Днес, 25.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Водещата на предиобедния блок Снежана Майсторова в жива линия със слушателите на „Вис виталис“ търсеше мнението им по две спорни теми: Какво ще промени ученическата униформа в поведението и съзнанието на днешния ученик? Съгласни ли сте да бъде въведен вечерен час и защо? Повечето слушатели отговориха, че униформите са вече отживелица, но вечерен час е необходим – заради безопасността на учениците, но при съответния контрол дали той се спазва.

1997 – Изцяло ремонтиран и осветен след приключили в този ден възстановителни дейности бе подлезът до жп гара Казанлък. Разходите бяха 1 млн. и 200 хиляди стари лева.

1997 – В КДК бе открита изложба-базар, пейзажи и масло, на художника-любител от Казанлък Дончо Буянов.

1997 – В с. Габарево се състоя премиера на книгата на д-р Димитър Няголов „16 милиарда минзухари“.

1998 – Учениците от ШИ „Ем. Манолов“ при НЧ „Искра“ Владимир Моллов и Цветан Овчаров завоюваха съответно първо и второ място в Международен конкурс за китаристи и акордеонисти.

1999 – Министърът на отбраната Георги Ананиев посети Казанлък, за да окаже подкрепа на кандидата за кмет на община Казанлък от СДС Даниил Азманов. От началото на годината до тази дата 4 хиляди офицери и сержанти бяха напуснали Българската армия.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ Любен Дилов-син заяви, че в страната зрее напрежение – социално, икономическо и политическо.

2000 – Поради липса на средства Дружеството на глухите в Казанлък не отбеляза по никакъв начин Деня на глухите хора, който е на 25-ти септември.

2000 – В София  се състоя премиерата на филма за акад. Дечко Узунов, заснет от БНТ и в Казанлък, по повод 100 години от рождението на художника.

2000 – Над 20 екзотични и редки видове животни представи в открития в този ден терариум в КДК – Казанлък Владислав Иванов, завърнал се наскоро от Лондонския зоопарк.

2001 – В млекокомбината на „Маркели“ АД в Казанлък бе въведено производство на сирена по холандска технология. Бе открит паметник-пластика – отлята от месинг крава, на скулптора Петър Маламатенов.

2001 – В петия ден на медийното си мълчание медиите в Казанлък отказаха среща с кмета Стефан Дервишев в предложения от него формат – заедно със заместниците му.

2002 – Казанлъшкото представителство на Алианс Франсез бе включено в луксозния справочник от 160 страници, съдържащ информация за франкофонските организации в 130 страни. В България алиансите бяха 8, а по света – 1065.

2003 – „Всички сме романтици, искаме да бъдем обичани, а не правим достатъчно за това“, каза в интервю за радиото поетесата от Казанлък Румяна Григорова, представяйки новата си стихосбирка. „Закъсняла равносметка“. Представените в нея стихове авторката бе събирала 9 години.

2004 – За втора поредна година Ротаракт клуб – Казанлък организира турнир по спортна стрелба за ротарианци и ротарактори на стрелбище „Рипелон“ край Казанлък.

2005 – В рамките на Празниците в Долината на тракийските царе на площад „Севтополис“ бе представен спектакълът на Лили Игнатова „Орфей и Евридика“.

 2006 – 4 фирми от Казанлък бяха сред 1276-те участници в международната изложба по машиностроене в рамките на 62-я Есенен панаир в Пловдив. „Арсенал“ АД, което бе сред традиционните участници, представи на щанда си металорежещи машини и инструментална екипировка. Другите фирми от Казанлък със собствени щандове бяха: „Еврофлуид Хидравлик България“ ООД, „Крес Д“ ЕООД и „Хранмеханика“ ООД.

2006 – Надписите, останали от османско време, проучваше в Казанлък проф. Катерина Венедикова. В интервю за радиото тя съобщи, че откритите надписи са много по-красиви, големи и импозантни в сравнение с други райони на България и че в Казанлък е запазена единствената по рода си в страната 10-стенна колона с надпис от 17-ти век.

2007 – В зала «Младост» на Читалище „Напред” в гр. Павел баня се проведе творческа среща с поетесата Соня Фурнаджиева, дъщеря на Стефан Фурнаджиев, един от най-популярните поети, родени и творили в Габарево. Творчеството на поетесата бе представено от журналиста Венелин Георгиев.

2007 – След турнетата си в Кипър и Русия Фолклорният танцов ансамбъл „Детелини” – гр. Павел баня с хореограф Недка Кавръкова се завърна от Република Македония, където представи България на XXII Международен фолклорен фестивал „Истибанско здраво-живо”, в който участваха 12 класни ансамбъла от 9 държави. „Детелини”, ансамбълът на турското радио „Никара” и танцьорите от Украйна бяха сред най-добре представилите се участници.

2008 – Община Казанлък да поеме разходите по погребението на археолога доктор Георги Китов. Това реши местният парламент и упълномощи кмета на града Стефан Дамянов да предприеме необходимите процедури. Доктор Георги Китов е Почетен гражданин на Казанлък от 2005 година. Благодарение на неговите открития в касата на историческия музей в града постъпваха над 300 хиляди лева. Главният финансист на Общината Димитър Димитров не беше доволен от решението и помоли да му бъде посочено откъде да вземе сумата за изплащане разходите по погребението на археолога.

2008 – Общинският съвет утвърди на свое заседание д-р Петър Лучев за управител на „Диагностичен консултативен център Поликлиника – Казанлък” ЕООД и взе решение  МБАЛ в града да носи името на видния казанлъшки лекар и общественик д-р Христо Стамболски. Съветниците приеха и Програма за намаляване популацията на бездомните кучета в общината.

2008 – Районен съд – Стара Загора постанови присъда от 9 месеца лишаване от свобода за черногорския наркобос Будимир Куйович. Това бе първата ефективна присъда на Куйович, който призна вината си и се извини пред съда. Присъдата бе по дело за хулиганство, изразяващо се в размахване на цинични жестове срещу журналисти и аудиторията на техните медии.

2008 – Театър „Любомир Кабакчиев“ представи в този ден премиерния си провокативен спектакъл „Трите часа“ по Питър Шафър. Режисьор бе Тодор Боянов, сценографията и костюмите бяха на Кънчо Касабов, участваха актьорите Петя Янкова, Атанас Чопов и Неделчо Неделчев.

2009 – Двама нови общински съветници положиха клетва в началото на 18-ото заседание на местния законодателен орган: икономистът Янита Прангова от групата на ГЕРБ и д-р Таня Буркова от БСП. Прангова – на мястото на Димитър Христов от ГЕРБ, който поиска от ОИК да прекрати предсрочно пълномощията му поради смяна на местожителството му;  д-р Буркова – на мястото на Генчо Кръстинов, който се оттегли по здравословни причини.

2009 – Председателят на Общинския съвет Васил Самарски представи доклад и проект за решение на проблемите в район „Люляк” в Казанлък, в който живеят над 300 души. „Ситуацията е повече от тревожна, – коментира Самарски. – Условията на живот там са недопустими за европейски град в 21-ви век. Натрупването на проблемите там продължава повече от 50 години“. Съставена бе специална Временна комисия. Реакцията на кмета Стефан Дамянов бе, че от 3 години знае за проблемите на живеещите там, но за решаването им в момента средства няма и трябва да се търсят други начини.

2009 – Общинският съвет подкрепи кандидатстването за кредит от Фонд „Флаг” за изграждане на канализационна мрежа, реконструкция на водопроводна и пътна мрежа на казанлъшкия квартал „Хр. Ботев”, както и за изграждане на 1-я етап от помпена станция в Овощник. Кредитът бе в размер до 4 млн. и 600 хил. лева със срок на погасяване до декември 2010 година.

2010 – Баба Любка и баба Бяла, пенсионерки – учителки, съответно на 76 и 86 години, за пореден път поставиха на вниманието на Общината въпроса за опазване на имуществото и земеделската продукция в местността „Старите лозя” край Казанлък. Възрастните жени се жалваха, че са били заплашвани от цигани, навлезли в имотите им, откъдето отмъкнали земеделска продукция. От години тази тенденция не се е променяла, споделиха те пред екип на радио „Вис виталис“.

2012 – З2 от общо 138 къщи, незаконно построени върху частни, общински и държавни имоти, бяха съборени в ромската махала на Мъглиж. Подготовката за събарянето бе продължила близо 7 месеца и бе съгласувана със самите роми.

2012 – Ден на диалога между законодателната и местната власт бе проведен в Стара Загора с участието на народните представители от ГЕРБ, кметове на общини, председатели на общински съвети, общински съветници, представители на неправителствени организации, медии.

2013 – С прожекция на филма „Пистолет, куфар и три смърдящи варела“, дело на родения в Казанлък режисьор Георги Костов, бе открито второто издание на „София филм фест“ в Казанлък. В рамките на филмовата фиеста бяха представени 17 филма – 12 игрални и 5 късометражни.

2013 – След успешен старт през предходния творчески сезон в Народно читалище „Искра-1860″ започна второто издание на „Есенна дъга на изкуствата“. Инициативата имаше за цел да представи  читалищната дейност пред казанлъшката публика. Една от есенните прояви на казанлъшкото читалище бе и забавният конкурс за игра и красота „Ретро Мини Мис“ и Мини Мистър „ Градини“.

2013 – ГМ Красимир Русев завоюва злато на 64-тото Държавно отборно първенство по шахмат за мъже в Слънчев бряг.

2014 – Много приятели и любители на живописта от Казанлък присъстваха на първата изложба на Дина Пападакис, която бе открита в залите на Шипковата къща в Казанлък.

2014 – 17-годишният възпитаник на ПГ „Иван Хаджиенов“ Павел Павлов спечели национално състезание на хостингова фирма ICN. Сред 5-мата финалисти на конкурса за СЕО оптимизация, утвърдени имена в бранша, казанлъчанинът успя да впечатли със знанията си и прилагането на законите на оптимизацията в интернет пространството. Павел бе първи и в националния конкурс „Аз мога тук и сега“.

2014 – Европейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието „Българско розово масло“ като част от списъка със защитени географски обозначения. Комисията подчерта, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина, а списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.

2015 – 43 картини под заглавието „Есен” на художника Румен Петков бяха подредени в залата на Културно-информационния център в Казанлък.

2015 – Въпреки че 2015 година се определяше като най-горещата, откакто има статистика, през летните месеци в Града на розите не бяха регистрирани температурни рекорди. Най-високата температура бе отчетена на 30 юли – 36,4 градуса. От Метеорологичната станция в Казанлък отчетоха, че и през зимните месеци на годината също не са регистрирани температурни рекорди. Най-студеният ден в Казанлък за 2015 г. бе 8 януари, когато живакът падна до минус 14.1 градуса.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram