, с екипа на ‘Nessebar-Shockblaze, с време 3.34:18,37 ч. Към старопланинския връх потеглиха над 110 бегачи на различна възраст.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram