Днес, 24.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – За председател на ДПС – Казанлък бе избрана Йълдъз Црънкова.

1997 – Гостуващият в Старозагорския регион депутат от Евролевицата Иван Бойков прогнозира: „Кризисните моменти в управлението на ОДС ще бъдат в края на 1998 г., а политическата криза ще настъпи в началото на 1999 г.“.

1997 – Излезе от печат поредната детска книга на Мария Пройкова – „Катеричката Пейдж“, илюстрирана от младата художничка Нона Иванова.

1999 – „Не рисувайте съдбата ни, ние можем сами!“ – под този девиз преминаваха всички инициативи на учениците от Художествената гимназия в Казанлък срещу решението на Министерството на културата училището да бъде закрито. Вечерта в парк „Розариум“ те организираха концерт под същия надслов.

1999 – Вокална група „Искрица“ към НЧ „Искра“ с ръководител Стефка Денева изнесе съвместен концерт с Мими Иванова и Развигор Попов. „За детската публика са нужни много качества, за да се достигне върхът. Хубавото време не е свършило“, каза Мими Иванова в интервю на Цветан Георгиев.

2000 – Началникът на ТЕЦ – Казанлък инж. Николай Колев гостува в студиото на радио „Вис виталис“. Поводът бе 25 години ТЕЦ в Казанлък.

2000 – С участието на ученици от казанлъшките училища в рамките на акцията на Съюза за екология и прогрес бяха посадени 150 дръвчета – явор, бреза, черница и вишна.

2000 – За първи път България се представи на европейско изложение-среща на погребалните фирми, което се проведе в гр. Бърно, Чехия.  В него участваха погребални агенции от София, Пловдив, Русе, Разград и Бургас. Казанлък бе представен от ПБ „Танатос“.

2001 – Приключи в този ден сеитбената кампания в община Казанлък. Засети бяха 39430 декара с пшеница, 17860 – с ечемик, 8450 – с ръж и 3830 – с третикале.

2001 – Възпитанички на ШИ „Емануил Манолов“ спечелиха престижни награди от национални конкурси, проведени в Русе. Петя Ставрева спечели първата и специалната награда в конкурса за изявени таланти. Стела Симова взе 4-та награда от националния конкурс „Шуберт“. Надя Цанова завоюва 4-та награда от Първия международен конкурс за пианисти „Заелер“. Тя спечели и  едногодишна специализация в майсторски клас в Германия.

2001 – Ивелин Колев от Казанлък стана втори в Десетия юбилеен турнир „Искам, вярвам, мога“ под патронажа на сем. Малееви. Срещата за финала на веригата „Мастърс“ бе във Варна.

2002 – Трето място в комплексното класиране завоюва състезателната двойка на клуб „Роза“ Десислава Попова и Мартин Карагьозов на открития турнир на Българската федерация по спортни танци в Русе.

2003 – Радио „Вис виталис“ въведе в програмата си рубриката „Преди година“ – в нея бе излъчвана информация от новинарския архив за събития, състояли се на същата дата година по-рано. Идеята бе слушателите да могат да правят сравнения и да проследяват развитието на града и общината.

2004 – Театър „Л. Кабакчиев“ замина на турне в побратимения на Казанлък руски град Толияти. То бе част от договорения културен обмен между двата града. Пред руска публика с голям успех казанлъшкият театър представи спектакъла „Господин Колперт“ от Давид Гизелман, с режисьор Боян Славов.

2004 – Изложба от 35 избрани творби на изявени ученици от ПГ по пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък бе открита в Народното събрание.

2005 – Национална конференция на тема “Гражданите и общинският бюджет” се проведе в Казанлък с участието на 65 представители от над 30 общини в България. Целта на срещата, организирана от сдружение „Болкан Асист“, бе да се сподели опитът в разработването и общественото обсъждане на общинските бюджети.

2005 – „Към момента планинският спасителен отряд при БЧК – Казанлък наброява 13 души“, – каза в интервю за радиото ръководителят на доброволците Васил Кърпачев. На територията на страната към структурата на Червеният кръст действаха 32 доброволчески отряда. Казанлъшкият спасителен отряд охраняваше района от южните склонове на Централна Стара планина, заключен от р. Тъжа на запад до жп линията, пресичаща Балкана на изток.

2005 – Федерацията „Спорт за инвалиди“ награди европейския шампион във хвърлянето на диск от Финландия – август 2005 г. Дечко Стефанов със златна брошка на Пресклуб „България“ и грамота.

2006 – “Зелена карта – Казанлък” – така бе наречена кампанията в подкрепа на инициативата на председателя на Общинския съвет Васил Самарски „Живот и реализация на младите хора на територията на община Казанлък“. На работна среща бе излъчена работна група, която да обобщи постъпилите многобройни предложения и да систематизира акцентите, които да залегнат в бъдещата програма.

2006 – В Казанлък се проведе Базар на свободното време с участието на 13 институции от града. Книжната борса в зала „Инфра“ откри заместник-кметът д-р Емин Чука.

2006 – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация определи пикник „Българан“ – Казанлък за носител на годишната награда „Атракционно заведение на 2006 г.“.

2008 – Педагози от Полша, Италия, Испания, Унгария и Румъния – партньори по проекта „Европейското пътуване на една кукла”, посрещна в този ден казанлъшката детска градина „Пчелица”. Това бе първата от многобройните работни срещи, предвидени по проекта, който бе на стойност 11 000 евро и се реализираше по програма „Учене през целия живот” на програма „Коменски” на Европейската комисия по образование.

2009 – Към тази дата все още не бяха отстранени предпоставките за пътни инциденти с деца около ОУ “Мати Болгария”. Бяха изминали 2 месеца от сигнала на учителите и родителите на учениците, вкл. чрез радио „Вис виталис“. Улица “Славянска“ продължаваше да бъде една от натоварените с автомобилно движение улици, пространството пред училището, което някога е било градинка, продължаваше да бъде ползвано като паркинг, по никакъв начин не бе регулирано движението на кръстовището на ул. “Славянска” с централната “Княз Александър Батенберг”.

2010 – 38 бяха санкционираните семейства в община Казанлък за неизвинени отсъствия на децата им от училище през предходния месец октомври. Без детски надбавки в община Павел баня за същия месец бяха 28 семейства. Причината бе, че децата от семействата бяха натрупали повече от 5 неизвинени отсъствия.

2010 – 56 художествени произведения бяха експонирани в залата на ул. „Искра” 4 в Казанлък. Творбите бяха част от 9-ото издание на традиционния Есенен салон на изкуствата, който се провежда в Казанлък от 2001 г. 33-ма бяха казанлъшките творци, които се включиха в салона.

2010 – Казанлък бе домакин на заседание на Управителния съвет на Българската волейболна федерация. Бяха направени кардинални кадрови промени. Предстоеше подготвителният цикъл до 30-ата Лятна олимпиада от 27 юли до 12 август 2012 година в Лондон.

2013 – Празник на българското слово – така бе определен провелият се в с. Енина рецитаторски конкурс „Поклон, будители народни!“ под патронажа на председателя на Съюза на народните читалища в България Николай Дойнов. Конкурсът бе част от поредицата мероприятия по повод 200-годишнината от основаването на ОУ „Христо Ботев“ и 145 години НЧ“ Братство-1869″ в Енина.

2014 – Отборът на ОУ „Никола Вапцаров“ стана победител и носител на купата от общинското първенство по баскетбол за момичета и момчета.

2015 – 70-годишнината на ЮНЕСКО и 114 години от рождението на проф. Генчо Пирьов – патриарх на българската педагогика и психология, бяха отбелязани в Казанлък в този ден. Проявите започнаха с открит урок на тема ”Толерантността в онлайн пространството” в НГПИД „Акад. Дечко Узунов”. Проведени бяха и тренинг по толерантност и интерактивна игра „Търсачи на толерантност”, квалификационен семинар на тема: „Готовност на младия учител за възпитанието на децата” и др.

2015 – 15 награди – 6 първи и 7 специални, завоюваха при старта на новия творчески сезон възпитаниците на клавирния педагог Елена Юлиянова от националния фестивал-конкурс „С крилете на музиката“. Медалистите Виктор Владков, Ани Тенева, Хелена Калайджиева, Адриана Узунова, Златомир Трифонов и Александра Симеонова разказаха за своите успехи в ефира на „Вис виталис“.

2018 – В десетки български градове се проведоха серия от протести, в това число и с искане за оставката на кабинета Борисов 3. В Казанлък негови организатори бяха ПП  „Възраждане“.

2018 – Изкуствени неравности се появиха на ул.“Капрони“ в Казанлък, където след завой и в опасен участък платното пресичат ученици от Художествена гимназия. На особено невралгичния участък преди две седмици бе блъсната от кола на пешеходна пътека шестокласничка, детето се размина само с травма.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram