Днес, 25.11.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Завършено бе в този ден асфалтирането на отсечката връх Шипка – град Шипка, финансирано по програма „Фар“.

1996 – В с. Ветрен, община Мъглиж, бе учреден клуб на СДС.

1996 – Делян Николов и Иван Тодоров, бивши възпитаници на ТМЕТ „Ив. Хаджиенов“, спечелиха със своите дипломни работи двете големи награди на НТС в България с разработки в сферата на цифрово-програмното управление.

1997 – ТМЕТ „Ив. Хаджиенов“ получи 19 хиляди и 800  австрийски шилинга – дарение от Република Австрия.

1997 – Над 60 млн. /стари/ лева бяха задълженията на абонати към ВиК – Казанлък. 8 хиляди бяха пломбираните водомери на неиздължили се граждани.

1997 – В изложбената зала на ул. „Искра“ 4 бе открита изложбата „Резервáта“, рисувана фотография, на Светлозар Недев от Стара Загора.

1997 – В интервю за „Вис виталис“ актьорът Валентин Танев – част от състава, в ролята на Христо Стоичков, на спектакъла „Ла Страда“, сподели, че единствената боя, която не е влязла в живота му, е черната. „В България всичко е импровизация – и икономиката, и банковото дело, и здравеопазването, и просветата … Всичко. Не импровизираме само в мисленето си. За две неща се притеснявам: за цените и за децата си“, – каза още актьорът.

1999 – На специален разговор в София между представители на ръководството на Община Казанлък и Министерството на културата бе постигната договореност да се търсят варианти с взаимна ангажираност, за да не се закрива Художествената гимназия в Казанлък.

1999 – Пред многобройна публика в ДК „Арсенал“ бе представена новата поетична книга на Иван Динков „Спазми в отечеството“.В интервю за „Вис виталис“ поетът сподели, че поезията за него – това са изповедите, които раждат творческото безсъние; че словото не е нищо друго, освен продължение на личността.

1999 – В музей „Чудомир“ бе представена книгата на Иван Събчев „Хайде на Стъргалото“.Преди това по този повод писателят от Казанлък бе гоств студиото на „Вис виталис“.

2000 – Радио „Вис виталис“ направи и излъчи пълен запис на тържественото честване в НЧ „Искра“ на 156-ата годишнина от рождението на кап. Петко Войвода, организирано от Съюза на тракийските дружества в България и Дружество „Тракия“ в Казанлък. Слово произнесе Костадин Карамитрев – председател на Националното движение „Тракия“. В концертната програма участие взе народният певец Манол Михайлов.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ Любен Дилов-син, от Движение „Гергьовден“, на въпроса: „Ще управлява ли СДС заедно с „Гергьовден“?“, отговори: „По-важно е да знаем дали СДС може да управлява, знаят ли те какво искат? Ние делим хората на активни и пасивни, на такива, които правят така, че нещо да се случи, и такива, които чакат то да се случи“.

2000 – 25-ата си годишнина отпразнува в този ден „Топлофикация“ ЕАД – Казанлък.

2000 – В с. Долно Сахране бяха открити паметник на четника Тодор Минков и възпоменателен кът „Личности с неувяхваща слава“.

2000 – Театър „Л. Кабакчиев“ изигра в този ден 70-ото представление на спектакъла „Пипи сама вкъщи“ от Астрид Линдгрен.

2002 – Двама реставратори от Санкт Петербург пристигнаха в гр. Шипка, за да възстановят част от стенописите и 3 външни икони по фасадата на храм-паметника „Рождество Христово“. Нанасянето на златното покритие върху куполите започна през 2003 г.

2002 – В Руския културен център в София бе открита изложба от документални снимки и детски рисунки на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка.

2004 – В този ден в Казанлък бе представена книгата на Стамен Стаменов – председател на Асоциацията на феномените в България – „Кой управлява света? Събуди се, човечество!“. В интервю за „Вис виталис“ авторът каза: „Абсурдите в управлението на Земята идват от нейните най-високи етажи, които искат да имат господство над човечеството. Истинските управители на света са неговите сътворители – това са хората, които са, всъщност, малки богове“.

2005 – Управителят на  радио „Вис  Виталис“ Васил Самарски бе избран за член на Комисията по етика в електронните медии – саморегулиращ се орган, който да следи за спазването на Етичния кодекс в българските медии.    

2005 – Държавната комисия по сигурността на информацията – ДКСИ, организира в Казанлък, за първи път извън столицата, работна среща с домакинството на “Арсенал” АД. Специален гост бе Робърт Смит – зам.-директор по доставките и защита на конкуренцията на НАТО по поддръжката и снабдяването.

2005 –Сливането на две общински дружества одобриха общинските съветници. Медико-техническата лаборатория и Стоматологичният център станаха част от ДКЦ-1 с ново наименование: „Медико-стоматологичен център – Поликлиника Казанлък“. Управител стана д-р Красимир Йолевски.

2006 – 25 ноември е Международен ден срещу насилието над жени. По този повод областният пресцентър на полицията съобщи, че през 2006 г. едва 29 жени от Стара Загора са потърсили защита от домашно насилие. На 21.11.2006 г. в казанлъшката болница почина 34-годишна жена, след като пет дни по-рано бе пребита от 29-годишния си приятел. Дете на една година остана без майка. 

2006 – 14 потенциално защитени зони за птиците бяха представени на организираната от Районната инспекция по опазването на околната среда и водите – Стара Загора и Българското дружество за защита на птиците работна среща с експерти-еколози от областната и общинските администрации. Община Казанлък бе представена от старши експерт „Екология“ Петя Папазова и младши експерт „Ветеринарно-медицинска дейност“ д-р Антония Илиева. Най-близките до границите на община Казанлък защитени зони бяха Национален парк „Централен Балкан“ и язовир „Жребчево“.

2007 – Отборът на ВК «Казанлък» – девойки до 15 г., завърши първи в регионалния турнир, на който Казанлък бе домакин. В турнира участваха 8 отбора. Според треньора на момичетата от Казанлък Лариса Китипова, «нивото на останалите отбори в регион Странджа не дава възможност на тима от Казанлък да играе мотивиращо». 

2008 – Пет първи и две втори места спечелиха младите физици от школата на Теодосий Теодосиев в Пролетното национално състезание по физика в Стара Загора.

2008 – „От началото на годината са получени 205 обаждания на денонощната консултативна линия за жени и деца, преживели домашно насилие“, – съобщи в интервю за радио „Вис виталис“ Татяна Чекова – ръководител на Кризисен център «Самарянска къща» в Стара Загора. За този период в центъра имаше настанени 53 клиенти, от които 22 жени и 31 деца.

2009 – Международна кампания “16 дни против насилието” стартира  Сдружение “Самаряни” – Стара Загора, създадено през 2004 г. и имащо един от най-големите кризисни центрове в България. Кампанията се организира всяка година в периода от 25 ноември до 10 декември в повече от 130 държави.

2010 – „Благотворителност в навечерието на Рождество Христово”, това бе надсловът на проекта на 12-класничката от НГПИД „Дечко Узунов” Мариела Цонева, адресиран към децата и младежите с увреждания в Интерната в Мъглиж. В интервю за „Вис виталис“ Мариела сподели: „Вече два пъти носим материали в интерната, където децата изработват картички и рисуват. Идеята е да сме полезни на тези деца и да постигнем повече близост в духовното общуване”. С изработените картички и картини от децата и младежите в Интерната в Мъглиж и от учениците от Художествената гимназия бе открита  благотворителна изложба.

2012 – В Казанлък бе открита първата площадка за стрийт фитнес по инициатива на млади хора от ПП ГЕРБ. Съоръжението, с уреди за фитнес на открито, бе изградено южно от стадион „Севтополис 2“. Лентата бе прерязана от лидера на младежите от ГЕРБ – Казанлък Боян Каличков.

2012 – Двете млади поп изпълнителки от Казанлък – Надежда Димитрова на 17 г. и Ивелина Станчева на 12 г. , възпитанички на вокалния педагог Стефка Денева, стигнаха до челните позиции на финалите на Европейския поп конкурс в Берлин. На Надежда журито отреди 4-то място, а Ивелина получи поощрителна награда.

2012 – В Казанлък бе проведена втора творческа среща на поетичния монограм ”Покана към моята душа”, събиращ творци на словото, неиздавали свои произведения. Идеята за този монограм бе на поетесата Румяна Григорова и НЧ „Искра”.

2012 – С 15 хиляди лева се обогати създаденият през предходната година Фонд в подкрепа на младите казанлъшки таланти, основан от Ротари клуб – Казанлък и Иннър Уийл Клуб – Казанлък. Средствата бяха набрани на благотворителна вечер. През 2011 г. във фонда влязоха 22 хиляди лева.

2012 – 100 години от създаването си отпразнува  ОУ „Св. Климент Охридски” в село Горно Черковище.

2013 – „Внасям в съда обвинителния акт срещу кмета на Павел баня Станимир Радевски“, съобщи Нейка Тенева, зам.-окръжен прокурор на Стара Загора. Според нея срещу кмета на Павел баня са повдигнати обвинения по чл. 282 от НК за длъжностни престъпления, свързани с комплекс „Плажа“ в курортния град. Обвиненията бяха три, защото са свързани с обекти с три вида собственост – публична общинска, частна общинска и частна. Радевски бе задържан на 8 февруари с. г., заедно с бизнесмена Теньо Паунов, към момента вече покойник. Според разследващите Радевски бе ощетил общината с над 803 000 лв., като прехвърлил на Паунов 5 урегулирани поземлени имота, заедно с прилежащите към тях сгради и съоръжения, без да има решение на Общинския съвет за това. След ареста Радевски заяви, че не е виновен и че е действал въз основа на решение на Общинския съвет. Впоследствие невинността му бе доказана.

2014 – „500 са социалистите в областта, които вече имат електронни карти“, съобщи в този ден председателят на областната организация на социалистите Васил Самарски. „Курсът към обновление  на БСП преминава и през раздялата с хартиените партийни книжки“, допълни той.

2014 – Изложба  „Цветна импресия“ бе открита в арт галерията към хотел „Веста“. Със свои платна в нея се включиха Даниела Колева и Евгени Чалъков от Казанлък и Наталия Димова от Варна. Изложбата откри изкуствоведът Стефан Тенев.

2014 –КЕС „Селт“ спечели две вицешампионски места в Държавното първенство по спортно катерене – дисциплина трудност за деца, юноши и девойки. Домакин бе Велико Търново. Медалите за клуба заслужиха Йоанна Недялкова при момичета 10-11 години и Васил Цветков при състезатели до 19 години.

2015 – Първата „Зелена класна стая” бе открита в ОУ „Чудомир”. Тя бе първата по рода си класна стая на открито, по проект „Пасивна еко класна стая“. Първите си зелени уроци тук получиха децата от 3 „в” клас на основното училище. С разработването на проекта се бе заела известната архитектка, свързана с Казанлък, Гергана Барабонкова, която живееше в САЩ. Донка Севданска – директор на ОУ „Чудомир”, връчи награди на участници в конкурса за детска рисунка „Пазете земята чиста”.

2015 – На поредния благотворителен концерт в подкрепа терапията на казанлъчанина Диан Костов бяха събрани 310 лева. За каузата на 28-годишния фармацевт, нуждаещ се от спешно лечение, пяха солистите на Вокална студия „Искрица” и танцуваха представители на КСТ „Киара-Н” от НЧ„Искра“. Концертът бе осъществен със съдействието на диджей Смилян Караганчев и ретро-бар „Градини”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram