Днес, 25.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – На специална среща с журналисти и граждани зам.-кметът Георги Минев и Ваня Златанова – началник на Управление „Култура“ в Община Казанлък, споделиха впечатленията си от гостуването си в гр. Кочани, Македония, където бяха поканени за участие в Петия празник на ориза.

1996 – Фирма „Динамика“ обслужваше пътниците в общината с 36 автобуса. Разкрити бяха 4 павилиона за продажба на билети за градския транспорт и за контрол на разписанието на автобусите.

1997 – Концерт по повод 30-ата си годишнина изнесе хор „Искра“, а по повод 25-ата си годишнина – концерт изнесе смесен хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“.

1997 – По случай Димитровден и празника на село Розово самодейци от местното читалище представиха спектакъла „Върла магесница“.

1999 – Продължаваше започналата преди месеци от „Далекосъобщения“ – клон Казанлък подмяна на кабели в кабелната мрежа на града. До края на годината бяха кабелизирани 7 жилищни блока в кв. „Изток“.

2000 – В този ден в Павел баня, в присъствието на ръководителя на Фонда за регионални инвестиции Благовест Георгиев, официално бе приет обект за дълбока канализация в централната част на града. За ремонтните дейности фондът бе отпуснал 271 хил. лева след защитен от Община Павел баня проект.

2000 – Оценки 3 и 1/2 получиха от клуба на движение „Гергьовден“ в Казанлък за първата година от управлението кметът Стефан Дервишев и Общинският съвет в Казанлък.

2000 – Самостоятелен концерт изнесе Петко Генков – класическа китара, със съдействието на Фондация „Чудомир“, фирма „България К“ и „Вифор“ ООД – Казанлък.

2001 – След участието си в предаване за ученици, група млади казанлъчани оставиха своите послания в Паметната книга на радиото. Някои от тях: Любка Георгиева – „За да съм винаги в час, слушам „Вис виталис“ аз!“; Мариела Петкова – „Децата от нашия град са най-добрите в целия свят!“; Вяра Панчева –  „Нека всички се хванем за ръце и се запътим към един по-добър свят!“; Виктория Чучумишева – „Усмихвайте се и се забавлявайте повече!“; Александра Добрева – „Винаги ще има утре. Винаги ще има надежда. Винаги ще има обич. Така че – нека да живеем, нека да вярваме в надеждата и нека се обичаме!!!“.

2002 – 9800 лв. отпусна Министерството на културата за подмяна на покрива на Казанлъшката тракийска гробница, ремонт на който за последен път бе правен през 1959 г.

2002 – В родната къща на Цвятко Радойнов в с. Крън бе открит археологически център. Възстановена бе етнографската експозиция в дома на големия антифашист.

2004 – С бронзови отличия от Държавното първенство за юноши, младежи и аматьори по спортни танци в Сливен се завърна казанлъшката двойка от клуб „Роза“ Ина Чокова и Станислав Савов.

2004 – С почетен медал от 15-я супермаратон Виена – Будапеща се завърна ултрамаратонецът от Казанлък Ради Милев.

2004 – Репортаж на „Вис виталис“ от Художествената галерия в Казанлък отрази откриването на експозиция с новооткритите златни находища в региона.

2004 – В отговор на въпроса „Какво означава да спестяваш?“ за предаването „Да попитаме… младите, децата и възрастните“, с водещ Георги Манев, един от отговорите на децата бе: „Да си оставиш от шоколада за после“.

2005 – В литературния конкурс на ОУ „Мати Болгария“, посветен на Деня на народните будители, участваха 30 ученици. Награди получиха 8 от тях. Първото място при най-малките зае Светломир Славчев от 3 клас с есето си „Служба ученик“. Във втора възрастова група първа бе Стела Иванова от 5 клас със стихотворението „Снощи“.

2005 – „Търговски комплекс „Казанлък“ ще бъде построен в руския град Толияти. Градската дума в Толияти вече е определила 1500 кв. м. в един от най-престижните квартали, където ще бъде построен комплексът, който ще включва малки магазини и ресторант в битов стил“, – каза на пресконференция кметът Стефан Дамянов след завръщането си от руския град.

2005 – Гражданският комитет „България за мир“, Гражданското опълчение и партия „Атака“ организираха общоградско протестно шествие под надслов „Не на американските бази в България. Не на националното предателство“. Декларация от името на участниците бе изпратена до всички национални институции.

2005 – Казанлъшкият автопилот Стефан Панчугов стана  републикански шампион в най-високия клас за автомобили над 2 400 кубически сантиметра.

2006 – Изложба на детски рисунки „Децата искат мир“ бе открита в Казанлък в този ден. Творбите бяха на 20 ромски деца, възпитаници на ОУ „Антон Страшимиров“. Изложбата бе посветена на децата по света, за мир и щастливо детство и в памет на 12-годишната Садако, една от жертвите на хвърлената над Хирошима атомна бомба по време на Втората световна война.

2007 – Програмата “Живот и реализация на младите хора”, приета на 23 октомври от Общински съвет-Казанлък, официално бе връчена на 7-те кандидати за кмет на община Казанлък, на обществения посредник и на изпълняващия длъжността кмет. Документът представлява дългосрочна стратегия за превръщането на града ни в привлекателно място за младите хора.

2007 – За по-малко от пет минути стачкуващи учители от Казанлък и района блокираха в този ден  кръстовището до хотел “Казанлък». Част от протестиращите негодуваха, че медиите не отразявали техния протест, както и че в националните медии нямало информация, че казанлъшките учители стачкуват.

2008 – Концерт под надслов „Песни за любовта“ бе изнесен в музей-галерията с участието на тенора Симеон Симеонов, завършил Музикална академия в София и специализирал в Рим, Италия.

2009 – Електронен дневник – това нововъведение бе вече факт за ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък. Гимназията се оказа единственото училище в област Стара Загора към момента, което заработи с такъв електронен дневник по идея на директора на училището Рени Червенкова. „Да бъде по-добра комуникацията училище – родители – това е целта, която си поставяме“, каза в интервю за радио „Вис виталис“ Червенкова. Електронният дневник бе създаден от преподавателите Владислав Христов и Здравка Петканова. Политиката на Министерството на образованието бе през 2010 г. такива  дневници да бъдат въведени във всички български училища.

2010 – Данъчните инспектори от Старозагорска област запорираха банкови сметки, движимо и недвижимо имущество на 1011 фирми в региона. Близо 1/3 бяха от община Казанлък за неплатен данък печалба.

2010 – 27 джамии от Старозагорско преминаха под ръководството на Пловдивското районно мюфтийство. До този момент мюсюлманските храмове бяха под опеката на Районното мюфтийство в Хасково.

2012 – Молебен и водосвет за здраве на жените с онкологични заболявания и техните семейства от община Казанлък бяха отслужени в храм „Успение на Св. Богородица”. Организатор на събитието, с което бе отбелязан Световният месец  за борба с рака на гърдата, бе Сдружението на онкоболните и техните сподвижници в Казанлък, в което към момента членуваха 35 жени. То е създадено през 2005 г. по инициатива на Цвета Райнова и Ваня Дянкова.

2012 – С 50 000 лв. бе увеличена издръжката на НЧ „Искра“ с решение на Общинския съвет. В замяна на дофинансирането бяха предадени материалните активи на Театър „Любомир Кабакчиев”, които се намираха в читалището.

2012 – Със специални отличия в категория „Рисунка” бяха отличени 8 ученици от НГПИД „Акад. Дечко Узунов”, които взеха участие в Националния ученически конкурс „100 години Балканска Освободителна война”. Със специална грамота на Министерството на културата бе удостоена Художествената гимназия в Казанлък, училището, което представи и цялата област Стара Загора  в националната проява.

2014 –Четири златни и два сребърни медала спечелиха състезателите на „Аргус ММА“ – Казанлък от участието си в състезанието с олекотен правилник TRIBE FC: Dominator в столичната зала „Триадица“. Над 80 участници събра събитието, в което сили премериха състезатели от цялата страна и от Македония. Носител на златен медал в групата при мъже дивизия, 61кг., бе възпитаникът на казанлъшкия треньор Красимир Аладжов Диан Минчев. В категория 84 кг. сребърен медал за клуба си  спечели Стефан Кръстев. Гюлтен Котелов бе с първо място при 66-килограмовите. В категория 70 кг., медал спечели Дориан Дерменджиев, който се пребори за златното отличие. Класирането при мъже дивизия, 93 кг., оглави отново казанлъшки състезател – Тенчо Караенев.

2014 – Кметът на община Гурково инж. Стоян Бонев откри фестивала ”С песните на Билчин юнак през вековете“, провеждащ се в града за 15-и път. В него участие взеха 40 състава. Община Казанлък бе представена от читалище „Искра“ и читалищата в Хаджи Димитрово и Шейново, както и от Пенсионерския клуб.

2014 – Казанлъшкият „Арт фест мултимедия“ гостува в „Нощта на фотографията” в Пловдив като част от ежегодния фестивал „Международни фотографски срещи, 2014”. Той бе представен от фотограф-художника Бедрос Азинян, който организира за първи път феста „Мултимедия“ две години по-рано в рамките на тракийските празници „Докоснати от древността” в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram