Днес, 26.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Добра оценка даде пленумът на Общинския съвет на БСП – Казанлък за първите 100 дни на кмета на общината Иван Гороломов.

1997 – С цел защита на децата и многодетните семейства в Казанлък бе учреден Комитет на многодетните майки.  

1998 – Николина Дончева бе преизбрана за управител на фирма „Хляб и хлебни изделия“ – Казанлък.                    

1998 – В гр. Шипка се състоя премиера на книгите на Атанас Цонков „Сенките са живи“ и „Бистри води“. udpdk.cu

1999 – „Изненадан съм от назначението ми, но ще работя с цялото си сърце за Казанлък“, каза в първото си интервю за радио „Вис виталис“ новоназначеният зам.-областен управител на област Стара Загора Петър Рахманлиев, научил за това 2 часа по-рано. „Ще служа на казанлъчани. Съжалявам, че Казанлък не е област, надявам се, че един ден ще стане“, допълни Рахманлиев. 

1999 – Проф. Иван Зънзов, народен представител от БСП, трети мандат, заяви в този ден в Казанлък: „Вие, журналистите, нямате свобода, вкл. и в. „Дума“. Иван Костов е по-зле от Тодор Живков, взел е всичко най-лошо от него. Аз вярвам във възмездието, той далеч няма да стигне. България е почти разпродадена“.      

2001 – По повод разразилия се скандал и последвалия съд за „продажба“ на деца – в интервю за радиото  д-р Ивелина Панова – директор на Дома за медико-социални грижи в с Бузовград, един от 30-те в страната, подробно обясни каква е процедурата по осиновяване на деца от дома и колко е невъзможно тя да бъде нарушена. 

2001 – Предизборно споразумение подписаха 7 леви партии и организации в община Казанлък за участие в коалиция „За България“: БСП, Комунистическа партия на България, Български земеделски народен съюз-1899, партия „Отечествен съюз“, Дружество „Тракия“, Български антифашистки съюз и Българска социалистическа младеж.

2002 – В културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък към момента членуваха 1350 души. 

2003 – Институтът по розата в Казанлък бе продал 900 хиляди броя розов разсад – 8 пъти повече спрямо предходната година. В Розовата долина посадъчният материал бе върху площ от 2 хиляди декара

2003 – ИМ „Искра“ и английската паралелка от СОУ „Екзарх Антим Първи“ организираха тематична вечер, посветена на 125-ата годишнина от Освобождението на България и 125 години от смъртта на журналиста – кореспондент на в. Дейли нюз и общественик Джанюариъс Макгахан.

2003 – Гостувайки в студиото на „Вис виталис“, художникът от Казанлък Апостол Заров съобщи, че той и баща му Никола Заров ще подарят картината си „Опълченци“ на руския президент Владимир Путин при посещението му в България на 3 март с. г.

2003 – „Как при разговор да се обръщаме към старозагорския митрополит Галактион?“ – на този въпрос на „Вис виталис“ отговори в интервю казанлъшкият свещеник отец Петко: „Правилно е с Ваше Високопреосвещенство. В църквата има черно и бяло духовенство. В бялото всеки си има титла“. Той оцени старозагорския митрополит Галактион, който имаше в същия ден рожден ден, като „млад и перспективен водач на църквата в област Стара Загора“.

2004 – Спектакълът „Мистерии в Долината“ на Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък бе презентиран на състоялата се в НДК – София Международна туристическа борса „Ваканция“ 2004. В борсата участваха над 200 фирми и организации, 10 от тях – от Казанлък.

2005 – Театър „Любомир Кабакчиев“ представи своята постановка „Една добра жена в една лоша зима“ на сцената на театрална работилница „Сфумато“ в София. Това бе първият от планираните три гастрола за месеца в столицата.

2005 – Паметна плоча на кардиохирурга проф. Генчо Кръстинов бе открита пред родния му дом в гр. Шипка по повод 90 години от рождението му.

2007 – На пресконференция кметът на Казанлък Стефан Дамянов обяви, че до края на годината ще започне изграждането на бизнес сграда на мястото на познатата на казанлъчани „дупка“ в центъра на  града. С решение на Върховния касационен съд делата за спорните имоти в центъра бяха приключили. Архитектурната разработка за визията на сградата бе на арх. Димитър Димитров, по чийто проект бе реконструиран и централният площад „Севтополис“. 

2008 – «Премиерът Сергей Станишев разпореди да бъдат направени предпроектни проучвания за изграждане на тунел под Шипка», съобщи в интервю областният управител на Стара Загора Мария Нейкова. Тя посочи, че инвеститори от Турция, Испания, Япония и Великобритания се интересуват от този проект. Проучване от японска страна преди години е показало, че цената на тунела е 125 млн. долара, а очакваната възвращаемост – 17.5 процента. В Габрово Живко Недев от Фонд «Републиканска пътна инфрастуктура» съобщи, че до края на 2008 г. проектът за тунел под Шипка ще бъде готов. Той прогнозира, че 250 млн. лв. ще струва изграждането на дългия 3 километра и 200 метра тунел, който ще намали наполовина разстоянието от Казанлък до Габрово. 

2009 – Казанлъшкият писател и главен редактор на литературното списание „Кула“ Стефан Бакърджиев спечели голямата награда в 8-то поредно издание на конкурса „Развитие“ за непубликуван български роман. Романът на Бакърджиев, който получи наградата „Екс Ориент лукс”, бе със заглавие “От изток иде светлина”. Той бе оценен като модерно историческо четиво.

2009 – Дисертацията на казанлъшкия лекар-стоматолог Стефан Пеев бе отличена от Държавната комисия по медицински науки и дисциплини като най-добър труд за годината. Отличието бе първото в областта на стоматологията и имплантологията. През 2009 г. в САЩ излезе от печат книга по имплантология, в която д-р Пеев бе единственият представител на Европа, включен с практически доклад.

2013 Настоящият патриарх е изключително човечен и достъпен човек“, коментира казанлъчанинът Жеко Кемалов след обявяването на новия български патриарх Неофит. Кемалов сподели, че се познава с него от 12 години, когато Неофит за кратко е ръководил Старозагорската епархия след кончината на Панкратий. През всички следващи години Кемалов нееднократно е ходил в Русе, като за всички големи християнски празници си е разменял поздравителни картички с Неофит.

2014 – В края на февруари нивото на казанлъшкия язовир „Копринка“ бе 60 млн. кубични метра вода. Пълният обем на язовира е 142 млн. куб. метра. Нивото на водата на язовира е нормално за сезона, коментираха специалистите от „Язовири и каскади”, които ежедневно следяха водното съоръжение.

2015 – С цел подобряване финансовото положение на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Ръжена директорът Нанка Арнаудова, подкрепена от кмета на населеното място Апостол Терзиев, изрази желание да бъдат дарени на училището земеделски земи, като средствата от тяхното управление да постъпват в бюджета на учебното заведение.Земеделските земи бяха ниви пета категория, разположени в местностите „Бузлуджа“ и „Саите“ в землището на селото и бяха на обща площ 52 дка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram