Днес, 26.03.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю Тодор Христов от Съюза на пенсионерите, чийто председател в Казанлък бе Паун Караджов, сподели, че пенсионерите имат много тежки проблеми и са „на дъното“. Средната пенсия в страната бе 720 /стари/ лева. В град Казанлък пенсионерите наброяваха 18000 души, а в общината – 20000. В клубове бяха обхванати 2000 от пенсионерите.

1995 – Венета Попова взе първото и единствено интервю на радио „Вис виталис“ с оперния певец Никола Гюзелев. Той разказа за работата си като директор на Българската академия на изкуствата „Борис Христов“ в Рим, където самият той преподаваше.

1997 – На бул. „Ал. Батенберг“ №10 кметът Иван Гороломов откри магазин със 7-процентно намаление на стоките за членовете на Съюза на пенсионерите.

1997 – Костадин Леков бе избран за председател на УС на Обединеното монархическо движение в Казанлък.

1998 – За директор на Енергоснабдяване – Казанлък бе назначен Йордан Йорданов

1998 – Общинската болница в Казанлък получи дарение 2 хиляди дойче марки от Автомото-клуб „Роден“, Германия.

1998 – „Всички болести идват от ядовете, само венерическите от радостите“, – каза в интервю за предаването „Мъжът“ на радио „Вис виталис“ актьорът Стоян Памуков и допълни: „В мъжете не ми харесва арогантността“.

1998 – Гюлерджан Хаджиоглу – Гюла, художничка от Казанлък, живееща в Истанбул, показа изложбата си „Откровения“ – като част от изявите по време на Чудомировите празници.

1998 – Като част от програмата за Чудомировите празници в Казанлък се състоя среща с поета Георги Константинов, редактор на литературното списание „Пламък“, получил наградата „Андерсен“ за детски роман.

1999 – Над 1000 рисунки на деца от 30 населени места в страната участваха във второто издание на конкурса за весела детска рисунка „Малките нашенци“ – Казанлък.

2000 – В музей-галерията в Казанлък бе открита юбилейна изложба от рисунки на Чудомир – „Нашенци“ – възстановка на последната изложба, наредена от автора през 1966 г. През 2001 г. „Нашенци“ бе показана в 3 европейски столици.

2000 – Милена Ганина представи авторския си спектакъл „Влюбена“.

2000 – Състоя се премиерата на книгата д-р Генчо Китипов „От джинс съм“.

2001 – Директорът на издателство „Захари Стоянов“ Иван Гранитски представи тримата казанлъшки автори, чиито книги са издавани от тази издателска къща – Веселин Стоянов, Румен Денев и Женя Димова.

2001 – Състоя се премиера на поетичната книга на Кънчо Стоянов „Скърби душата“.

2001 – Валентин Пламенов стана носител на наградата „Чудомир“ за първата година на новия век. На въпрос на репортер на „Вис виталис“: „Жив ли е Чудомир в българите?“, писателят бе категоричен: „Да, жив е и винаги ще бъде жив!“.

2001 – 40 души от казанлъшката  фирма „Динамика“ протестираха заради неиздължени от 2 години заплати.

2002 – В този ден бе подписан рамков договор между Фондация „Надежда за ромите“ и Община Казанлък. Целта бе по-оперативно да бъдат решавани проблемите на ромското население.

2002 – Собственици на апартаменти от бл. 82 протестираха срещу строителството на западния транспортен възел „Кремона“, създаващо, според тях, опасност за над 200 души. „Това е абсурдно“, – бе коментарът на кмета Стефан Дервишев и зам.-кмета Иван Курдов. Позицията им потвърди  и проектантът Симеон Симеонов.

2002 – Със скандал приключи концертната вечер на Дони и Нети и дует „Каризма“ в рамките на Чудомировите празници. Двете двойки не се разбраха кой пръв да излезе на сцената. Дони и Нети бяха събеседници на живо в студиото на „Вис виталис“. В Книгата за автографи те оставиха следните послания: Дони – „На „Вис виталис“ – човек не бива да се стреми към успеха. Единственото, от което има нужда, е любовта!“. Нети – „Когато животът ти поднесе лимон, направи си лимонада“.

2002 – Пожар, според полицията – умишлен, унищожи до основи дискотека „Олимп“ в Бузовград. Близо 8 часа 7 пожарникари се бориха с огъня.

2003 – Завършен бе първият етап на пречиствателната станция в Казанлък с изграден нов колектор. Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова и кметът Стефан Дервишев направиха първата копка на промишления колектор, поставяйки началото на втория етап от изграждането му. Стойността на обекта бе 1 млн. 425 хил. лева. В изграждането на обекта участваха 41 души, половината от тях казанлъчани.

2003 – Открити бяха в Казанлък 10-те поред Чудомирови празници.

2005 – Наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ получи Кръстьо Кръстев – писател и журналист, работещ от 1989 г. във в. „Стършел“. Той получи литературната награда за втори път, първата бе 16 години по-рано. В интервю за „Вис виталис“ Кръстев сподели, че наградите, по принцип, много му харесват. Той поздрави Казанлък за това, че от дълги години връчва наградата „Чудомир“ без прекъсване. „Това е удивително!“, каза авторът.

2006 – В галерия „Рувел“ в Казанлък бе открита юбилейна изложба на патриарха на българската карикатура Теньо Пиндарев по повод неговата 85-годишнина. Изложбата бе наречена „Моят Чудомир 2“. Бе представен и албум с шаржове на художника.

2006 – Лекоатлетът Енчо Щерев спечели златен медал в хвърлянето на диск и приза „Тодор Артарски“ на зимния индивидуален шампионат на хвърлянията в София. Състезателят на клуб „Олимп“ от Казанлък направи резултат от 58 метра и 70 см. и стана първи в дисциплината хвърляне на диск.

2006 – С четири медала – златен, сребърен и два бронзови, се завърнаха от участието си във Втория национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“ – София  възпитаниците на Школата по изкуствата „Емануил Манолов“. При изключително голяма конкуренция Никола Георгиев зае първото място, Иван Гърбачев бе със сребърен медал, а Стела Симова и Александра Симеонова – с бронзови. Това бе първо участие за 6-годишната Александра.

2007 – „Човекът до мен“, фотоизложба от архива на известния фотограф-художник Артин Азинян, бе открита в изложбената зала на ул. „Искра“ 4. В изложбата бяха показани уникални фотоси на Чудомир, Петко Стайнов, Мара Чорбаджийска, Юрий Гагарин, Николай Рьорих. Експонирани бяха и фотоси на известни в миналото ръководители на Казанлък. 

2007 – В ЛХМ „Чудомир“ се състоя премиерата на сборника разкази на писателя и журналист Николай Тодоров „Снеговете на забравата“. Той е автор на 16 художествено-документални книги и белетристика. На 7 октомври 2004 г. Николай Тодоров представи в Казанлък книгата “Сага за Стайнови”. 

2008 – Първа национална среща, посветена на проблемите и състоянието на мемориалните музеи в България, се състоя в Казанлък в рамките на 15-те Чудомирови празници.

2008 – 153 творби на фотографи от цяла България участваха в селекцията на първия конкурс „Човекът до мен“, който се организира в рамките на Чудомирови празници. Присъдени бяха 4 награди. 43 фотоса бяха включени в специална изложба. Своя авторски дебют в изложбата направи журналистът от радио „Вис виталис“ Георги Манев.

2010 – Цончо Балканджиев от Павликени бе победителят в третото издание на фотоконкурса „Човекът до мен“, провеждан в памет на казанлъшкия фотограф-художник Артин Азинян.  В конкурса участваха 176 автори от цялата страна.

2013 – Стогодишнината на Одринската епопея отбелязаха ученици и учители в СОУ „Екзарх Антим Първи”. Разработки на учениците за историята на семейство бежанци от Македония  бяха включени в краеведския сборник „100 години Балканска война”. „Ние сме единственото училище, което бе поканено да се включи в този сборник”, поясни за „Вис виталис“ преподавателката по история Станимира Вълчева.
2013 – С тържествена церемония бяха посрещнати в Казанлък българските военнослужещи от 13-а рота, участвала в операцията на Международните сили за поддържане сигурността в Афганистан – ISAF. 300 военнослужещи, от които 11 жени, бяха от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, всички от военните формирования в Казанлък. Командир на ротата бе подп. Емил Михайлов. Тържественият парад бе приет от министъра на отбраната в служебното правителство на България Тодор Тагарев.

2013 – В рамките на Чудомировите празници бе представен премиерният спектакълът „Двубой” по Иван Вазов на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев”. 

2014 – След решение на Общинския съвет и сключен договор за сътрудничество, „Грийнпланет“ ООД изгради за своя сметка сепарираща инсталация за сортиране и обработка на битовите и производствени отпадъци в базата на бившия стройрайон в Казанлък до квартал „Хр. Ботев”. Капацитетът на съоръжението бе 100 тона на ден. В онзи момент средно дневно се обработваха 40 тона отпадъци.

2015 – На тържествената церемония по откриването на 24-ия Италиански фестивал на красотата и прическата в Пловдив коафьорът от Казанлък Стенли Нанчев бе отличен със златна значка за благотворителната му кампания за 8-ми март, в която той подари 50 перуки на жени, борещи се с онкологични заболявания. Инициативата му се превърна в национална.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram