Днес, 24.12.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – 70 хиляди /стари/ лева дари Заводът за пружини в с. Крън на Детската специализирана болница в Бузовград.

1997 – В столичния район „Триадица“ се състоя премиера на книгата на казанлъшкия автор Атанас Гърков „Генералът от пехотата Иван Вълков“.

1998 – Митрополит Калиник освети първата копка за параклиса в гробищния парк в Казанлък.  За изграждането му се разчиташе на дарения.

1998 – В сравнение с предходната година постъпленията от Казанлък в Спортния тотализатор бяха увеличени с 30% – с 470 млн. /стари/ лева. Изплатените през годината печалби на казанлъчани бяха 152 млн. /стари/ лева. Тото-милионерите в Казанлък за 1998 г. бяха 45.

2000 – В коледната нощ радио „Вис виталис“ излъчи в 5 части радиодраматизацията по световноизвестния филм на Уорнър Брадърс „Иисус“ – по повод навършването на 2000 години от рождението на Исус Христос.

2000 – С малки програми по домовете под надслов „Тебе славим, Коледо“ по предварителни заявки гостуваха деца от фолклорния ансамбъл „Палавници“ – Казанлък. През следващата година подобна инициатива предприе и мъжката вокална група от с. Крън „Нашенци“.

2003 – 37-годишният офицер от казанлъшката бригада Наско Люцканов бе определен за следващия военен губернатор на иракската провинция Кербала. Мисията на българския контингент започна в началото на 2004 г.

2007 – Специално коледно предаване с времетраене 3 ч. 15 мин. подготвиха радио «Вис виталис» и Пресс ТВ  –  „Репортерска Коледа“. То отразяваше разноликата Коледа на жителите на община Казанлък – вярвания, традиции, съдби, хора, сбъднати желания.

2007 – Три деца се родиха в навечерието на Коледа в АГО – Казанлък: Петко, Христиана и Гюляй. Родителите на Петко и Христиана са от Казанлък, а на Гюляй – от Александрово.

2008 – Казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян получи награда от международния фестивал на италианската организация „Енте Билатерал туризъм“. Наградата му бе връчена на специална церемония в един от най-старите хотели във Венеция – „Монако гранд канал“.

2013 – За втора поредна година учениците от Неделното училище към храма „Св. Йоан Предтеча” навръх Рождество Христово изнесоха своя коледен спектакъл – „Гост“ по Константин Павлов. Неделното училище съществуваше от две години, негов ръководител бе психологът и теолог Ани Стефанова. В него се обучаваха 10 деца на възраст от 6 до 14 години.

2013 – Традиционният български обичай Коледуване бе представен на централния площад „Севтополис”. Включиха се самодейни групи от казанлъшките читалища и читалищата от селата. Концертът-спектакъл бе открит от коледарска група на АНПТ ”Искра”.

2014 – И в деня срещу Бъдни вечер продължи кампанията „Коледа за теб“ на МГ „Вис виталис“. Екипът посети самотния незрящ столетник Рачо Муеров от с. Енина само час, след като дядото бе паднал и си счупил крака. Кметът Веселин Андреев веднага изпрати помощ. Освен коледните подаръци, поднесени от „Вис виталис“, красива коледна картичка му донесоха и децата от клуб „Млад възрожденец” при ОУ „Христо Ботев” в Енина.

2014 – Безспорен бе приносът на фотографа Костадин Колев за блясъка на някогашния казанлъшки официоз вестник „Искра”. Страниците пазят невероятните снимки на майстора на черно-бялата фотография. Шест години по-рано фотографът нареди изложба от 30 свои творби, за да отбележи 60-тата си годишнина. В този момент обаче Коцето бе забравен. Новите хора в редакцията на „Искра” не го познаваха. Към момента Колев бе самотен и болен, живееше като клошар. „Коледа за теб“ му помогна да посрещне Бъдни вечер с разнообразни и хубави продукти.

2014 – „Въпреки че държавата изоставя инвалидите, ние не я изоставяме“. Така коментира незрящият дядо Слави Тенев отношението към възрастните и стари хора. За света около него разказа съпругата му Тинка. Екип на МГ „Вис витаис“ посети възрастния човек в рамките на кампанията „Коледа за теб“ и му поднесе като подарък пакет с хранителни продукти.

2014 – Три деца на възраст от 2 до 6 години, живеещи само с майка си, месеци наред без ток, откри екипът на МГ „Вис виталис“ в този ден. Те обитаваха студена мизерна стая без тоалетна в партерен етаж на казанлъшки блок в квартал „Васил Левски“. С това посещение, при което децата получиха пакети с хранителни продукти, приключи инициативата на МГ „Вис виталис“ „Коледа за теб!“, с която екипът, с помощта на казанлъшки фирми, осигури трапеза на Бъдни вечер на около 100 семейства в неравностойно положение.

2014 – С приказна Коледна трапеза 15 народни читалища на територията на община Казанлък поздравиха общинската администрация. Прекрасно украсените погачи, пити, вити баници, сарми, сладкиши и още много традиционни ястия за Бъдни вечер и Коледа подредиха във фоайето на сградата на Община Казанлък сръчните майсторки от читалищата. Заедно с това имаше песни и наричания – така, както повелява традицията за този голям зимен празник.

2015 – Казанлъшкият коафьор Стенли Нанчев издаде  първия си албум с рождественски песни. Сред тях има и две авторски коледни песни, изпълнени заедно с друга казанлъшка певица – Ганка Добрева.

2016 – Снимка на казанлъчанина Димитър Караниколов ще обиколи света за празниците. Тя е избора на National Geographic България за своя коледна картичка, която да разпрати по света.

2017 – Не един, не двама, а близо 100 Дядо Коледовци посрещнаха стотици малчугани в центъра на Казанлък. Всички те пристигнаха на мощни мотори и раздаваха подаръци за децата. Изненадата подготвиха мотористите от града на розите.

2019 – Мощният рев на моторите огласи централния площад на Казанлък. За поредна година мотористи от града събраха средства, за да приготвят торбички с лакомства за малчуганите, които се събират на площад „Севтополис“.  Близо 100 мотористи, облечени с костюми на Дядо Коледа влязаха със своите возила в центъра на Казанлък. И млади и стари се снимаха с тях под коледната елха на града.

2021 – Марко Тодоров от с. Елхово помоли старозагорския митрополит Киприан да се намеси в назрелия спор между него и местния отец, който в навечерието на празниците му забранил да влиза в храма „Св. Архангел Михаил“. Младият мъж, който е добре познат на обществеността в района на николаевско с благотворителната си дейност, почит към традициите и църквата, е  в положение на „низвергнат“ – нежелан, прогонен и обиден, при това от „Божи човек“. Не заслужавам подобно отношение, разказва Марко във видеопосланието си, което се надява да стигне до митрополит Киприан.

2021 – Над 700 торбички с лакомства подариха на малчуганите мотористи от Казанлък. След година прекъсване, заради пандемията, те отново зарадваха казанлъчани с инициативата Мото Коледа. Близо 100 мотористи, облечени като Дядо Коледа влязоха на централния площад, като раздаването на подаръците се проведе под елхата в центъра на града. Емоцията и настроението за малки и големи бе другият голям подарък за казанлъчани, които не забравиха да си направят снимка и честитят празниците.

2022 – Над 200 мотористи, облечени, като Дядо Коледа зарадваха малчуганите на Казанлък. Те бяха приготвили 1200 торбички с лакомства, които раздадоха на децата, събрали се в центъра на града за атрактивното пристигане на мотористите. И малки и големи се снимаха с мотористите и си пожелаха весели празнични дни.

2022 – МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД приключва 2022г. с още двама млади специалисти, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Кети Маналова-Владкова.

Д-р Христина Щерева приключи успешно своята специализация и официално е лекарq специалист по кардиология. Д-р Ваня Славова, която завърши специалност „Клинична лаборатория“, подкрепяна и обучавана от д-р Испирева и д-р Бойчева, също се присъединява към екипа на казанлъшката болница.

Д-р Славова е и стипендиант на Община Казанлък по програмата за подкрепа на лекари и медицински специалисти. За целия период на своята четиригодишна специализация тя получаваше стипендия за обучение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram